Fractura de claviculă – Când apare și cum o tratam?

fractura de clavicula
Ortopedie,Umar
Cuprins articol

Fractura de clavicula este o afectiune ortopedica, care apare in cele mai multe dintre cazuri ca urmare a unui traumatism la nivelul umarului. De regula, traumatismele implica fie caderi, fie accidente rutiere in urma carora impactul puternic genereaza o mai mare presiune asupra umarului, afectand clavicula. Pentru a evita orice complicatie sau prelungire a perioadei de recuperare, recomand tuturor pacientilor sa se prezinte cat mai repede la medicul ortoped. Fractura de clavicula este des intalnita la pacientii din orice categorie de varsta sau sex.

Scurta lectie de anatomie – Ce este clavicula si care este rolul sau?

In primul rand, clavicula se numara printre oasele principale ce formeaza articulatia umarului. Este un os lung, dublu curbat ce alcatuieste portiunea/zona anterioara a centurii scapulare. Acesta se regaseste intre acromionul scapulei si manubriul sternului, la limita dintre torace si gat, iar din punct de vedere al localizarii fracturilor, majoritatea se produc la nivelul treimii mijlocii a claviculei. Tot din categoria tipurilor de fracturi de clavicula des intalnite sunt cele de la nivelul treimii laterale in timp ce, fracturile mediale sunt cele mai rar intalnite. La nivel general, rolul claviculei este acela de a sustine si stabiliza umarul.

Cum apare fractura de clavicula?

In cele mai multe dintre cazuri, fractura de clavicula apare in urma unui traumatism produs la nivelul umarului. Majoritatea pacientilor diagnosticati cu fractura de clavicula au suferit o cadere fie pe umar, fie pe mana. Si asta pentru ca, multi dintre pacientii care se accidenteaza folosesc umarul ca suport pentru cazatura, exact inaintea impactului cu solul.

In alte situatii, accidentele rutiere reprezinta factorul de risc pentru a dezvolta fractura de clavicula intrucat impactul generat de accident pune o presiune mare asupra umarului, provocand astfel fractura claviculei. In categoria de risc pot intra persoanele cu un stil de viata activ si mai ales cei care practica sporturi de contact fie de performanta, fie ca hobby. Din categoria activitatilor sportive in urma carora cei care le practica sunt predispusi la a dezvolta fractura de clavicula se numara si fotbalul, tenisul, rugby-ul, ski-ul.

Care sunt simptomele in cazul fracturii de clavicula?

In cele mai multe dintre cazuri, zona afectata de la nivelul umarului se deformeaza, iar acest lucru este vizibil cu ochiul liber. Durerea este de asemenea un alt tip de simptom care apare in urma traumatismului si care poate sa persiste pana cand apelati la un consult de specialitate si implicit, la tratamentul potrivit.

Cei mai multi dintre pacientii diagnosticati cu fractura de clavicula acuza o durere greu de suportat, urmata de imposibilitatea de a ridica bratul, iar in urma impactului suferit pacientul poate auzi inclusiv o pocnitura. Mai mult, zona afectata se poate inflama si/sau invineti. Indiferent de tipul de simptom sau intensitatea sa, medicul ortoped este singurul care va poate confirma diagnosticul si va poate recomanda un tratament in functie de acesta.

Cum este diagnosticata fractura de clavicula?

Diagnosticarea fracturii de clavicula se poate face in urma unei consultatii de specialitate. In cadrul acesteia si in prima faza, medicul ortoped va efectua o examinare clinica, dar si o anamneza a pacientului cu scopul de a afla cauzele de aparitie ale fracturii.

Pentru a identifica localizarea fracturii, dar si gravitatea acesteia, ortopedul va solicita efectuarea unei radiografii la nivelul articulatiei umarului. Daca exista fracturi si la nivelul altor oase, medicul poate recomanda o tomografie computerizata (CT).

Fractura de clavicula

Ce solutii de tratament exista in cazul fracturii de clavicula?

Dupa confirmarea diagnosticului, medicul ortoped va stii ce solutie de tratament este potrivita pacientului in cauza. Daca nu este vorba despre o fractura severa, medicul ortoped poate recomanda un tratament conservator, care implica:

  • Imobilizarea in bandaje Dessault sau bandaje Watson Jones,
  • Administrarea unor medicamente antiinflamatoare pentru reducerea durerii,
  • Un program de fizio-kinetoterapie la indrumarea unui specialist.

In cazul in care simptomele persista, iar starea de sanatate a pacientului permite efectuarea unei interventii chirurgicale, aceasta va fi solutia ideala pentru reducerea durerii si recapatarea mobilitatii articulatiei umarului. Interventia chirurgicala este recomandata si efectuata mai ales in cazul persoanelor cu un stil de viata activ, implicit in cazul sportivilor de performanta.

Cand este recomandata interventia chirurgicala in cazul unei fracturi de clavicula?

Asadar, in cazul unei fracturi cu deplasare mare, interventia chirurgicala este cea mai eficienta solutie, iar aceasta presupune repozitionarea fragmentelor osoase potrivit alinierii normale, iar ulterior fixarea acestora cu ajutorul unor suruburi si/sau placute metalice atasate pe suprafata osoasa a claviculei.

La cei mai multi dintre pacienti, timpul mediu de vindecare a unei fracturi de clavicula este de 3-4 saptamani. Pentru a se recupera total insa, sedintele de fizio-kinetoterapie sunt esentiale, la fel si sfaturile medicului ortoped post operator. Daca pacientul parcurge fiecare pas cu atentie si responsabilitate, sansele ca fractura sa se „deplaseze” sunt extrem de mici. Tocmai de aceea, pentru o vindecare completa si pentru ca pacientul sa se poata reintoarce la activitatile uzuale zilnice si/sau sportive, responsabilitatea este cheia.

Ce implica recuperarea dupa interventia chirurgicala in cazul pacientilor cu fractura de clavicula?

Chiar daca interventia chirurgicala a fost un succes, recuperarea este si ea foarte importanta in procesul de vindecare. Medicul ortoped alaturi de kinetoterapeut vor intocmi pentru pacientul in cauza un program de recuperare ce presupune redobandirea mobilitatii articulatiei umarului. La nivel general, acest program va include exercitii de: pendulare, intarire a fortei si exercitii izometrice ce presupun contractarea musculaturii fara a implica miscare. Toate aceste exercitii vor fi desfasurate in etape diferite, la intensitati diferite si doar la indrumarea specialistului.

Prima saptamana de recuperare va fi mai mult de acomodare si va implica miscari usoare in timp ce, in saptamanile 2-4, pacientul va putea deja sa execute miscari usoare de pivotare si flexie/extensie la nivelul pumnului si cotului.

In saptamanile 4-8, specialistul poate recomanda cresterea gradului de miscare al umarului si efectuarea exercitiilor de intarire a musculaturii cu ajutorul benzilor de rezistenta sau a unor greutati mici. Intarirea aproape completa a musculaturii, dar si cresterea numarului de repetitii a exercitiilor se va face in saptamanile 8-12, iar in saptamanile 12-16 pacientul se va afla pe ultima suta de metri si se va putea reintoarce la activitatile sportive. Acest lucru va fi insa posibil doar daca pacientul va fi responsabil si va executa orice miscare cu atentie, fara a forta articulatia umarului.

Pentru programari la consultatii si/sau interventii chirurgicale: 0727 366 950

Pentru mai multe informatii legate de afectiunile sistemului locomotor ma puteti urmari si pe retelele sociale:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: