Ruptura de menisc se numara printre cele mai frecvente leziuni de la nivelul genunchiului si poate sa apara la orice persoana, indiferent de vârstă sau sex. Cu toate acestea, sportivii, in special cei de performanta sunt mult mai predispusi, alaturi de varstnici.
Pentru a intelege ce este ruptura de menisc si de ce este atat de periculoasa, este nevoie de o mica lectie de anatomie. La nivelul genunchiului se regasesc trei oase: tibia, femurul si rotula. Meniscul este situat intre femur si tibie, iar rolul sau este acela de a oferi protectie genunchiului. Pe scurt, meniscul este un cartilaj de care depinde toată stabilitatea genunchilor nostri. Atunci cand acesta este afectat, sanatatea picioarelor este in pericol, afectand in principal mobilitatea pacientului. De aceea, pentru a evita complicatiile și a elimina sursa durerii, eu ii indemn pe pacienti sa vina cat mai repede la o consultatie. Cu cat vin mai devreme, cu atat recuperarea devine mai usoara.
Meniscul este punctul de sprijin al genunchiului. Atunci cand meniscul este afectat, genunchiul devine mult mai sensibil. Leziunile meniscului pot fi de doua feluri:
Ruptura de menisc genereaza simptome vizibile, ce nu pot fi ignorate. Este adevarat ca simptomele si intensitatea acestora pot sa difere de la un caz la altul, insa cele comune sunt:
Din experienta proprie, cei mai multi dintre pacienti acuza durere la nivelul genunchiului, inflamare sau o senzatie de instabilitate a genunchilor: ⬇⬇
„Practic fotbal de performanta de peste 10 ani iar la unul dintre antrenamente am simtit cum imi cedeaza brusc genunchiul si am inceput sa am dureri foarte mari. Toate astea de la genoflexiuni.” (Pacient, 29 ani)
Tratamentul conservator este indicat in cazul unui genunchi stabil si cu mobilitate pastrata sau in cazul unei rupturi de dimensiuni mici, situata in portiunea externa a meniscului. In acest caz, eu recomand urmatoarele: repaus, gheata, compresie (fasa elastica), elevare (ridicarea membrului inferior afectat), antiinflamatoare si antalgice, urmate de fiziokinetoterapie.
Tratamentul chirurgical al rupturii de menisc il recomand in cazul unei rupturi puternice si poate fi:
Ruptura de menisc necesită tratament imediat. Orice zi de amanare este un pericol pentru pacient. La primele simptome, consultatia medicala reprezinta un prim pas spre vindecare.