Revizia dupa ligamentoplastia LIA este recomandata atunci cand are loc ruptura ligamentului incrucisat anterior care a fost reconstruit in trecut fie cu grefe recoltate de la pacient, fie cu grefe sintetice. Chiar daca ligamentoplastia este o interventie chirurgicala cu o rata de succes foarte mare, exista si situatii in care ligamentul reconstruit poate suferi o noua ruptura.
De cele mai multe ori, aceasta are loc in urma unui traumatism puternic sau atunci cand prima interventie de ligamentoplastie nu a fost executata corect. In multe dintre cazuri, grefa sintetica este cea care se poate rupe mult mai usor.

Ce este operatia de revizie dupa ligamentoplastia LIA?
Operatia de revizie dupa ligamentoplastia LIA este un tip de interventie chirurgicala pe care o recomand atunci cand grefa utilizata pentru reconstructia ligamentului incrucisat anterior s-a rupt. Asta inseamna ca medicul ortoped va interveni pentru a reconstrui ligamentul care a suferit o noua ruptura. Acest lucru se poate realiza intr-o singura etapa sau in doua, in functie de gradul de afectare si istoricul medical al pacientului.
Despre cele doua etape de revizie poti citi mai jos.

Un ligament incrucisat anterior care a fost reconstruit se poate rupe din nou
Da, ligamentul incrucisat anterior se poate rupe chiar si dupa o ligamentoplastie. Chiar daca se poate intampla in cazuri rare, un ligament incrucisat anterior care a fost reconstruit in trecut, poate suferi o noua ruptura. De regula, in multe dintre cazuri, acest lucru are loc daca interventia chirurgicala initiala nu a fost executata corespunzator sau daca s-a utilizat un ligament artificial in locul grefelor de tendon recoltate de la pacient.
Traumatismele puternice pot cauza ruptura ligamentului incrucisat anterior reconstruit
O alta cauza care poate provoca ruptura unui ligament incrucisat anterior reconstruit poate fi o noua accidentare suferita de pacient. De regula, o grefa utilizata pentru reconstructia LIA se poate rupe in urma unui traumatism puternic, mai ales daca ligamentoplastia initiala a fost efectuata cu o grefa sintetica. Pe langa traumatisme, exista si alte cauze de natura biologica unde vina nu se afla de partea nimanui. La anumiti pacienti, grefa utilizata in reconstructia LIA se poate resoarbe. Indiferent de cauza, nu amanati vizita la medic si urmati sfatul ortopedului.
Durerea si instabilitatea genunchiului, doua simptome care anunta o noua ruptura LIA
Durerea si instabilitatea genunchiului sunt doar doua dintre simptomele pe care le poate resimti un pacient in momentul in care se produce o noua ruptura de ligament incrucisat anterior reconstruit. Si nu sunt singurele. Pacientul poate experimenta si:
- Prezenta unui zgomot articular
- O senzatie de blocaj al genunchiului
- Imposibilitatea executarii anumitor miscari precum cele de intoarcere sau pivotare
Indiferent de simptomatologie, primul pas spre vindecare este acela de a apela intotdeauna la specialist.

Operatia de revizie dupa ligamentoplastia LIA intr-o etapa
Operatia de revizie dupa ligamentoplastia LIA se poate face fie intr-o singura etapa, fie in doua. In cazul in care medicul ortoped recomanda efectuarea ei intr-o singura etapa, asta inseamna ca va exista o singura interventie chirurgicala care presupune indepartarea ligamentului rupt si reconstruirea sa cu ajutorul grefelor.
Operatia de revizie dupa ligamentoplastia LIA in doua etape
Daca tunelele osoase sunt pozitionate incorect sau daca acestea si-au modificat dimenisunea in timp, va fi necesara o interventie in doua etape. Prima interventie presupune inlaturarea materialului de fixare prezent, curatarea tunelelor osoase si umplerea acestora cu grefa osoasa sau substituent osos. Mai exact, se va efectua grefarea osoasa sau osteoplastia. Pacientul va avea de asteptat intre 4 si 6 luni pana cand acestea consolideaza, iar a doua etapa de revizie poate avea loc.

Grefa BTB, cea mai des utilizata in revizia ligamentoplastiei LIA
A doua etapa a reviziei presupune reconstruirea ligamentului incrucisat anterior cu grefe recoltate de la pacient. In majoritatea cazurilor, eu recomand grefa BTB (Bone Tendon Bone) insa, reconstructia se poate face si cu celelalte tipuri de grefe.
In imaginile de mai jos puteti vedea un pacient care a avut nevoie de operatia de revizie dupa reconstructia ligamentului incrucisat anterior. Am ales sa utilizez grefa osoasa recoltata chiar de la acesta. Prima interventie de ligamentoplastie nu a fost executata de mine.





De retinut: Succesul unei interventii chirurgicale depinde de medicul ortoped insa, rezultatul pe termen lung depinde de pacient si de modul in care acesta ii asculta sfaturile. Procesul de recuperare este un alt element cheie de care depinde sanatatea pacientului.
Pentru programari la consultatii sau interventii chirurgicale puteti apela la numarul 0723 307 307.

Pentru mai multe informatii legate de afectiunile ortopedice, ma puteti urmari pe paginile de social media: