Artroscopie de Genunchi

Surgical operation knee surgery
Genunchi
Cuprins articol

Artroscopia de Genunchi

Artroscopie de genunchi efectuata de catre Dr. Ahmad Alqadi

Artroscopia( artroscopie de genunchi ) este o procedura chirurgicala, prin care o articulatie (artro) este vizualizata (scopie) folosind o camera foarte mica. Artroscopia si mai ales artroscopie de genunchi,  ofera medicului o imagine clara a interiorului genunchiului. Acest lucru il ajuta sa diagnosticheze si sa trateze leziunile existente.

Monitoarele de inalta definitie si camerele video de inalta rezolutie au facut din artroscopie un instrument foarte eficient pentru tratarea problemelor de la nivelul genunchiului.

Artroscopie de genunchi Bucuresti

Descriere artroscopie de genunchi

Artroscopia se face prin incizii mici. In timpul procedurii, chirurgul introduce artroscopul (o camera mica de marimea unui creion) in articulatia genunchiului dumneavoastra. Artroscopul trimite imaginea la un monitor de inalta definitie. Pe monitor, medicul poate vedea structurile din genunchi, in mare detaliu. Rezolvarea leziunilor se face cu instrumente chirurgicale mici introduse prin alte mici incizii facute in jurul genunchiului.

Pregatirea pentru operatie artroscopie genunchi

Inainte de operatie, informati chirurgul dumneavoastra ortoped despre orice tratamente urmate in prezent. Medicul va va spune ce medicamente trebuiesc intrerupte inainte de operatie. Cel mai probabil medicul ortoped va va recomanda sa faceti un set de analize, o electrocardiograma (EKG) si o radiografie pulmonara inainte de operatie.

Operatia de artroscopie de genunchi

Majoritatea interventiilor chirurgicale artroscopice la nivelul genunchiului necesita o spitalizare de scurta durata (1-2 zile).

Venirea in spital

Cel mai probabil vi se va cere sa veniti la spital in dimineata operatiei. Nu mancati si nu beti nimic dupa ora 24, in noaptea dinaintea operatiei.

Anestezia artroscopie de genunchi

Dupa internarea in spital, veti fi vazut de catre medicul anestezist. Artroscopia poate fi efectuata cu anestezie locala, regionala sau generala.

  • anestezia locala amorteste doar genunchiului
  • anestezie regionala va amorteste sub talie
  • anestezia generala va adoarme

Impreuna cu medicul anestezist veti decide ce anestezie e mai potrivita pentru dumneavoastra. Cu anestezie locala sau regionala, daca veti dori, o sa aveti posibilitatea sa va uitati la procedura pe un monitor.

Procedura chirurgicala artroscopie de genunchi

Chirurgul ortoped va face 2 sau 3 mici incizii la nivelul genunchiului afectat. O solutie sterila va fi introdusa in genunchi pentru a creste vizibilitatea si a ajuta chirurgul sa vada in mare detaliu.

Prima sarcina a chirurgului ortoped e de a diagnostica corect problema dumneavoastra. Printr-o incizie va fi introdus artroscopul, cu ajutorul caruia medicul ortoped va vizualiza intreaga articulatie. Daca tratamentul chirurgical este necesar, atunci se vor introduce mici instrumente printr-o alta mica incizie. Aceste instrumente ar putea fi foarfece, shavere, sau lasere.

Procedura dureaza de obicei de la 30 min pana la o ora si jumatate, in functie de leziune si de tratamentul necesar

Artroscopie_genunchi_desen

Artroscopia de genunchi este cel mai frecvent folosita pentru :

  • Repararea sau extragerea cartilajului meniscal de la o ruptura de menisc
  • Reconstructia unui ligament incrucisat anterior rupt
  • Curatarea partilor rupte din cartilajul articular
  • Indepartarea unor fragmente libere de os sau cartilaj
  • Indepartarea tesutului sinovial inflamat

Dupa terminarea procedurii veti fi mutat/a din sala de operatie intr-un salon si veti putea pleca acasa in cateva ore, insotit/a.

Recuperarea artroscopie genunchi pret

Recuperarea dupa o artroscopie de genunchi este mult mai rapida decat dupa o operatie clasica, deschisa, la nivelul genunchiului. Totusi, este important sa urmati sfaturile ortopedului odata ajuns/a acasa.

Tineti piciorul mai sus de nivelul inimii (pe o perna sau suport) in primele zile postoperator. Aplicati gheata la nivelul genunchiului dupa indicatiile doctorului ortoped pentru a ameliora durerile si a scade inflamatia.

Bandajul

Veti parasi spitalul cu un pansament la nivelul genunchiului. Acesta va trebui pastrat curat si uscat. Chirurgul ortoped va va spune cand puteti face dus, la ce interval trebuie schimbat pansamentul si cand va vor fi scoase firele de sutura.

Mersul

Cei mai multi pacienti au nevoie de carje sau cadru pentru a se deplasa imediat postoperator. Medicul ortoped va va comunica cum veti face sprijinul pe piciorul operat. Daca aveti intrebari legate de mers, intrebati chirurgul dumneavoastra ortoped.

Sofatul

Doctorul ortoped va discuta cu dumneavoastra si va va spune cand aveti voie sa conduceti. Aceasta decizie e luata in functie de mai multi factori, dintre care:

  • Care genunchi e afectat
  • Masina este dotata sau nu cu o cutie de viteze automata
  • Nivelul durerii
  • Tipul de medicamente administrate dupa operatie
  • Cat de bine va puteti controla genunchiul

De obicei pacientii pot conduce la 1-3 saptamani dupa interventia chirurgicala.

Medicamente administrate dupa artroscopie de genunchi

La externare, medicul va va prescrie medicamente pentru reducerea durerii. De asemenea este posibil ca acesta sa va indice si anumite medicamente pentru evitarea formarii cheagurilor de sange in venele de la nivelul membrelor inferioare.

Exercitii pentru intarirea genunchiului

Va trebui sa faceti exercitii cateva saptamani de la operatie; acestea vor restaura miscarea si vor intari musculatura genunchiului si a intregului membru inferior. Exercitiile terapeutice vor juca un rol important in recuperarea genunchiului dumneavoastra. Un program adecvat de kinetoterapie poate imbunatati rezultatul final.

Prevenirea complicatiilor

Ca orice alta interventie cirurgicala, nici artroscopia nu este lipsita de riscuri. Acestea insa, apar foarte rar, sunt minore si tratabile in cele mai multe cazuri.

Complicatii posibile:

  • Infectia
  • Formarea cheagurilor de sange la nivelul gambelor
  • Acumularea de sange in articulatia genunchiului

Semne de alarma. Anuntati imediat chirurgul ortoped daca apare oricare din urmatoarele simptome:

  • Febra
  • Frison
  • Caldura sau roseata persistenta la nivelul genunchiului
  • Durere persistenta sau care creste in intensitate
  • Umflarea importanta a genunchiului
  • Durere la nivelul gambei, care creste in intensitate

Rezultate artroscopie de genunchi

In cazul in care nu ati suferit o reconstructie de ligament, va puteti intoarce la majoritatea activitatilor fizice anterioare in 6-8 saptamani sau chiar mai devreme. Sporturile de impact (alergat, fotbal, tenis) vor trebui evitate o perioada mai lunga de timp. Va trebui sa discutati cu medicul ortoped in ceea ce priveste activitatile fizice intense. Daca locul dumneavoastra de munca implica activitati fizice solicitante, poate dura mai mult timp pana va veti relua serviciul.

Rezultatul final al interventiei chirurgicale depinde in mare masura de gradul distructilor de la nivelul genunchiului dumneavoastra. De exemplu o distrugere integrala a cartilajului articular nu va permite o recuperare completa. E posibil sa fie necesara o schimbare a stilului de viata. Aceasta poate insemna limitarea activitatilor si practicarea unor sporturi cu impact redus la nivelul genunchiului.

Programeaza-te la consultație
Articole Recente: