Ce este coxartroza si cum poate fi tratata?

Dr.-Ahmad-Alqadi-Chirurg-Ortoped-26
Sold,Uncategorized
Cuprins articol

Coxartroza reprezinta o afectiune cronica ce are drept consecinta degradarea morfo-functionala a soldului. Este des intalnita la pacientii din categoria de varsta medie si inaintata, iar dupa varsta de 65 de ani este mai des intalnita la pacientii de sex masculin. Primul simptom care apare este durerea, care poate fi urmata de limitarea progresiva a mobilitatii articulare. La inceput sunt afectate miscarile de rotatie, abductie si extensie, iar cu timpul, limitarea progresiva a mobilitatii afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice uzuale.

Coxartroza, cunoscuta drept „artroza soldului”

Coxartroza este cunoscuta si sub denumirea de „artroza soldului”. Cauzeaza degradarea articulatiei soldului, distrugerea cartilajului si aparitia fragmentelor osoase la nivelul soldului. Ele sunt cunoscute si sub denumirea de „ciocuri”.

Care sunt cauzele de aparitie a coxartrozei?

Desi cauzele sunt multiple, inaintarea in varsta este una dintre cele mai cunoscute si des intalnite la pacientii pe care ii tratez. In cazul pacientilor de peste 65 de ani, coxartroza este mai frecvent intalnita la barbati. Daca nu va incadrati in categoria de varsta medie sau inaintata, iata si alti factori care pot cauza aparitia coxartrozei:

  • Defectele din nastere (congenitale);
  • Diferite anomalii de crestere si dezvoltare (boala Perthes, exfolierea juvenila a capului femural);
  • Diverse leziuni articulare inflamatorii;
  • Traumatismele articulare;
  • Obezitatea;
  • Postmenopauza sau afecțiunile tiroidiene.

Durerea, primul simptom care anunta aparitia coxartrozei

Chiar daca difera in intensitate, durerea este de regula primul simptom care ne anunta ca ar trebui sa mergem la medicul ortoped. Si asta pentru ca, el este singurul care poate spune cu exactitate cu ce afectiune avem de-a face. In cazul coxartrozei, pacientul poate resimti durere atat la nivelul soldului, cat si in alte regiuni precum: regiunea fesiera, cea trohanteriana sau a muschior adductori.
Caracterul durerii este de tip mecanic, aceasta fiind influentata de mersul prelungit, mersul pe teren accidentat, de urcatul si/sau coboratul scarilor. Uneori poate fi atat de intensa incat il obliga pe pacient sa ia o pauza de la orice activitate. Daca coxartroza este in stadiu avansat, pacientul poate experimenta si:

  • Aparitia unor zgomote (pocnituri);
  • Limitarea mobilitatii articulatiei;
  • Deformarea articulatiei.

Tulburarea mersului este o alta problema de care se lovesc pacientii cu coxartroza. Cu alte cuvinte, acestia prezinta un mers schiopatat.

Tratamentul conservator, o prima solutie de tratament in cazul coxartrozei

Dupa ce medicul ortoped a efectuat examinarea clinica si a interpretat radiografia de bazin, diagnosticul poate fi confirmat. In functie de acesta, exista doua tipuri de tratament: conservator si chirurgical. Daca pacientul are nevoie in prima faza de un tratament non-chirurgical, i se pot recomanda urmatoarele lucruri:

  • Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene AINS pentru ameliorarea durerii;
  • Injectiile intraarticulare care se administreaza de obicei sub control radiologic sau ecografic;
  • Terapia cu plasma si cu celule stem este o alta metoda moderna, dar care se
    adreseaza numai primelor trei stadii ale bolii;
  • Un program de fizio-kinetoterapie indrumat de un specialist.
    Alte masuri practice:
  • Utilizarea unui baston situat in mana opusa soldului afectat;
  • Scaderea in greutate;
  • Respectarea perioadelor de odihnă;

Tratamentul chirurgical, recomandat in cazul coxartrozei in stadiu avansat

Pentru ca din pacate multi dintre pecienti ajung mult prea tarziu la un consult, interventia chirurgicala ramane singura si cea mai eficienta solutie pentru ei. In coxartroza, artroplastia cu proteza totala de sold este cel mai utilizat procedeu de reconstructie. Interventia presupune ca portiunile articulare sa fie inlocuite cu implanturi artificiale ce au o rezistenta la fel de mare precum cele naturale.
Indiferent de varsta pacientului, artroplastia totala de sold este o interventie eficienta, sigura si care ofera rezultate foarte bune pe termen lung. Pacientul va fi monitorizat de catre medicul ortoped pe intreaga perioada a recuperarii, iar dupa aproximativ 14 – 20 de zile acesta va reveni pentru ca medicul sa scoata firele de sutura.

Proteza de sold

Nu uitati, controlul periodic este recomandat oricarui pacient (o data la 3 luni, 6 luni). Daca procesul de recuperare este respectat cu exactitate de catre pacient, acesta poate scapa chiar definitiv de dureri.

Pentru programari la consultatii si/sau interventii chirurgicale, puteti apela la numarul: 0723 307 307

Pentru mai multe informatii despre afectiuni ortopedice ma puteti urmari si pe paginile sociale unde postez saptamanal materiale noi pentru voi

Citeste si:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: