Fasceita plantara – cauze de aparitie si tipuri de tratament

fasciita plantara
Glezna si Picior,Ortopedie
Cuprins articol

Fasceita plantara este cunoscuta si sub denumirea de „fasciita plantara”  este o afectiune ortopedica comuna ce provoaca durere la nivelul calcaiului sau la nivelul boltii plantare. Pe scurt, fasciita plantara presupune inflamarea unei benzi groase de tesut ce traverseaza partea inferioara a piciorului si conecteaza osul calcaiului de degetele de la picioare. Intrucat ligamentele fasciei plantare sunt supuse zi de zi la presiuni de diverse intensitati, acestea (ligamentele) se pot uza, iar fascia plantara se inflameaza provocand durere si disconfort pacientului in cauza. Disconfortul poate sa apara atat in repaus, cat si in mers, iar prima solutie catre vindecare este aceea de a vizita medicul ortoped.

La nivel general, fasciita plantara este o afectiune mai frecvent intalnita la pacientii de sex feminin. Desi cauzele exacte nu sunt cunoscute, prezenta sarcinii sau purtarea incaltarilor cu toc sunt doua dintre motivele care le plaseaza in categoria de risc pentru a dezvolta aceasta afectiune.

Fasciita plantara – Ce este si care sunt cauzele de aparitie ale afectiunii?

Fasciita plantara este o afectiune cauzata de inflamarea sau ruptura fasciei plantare, un ligament puternic de lungi dimensiuni localizat in partea inferioara a piciorului, care conecteaza osul calcaiului la degetele de la picioare. Aceasta afectiune este frecvent intalnita la sportivii de performanta, in special la alergatori, iar la polul opus se afla persoanele supraponderale, la fel de supuse riscului de a dezvolta fasciita plantara. Exista si situatii in care incaltamintea inadecvata pe care alegem sa o purtam ne poate plasa in categoria de risc. Alte cauze ce determina aparitia fasciitei plantare pot fi:

  • Persoanele cu un stil de viata activ sau cele a caror job implica statul in picioare pentru perioade lungi de timp. Fasciita plantara poate sa apara ca urmare a suprasolicitarii ligamentelor fasciilor plantare,
  • Femeile insarcinate intrucat fascia plantara este supusa unei greutati mai mari decat in mod obisnuit, provocand in acest fel iritarea sau inflamarea ligamentului,
  • Diversi factori biomecanici precum o structura anormala a piciorului, cum ar fi picioarele plate, arcadele inalte sau un stil de mers anormal,
  • Muschii incordati ai gambei sau tendonul lui Ahile – incordarea sau suprasolicitarea acestor zone poate duce catre inflamarea fasciei plantare.
Sursa foto

Simptome comune in cazul fasciitei plantare

Chiar daca simptomele difera in functie de particularitatile fiecarui caz in parte, exista cateva des intalnite in cazul pacientilor diagnosticati cu fasciita plantara. De regula, durerea este prima care apare si poate sa difere in intensitate, in functie si de activitatile pe care le aveti in viata de zi cu zi si intensitatea acestora. Mai mult, durerea poate fi insotita si de:

  • Rigiditate la nivelul piciorului, resimtita mai ales in repaus sau dimineata,
  • Deformarea sau inflamarea calcaiului,
  • Disconfort la mers si mai ales in timpul activitatilor sportive,
  • Disconfort si/sau durere la flexarea piciorului sau a degetelor.

Indiferent de simptomele pe care le aveti, de frecventa sau intensitatea lor, vizita la medicul ortoped este primul pas pe care va recomand sa il faceti pentru confirmarea diagnosticului si pentru a beneficia de tratamentul potrivit.

Cum este diagnosticata fasciita plantara?

Pentru inceput, medicul ortoped va efectua examinarea fizica cu scopul de a localiza durerea. Pacientului i se poate recomanda flexarea piciorului in timp ce medicul ortoped poate palpa/apasa pe fascia plantara pentru a vedea daca durerea creste in intensitate atunci cand piciorul este flexat. Mai mult, daca umflarea sau roseata este prezenta in zona afectata medicul ortoped va sesiza.

Daca este necesar, medicul ortoped poate recomanda si:

  • Efectuarea unei radiografii, ecografii  sau a unui RMN pentru a exclude prezenta altor afectiuni asociate precum o fractura.

Dupa confirmarea diagnosticului, medicul ortoped poate decide ce tip de tratament este potrivit pacientului in cauza si ce va implica procesul de recuperare.

Cum este tratata fasciita plantara?

De regula, fasciita plantara este tratata pentru inceput conservator. Daca simptomele nu se amelioreaza sau chiar se agraveaza, in acel moment medicul ortoped va recomanda efectuarea interventiei chirurgicale. Cu toate acestea, cei mai multi dintre pacientii care se prezinta la consult inca de la primele simptome vor incepe tratarea afectiunii pe cale non-chirurgicala. Ce implica tratamentul conservator?

  • Repausul (Pentru inceput, pacientilor li se recomanda repausul si incetarea oricarei activitati fizice ce suprasolicita calcaiul)
  • Purtarea unei orteze la recomandarea medicului ortoped. Mai mult, alegerea unor incaltari cu sustinere pentru fasceita plantara, dar si utilizarea ortezelor-sustinatori plantari precum insertiile amortizate sau suporturile pentru calcaie pot fi de folos si pot ameliora durerea localizata la nivelul calcaiului.
  • Utilizarea unei atele/orteze de pozitie pe intreaga perioada a noptii pentru a mentine piciorul flexat, fara a-l incorda.
  • Administrarea unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru ameliorarea durerii.
  • Un program de fizio-kinetoterapie la indrumarea unui specialist.

Interventia chirurgicala in cazul fasciitei plantare

In cazul in care tratamentul conservator nu a oferit rezultatele dorite, iar simptomele nu s-au ameliorat, medicul ortoped poate recomanda interventia chirurgicala. Interventia chirurgicala ce poate fi realizata in cazul fasciitei plantare poarta numele de „fasciotomie plantara ” si presupune eliberarea fasciei plantare prin tehnici chirurgicale minin-invazive si implicit, prin incizii de foarte mici dimensiuni.

Interventia este 100% sigura si eficienta, iar perioada de recuperare nu este foarte lunga. Daca respectati sfaturile medicului ortoped cu atentie va veti putea reintoarce la activitatile de zi cu zi in scurt timp, iar pe cele sportive le puteti relua la capacitate maxima.

Pentru programari la consultatii si/sau interventii chirurgicale puteti suna la: 0727366950

Pentru mai multe detalii legate de afectiuni ortopedice ma puteti urmari si pe retelele sociale:

Citeste si:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: