Ce este coxartroza și care sunt simptomele acestei boli? Când trebuie să mergi la o consultație?

WhatsApp-Image-2022-05-22-at-12.11.04-AM
Sold
Cuprins articol

Coxartroza este o boala care produce durere si nu poate fi ignorata. Durerea apare din cauza faptului ca articulatia soldului se degradeaza progresiv, cartilajul articular se distruge, iar la nivelul soldului apar fragmente osoase numite ciocuri. Atunci cand cartilajul este afectat, pacientul acuza dureri foarte mari la nivelul acestei zone si isi pierde abilitatea de a efectua miscari foarte simple.  

Care sunt cauzele acestei afecțiuni? Cine este mai predispus să aibă coxartroză?

Cauza exactă a dezvoltarii acestei afectiuni nu este pe deplin cunoscuta, insa exista anumiti factori care conduc la aparitia coxartrozei atat in ceea ce priveste persoanele de sex feminim, cat si pe cele de sex masculin:

  • Deseori, varsta poate fi un factor, iar persoanele afectate de artroza pot avea intre 50 si 70 ani.
  • Defecte din nastere (congenitale).
  • Traumatisme la nivelul soldului. De exemplu, luxatia de sold sau fractura de col femural.
  • Obezitatea deoarece poate afecta rezistenta cartilajului articular.
  • Sexul: coxartroza este mai des întalnită in randul femeilor.

Ce solutii de tratament recomand eu pacientilor?

  • Tratament conservator. Atunci cand vorbim de coxatroza in faza incipienta, abordarea cea mai eficienta este tratamentul conservator. Prin tratamentul conservator se urmareste reducerea durerii si cresterea rezistentei musculaturii. Drept pentru care, pot recomanda pacientilor, in urma unui consult de specialitate si a unei examinari clinice, medicamente antiinflamatoare sau diferite proceduri precum fizio-kinetoterapia si infiltratii intraarticulare de sold.
  • Tratament chirurgical. Cei mai multi dintre pacienti ajung, din pacate, la un consult de specialitate, atunci cand boala este in stadiu avansat, iar singura abordare terapeutica este interventia chirurgicala. Durerile sunt foarte mari, iar cartilajul articular al soldului este aproape distrus. In acest caz, singura solutie este artroplastia totala de sold, in cadrul careia portiunile articulare sunt inlocuite cu implanturi artificiale, ce au o rezistenta la fel de mare precum cele naturale. Protezarea este recomandata atunci cand durerea este constanta si afecteaza in mare masura calitatea vietii pacientului, limitand mobilitatea soldului. Protezarea devine o solutie doar atunci cand celelalte tratamente nu au dat rezultate.

Care sunt avantajele atroplastiei de sold?

Aceasta interventie chirurgicala are ca obiectiv restabilirea functionala a articulatiei si diminuarea durerii. In majoritatea cazurilor putem vorbi chiar de disparitia completa a durerii. Chiar daca rezultatele difera de la pacient la pacient, in general, obiectivele stabilite la bun inceput de catre medicul ortoped si pacient sunt atinse intr-o mare masura. Mai mult, este o operatie sigura cu rata mica de complicatii si rata foarte mare de satisfactie a pacientului. O recuperare adecvata si un tratament aplicat corespunzator pot rezolva problema pacientului chiar si in doua sau trei luni de la interventia chirurgicala.

Dr. Ahmad și colegii săi în timpul interventiei de proteza de sold

Este recomandata artroplastia de sold tinerilor?

Da, chiar si pacientii tineri pot beneficia de protezarea soldului. Prin aceasta interventie, pacientul are posibilitatea de a-și recapata in timp mobilitatea, fara sa ii fie afectata viata. Din punct de vedere al tipului de proteze exista: Proteze cimentate si proteze necimentate. Chiar daca nu exista o regulă anume, in multe dintre cazuri, protezele de sold cimentate sunt mai potrivite persoanelor de peste 75 de ani, iar protezele de sold necimentate sunt recomandate celorlalti pacienti. O proteza are mai multe componente, printre care: o cupa acetabulara, un insert, un cap ceramic sau metalic (in functie de tipul protezei) protetic si o tija femurala (componenta femurala care intra in interiorul canalului femural).

Ce implica recuperarea? De ce ar trebui sa se ferească pacientul?

In primul rand, pacientii vor fi monitorizati constant de către medicul ortoped care a efectuat interventia chirurgicală sau care a aplicat un tratament non-invaziv. In cazul pacientilor cu proteze necimentate, ei se vor deplasa doar cu ajutorul unui cadru de mers, pana la 6 saptamani postoperator. In cazul protezei cimentate, pacientul se poate mobiliza de cand ajunge la salon, calcand complet. Fasele elastice vor fi absolut necesare iar membrul operat va sta ridicat pana la nivelul genunchiului (cu ajutorul unei perne de exemplu). Perioada de spitalizare difera de la pacient la pacient si bineinteles, in functtie de gravitatea afectiunii.

Totuși, de regula, pacientul va sta timp de 2-3 zile in spital. Ulterior, va fi necesar un tratament anticoagulant adaptat, constand in injectii subcutanate in pliu abdominal, precum si tratament medicamentos. Nu in ultimul rand, pacientul va reveni la control după aproximativ 14-21 de zile de la operatie pentru ca firele de sutura sa fie scoase. De asemenea, controalele periodice vor fi obligatorii la 3 luni, 6 luni si mai apoi, o dată pe an pentru ca medicul ortoped sa se asigure ca sanatatea pacientului nu se afla in pericol.

Citeste si:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: