Fractura epifizei distale de radius este un tip de fractura care apare la nivelul incheieturii mainii ca urmare a suprasolicitarii ei. De asemenea, varsta este un factor important. Tocmai de aceea, daca ai peste 50 de ani trebuie sa stii ca poti fi predispus catre aceasta afectiune. Mai mult, fractura epifizei distale de radius poate anunta si un inceput de osteoporoza.

Radiusul distal – Scurta lectie de anatomie
Din punct de vedere anatomic, radiusul distal este un os pe care il regasim la nivelul antebrațului in timp ce, portiunea pe care o gasim la finalul incheieturii mainii poarta numele de epifiza distala. In momentul in care osul radius sufera un traumatism, poate sa apare fractura. Aceasta afectiune este destul de des intalnita, iar simptomele sunt suficient de puternice incat sa provoace disconfort pacientului. Asadar, daca v-ati accidentat incheietura mainii, apelati la un medic ortoped pentru a va confirma diagnosticul.

Traumatismele si varsta inaintata, cauze frecvente ale fracturii de epifiza distala de radius
Fractura de epifiza distala de radius se numara printre afectiunile cauzate de regula de traumatisme. Fie ca sunteti persoane active, fie sportivi de performanta, mare atentie la activitatile care suprasolicita incheietura mainii. Tenisul, voleiul, baschetul sau handbalul sunt doar cateva dintre sporturile care necesita folosirea constanta a articulatiei mainii. O singura miscare brusca poate cauza ruptura osului radius. In afara de accidentari, varsta inaintata poate fi si ea un factor cauzator al fracturii de epifiza distala de radius. Daca aveti peste 50 de ani, ar trebui sa acordati mai multa atentie sanatatii incheieturii mainii prin consultatii periodice. Acest tip de afectiune poate anunta un inceput de osteoporoza si este bine sa stiti din timp pentru ca tratamentul sa fie cat mai usor, iar perioada de recuperare mai rapida. Si asta pentru ca, in majoritatea cazurilor, varstnicilor nu le este recomandata interventia chirurgicala.
Senzatia de furnicaturi si amorteala, simptome des intalnite in cazul fracturilor de epifaza distala de radius
Daca v-ati rupt osul radius trebuie sa va asteptati ca simptomele sa apara imediat dupa accidentare. Pentru inceput, durerea de intensitate mare este prima care anunta ca ceva nu este in regula. Cu exceptia durerii, multi dintre pacientii mei pe care i-am tratat de aceasta afectiune s-au mai confruntat si cu:
- Umflarea incheieturii mainii
- Senzatia de furnicaturi si amorteala la nivelul incheieturii mainii
- Deformarea zonei afectate
- Dificultate la folosirea incheieturii mainii, uneori chiar imposibilitatea de a mai executa miscari in cazuri foarte grave
In functie de gravitatea situatiei si intensitatea simptomelor, medicul ortoped va decide ce este de facut. Pentru diagnosticare exacta, primul pas pe care il va face medicul ortoped este sa recomande o radiografie a încheieturii mâinii. In acest fel, el poate vedea in ce stare se afla osul. Tot atunci medicul ii poate confirma pacientului tipul de fractura cu care se confrunta. Poate fi vorba de:
• o fractura Colles (asta inseamna ca fragmentul rupt al radiusului se inclina dorsal, iar fractura este extra-articulara)
• fractura intra-articulara (se afla in interiorul articulatiei si va necesita un examen CT pentru confirmarea ei)
• fractura deschisa (mai exact, osul care a suferit o ruptura va strapunge pielea de la nivelul incheieturii mainii).

Tratamentul conservator, solutia ideala in cazul varstnicilor cu fractura de epifaza distala de radius
Bineinteles ca tipul de tratament ales depinde foarte mult de fiecare caz in parte. Varsta pacientului este un alt factor deciziv atunci cand vorbim de tratament. In cazul varstnicilor, tratamentele conservatoare sunt de preferat. Pe de alta parte, daca ne confuntam cu un caz mai grav, interventia chirurgicala poate fi cea mai buna solutie. In cazul in care osul rupt se afla intr-o pozitie normala, pacientului i se va aplica un gips pe care il va purta pentru aproximativ 6-7 saptamani. In situatia in care osul radius este deplasat, ortopedul va reaseza oasele in pozitia initiala prin miscari specifice. Aceasta operatiune nu este dureroasa, nu implica absolut nici o incizie si poarta numele de „Reducerea fracturii”. NU INCERCATI ACASA ACEST LUCRU. Aceasta este o procedura medicala trebuie efectuata DOAR de un specialist!!

Ce presupune tratamentul chirurgical in cazul fracturii de epifiza distala de radius?
In cazul in care celelalte metode conservatoare nu au efect, interventia chirurgicala ramane singura solutie. Asadar, chirurgul ortoped va efectua o incizie pe incheietura mainii pentru a ajunge la oasele fracturate. Cu ajutorul inciziei, oasele rupte pot fi reasezate in pozitia initiala, iar pentru a face acest lucru este nevoie de o anestezie Regionala sau Generala.


In imaginea de mai jos puteti vedea cazul unei paciente in varsta de 36 de ani care a suferit fractura cominutiva cu deplasare de extremitate distala de radius. Am realizat osteosinteza folosind placa blocata + suruburi. Dupa 2 saptamani de imobilizare in orteza, pacienta a putut sa inceapa recuperarea.

Ceea ce le amintesc mereu pacientilor mei este urmatorul lucru: Nu este suficient ca medicul ortoped sa isi faca treaba. Este important ca pacientul sa respecte sfaturile primite. Responsabilitatea vindecarii este si a pacientului. Programul de fizio-kinetoterapie este absolut necesar si trebuie realizat in prezenta unui specialist. Daca pacientul va respecta exercitiile recomandate, va recapata mobilitatea articulatiei mainii intr-un timp mai scurt. Vorbim totusi de un os care are nevoie de suport si sustinere pentru a se vindeca, iar acest lucru nu se intampla de la sine, ci cu ajutor de specialitate.

- Sindromul osului navicular accesoriu – Ce este și cum îl tratăm?
- 10 afectiuni care provoaca durere la nivelul genunchiului
- Fasceita plantara – cauze de aparitie si tipuri de tratament
- Fractura de claviculă – Când apare și cum o tratam?
- Leziunea SLAP – Ce este si ce solutii de tratament exista?
Ma puteti urmari si pe celelalte platforme sociale: