Soldul in resort – Ce este si cum apare aceasta afectiune?

Soldul in resort
Sold
Cuprins articol

Soldul in resort, numit si „sindromul tensorului fasciei lata” este o afectiune care se produce atunci cand are loc alunecarea unei benzi fibroase aflate in tensiune peste marginea superiora a marelui trohanter la flexia, aductia si la rotatia interna a soldului. Tinerii se afla in categoria de risc pentru a dezvolta aceasta afectiune, care este resimtita in majoritatea cazurilor ca o pocnitura (cracment) perceputa la nivelul partii laterale a soldului in timpul anumitor activitati sau in timpul mersului.

Cauze frecvente ale soldului in resort

In primul rand, la nivelului soldului se regasesc trei zone unde se pot produce resorturi: lateral (cel mai frecvent), anterior si posterior (foarte rar). Cele mai des intalnite resorturi sunt resortul lateral (cauzat de acrosajul bandeletei iliotibiale de trohanterul mare) si resortul anterior.

La nivel general, soldul in resort este des intalnit la categoria de varsta tanara, in special la persoanele cu un stil de viata sanatos ce practica activitati suprasolicitante pentru aceasta articulatie. De exemplu, aerobicul sau atletismul. La unii dintre pacienti se pot identifica si factori etiopatogenici precum traumatismele sau mersul pe jos pe distante foarte mari.

Soldul in resort extern este cauzat de alunecarea marginii posterioare a tractului iliotibial pe partea externa a marelui trohanter, acolo unde se produce un mecanism de glisare.

Simptome frecvente in cazul soldului in resort

Soldul in resort nu provoaca intotdeauna durere insa, pacientii acuza de regula un disconfort, atat in repaus, cat si in timpul executarii mai multor miscari. In cele mai multe dintre cazuri, pacientul acuza senzatia de miscare brusca si involuntara la nivelul soldului, de cracment in timpul miscarilor active ale acestuia si o senzatie constanta de jena. La sportivi insa, din cauza solicitarilor repetate, se poate produce:

  • Un clic la nivelul soldului care provoaca durere de intensitate mare sau mica,
  • Inflamatia reactiva a burselor seroase ce inconjoara structura anatomica responsabilă de resort.

Puteti vedea si cum se manifesta aceasta afectiune in materialul video pe care l-am pregatit pentru voi:

Soldul in resort/Snapping Hip – Dr. Ahmad Alqadi (Chirurg Ortoped)

Repausul, primul remediu in cazul soldului in resort

De regula, primul pas este acela de a apela la tratamentul conservator, ceea ce multi dintre pacienti isi si doresc. Ce presupune acest tratament nechirurgical?

  • Repausul de la orice activitate sportiva,
  • Administrarea antiinflamatoarelor,
  • Apicatiile reci locale pentru diminuarea durerii sau a inflamatiei,
  • Recomandarea efectuarii injectiilor cu cortizon (in cazuri mai rare) pentru ameliorarea durerii,
  • Un program de fizio-kinetoterapie.

Tratamentul chirurgical in cazul soldului in resort

In cazul in care pacientul nu raspunde corespunzator tratamentului conservator, medicul ortoped va recomanda efectuarea interventiei chirurgicale in vederea redobandirii mobilitatii soldului. In ce consta acesta? Se practica o incizie de dimensiuni mici (aproximativ 10 cm) la nivelul marelui trohanter si se face excizia partii prominente a acestuia si plastia tractului iliotibial. Recuperarea este usoara, iar pacientul se poate reintoarce in cateva luni la activitatile sportive, dar si la cele uzuale zilnice.

Sursa imagine aici

Pentru programari la consultatii si/sau interventii chirurgicale puteti apela la numarul 0727 366 950

Pentru mai multe informatii despre afectiunile sistemului locomotor ma puteti urmari si pe retelele sociale:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: