Fractura de glezna – Afectiunea care apare la orice varsta

A man with a broken leg in a cast reads books against a light background of the interior of the room.
Glezna si Picior
Cuprins articol

Fractura gleznei este o afectiune care nu tine cont de varsta. Asta inseamna ca poate sa apara la oricine, fie tanar sau varstnic, atata timp cat glezna este pusa in pericol sau sufera un traumatism. Fie ca vorbim de ruperea unui singur os, fie de fracturi multiple, este o afectiune care necesita tratament intr-un timp cat mai scurt, mai ales daca obisnuiti sa faceti sport sau sa aveti activitate zi de zi.

Accidentele rutiere, cauze frecvente ale fracturilor de glezna

In primul rand, articulatia gleznei se compune din trei oase: tibia, fibula si talusul. Atunci cand unul sau mai multe dintre cele trei oase se rupe, apare fractura de glezna, iar simptomele se instaleaza imediat dupa accidentare. Cum se poate intampla asta?

  • Daca rotiti sau rasuciti glezna foarte brusc, fortand-o.
  • Daca v-ati accidentat in timpul unei activitati sportive de exemplu.
  • Daca ati cazut sau v-ati impiedicat.
  • Daca ati suferit un accident rutier in care glezna a fost afectata.

Fractura gleznei. Afectiunea care provoaca simptome greu de suportat

Pe langa durerea de intensitate mare pe care am mentionat-o, fractura de glezna este o afectiune care va poate da numeroase simptome, si nici unul dintre ele nu este usor de suportat:

  • Imposibilitatea de a va sprijini in piciorul afectat.
  • Roseata la nivelul zonei afectate.
  • Umflarea gleznei, urmata de o sensibilitate destul de mare in momentul in care atingeti glezna.

Cate tipuri de fracturi ale gleznei exista?

Primul pas pe care trebuie sa-l faceti daca v-ati accidentat glezna? Apelati la un medic ortoped deoarece el poate da un diagnostic corect si va poate recomanda tratamentul potrivit. Daca fractura este usoara, o sa beneficiati de un tratament conservator, fara interventie chirurgicala. Insa, mai intai de toate, trebuie sa intelegeti ca exista mai multe tipuri de fracturi, iar tratamentul difera de la un caz la altul. Asadar, fracturile de glezna pot implica:

  • Doar maleola laterala (face parte din baza peroneului si se poate observa la exterior)
  • Maleola laterala si mediala (face parte din baza tibiei si se poate observa la interior (intre picioare)
  • Toate cele 3 maleole: laterala, mediala si posterioara (face parte din baza tibiei)
Dr. Ahmad Alqadi

Imobilizarea gleznei, un posibil tratament conservator in cazul anumitor tipuri de fracturi

  • Daca in urma unui traumatism glezna este inca stabila, va numarati printre pacientii norocosi. Daca va confruntati cu fractura la nivelul maleolei laterale (fractura a fibulei), tratamentul conservator este suficient in anumite cazuri si pentru anumiti pacienti. Asta in cazul in care repet, glezna este stabila, iar oasele si ligamentele nu sunt rupte. El poate presupune imobilizarea gleznei pe o perioada de aproximativ cateva saptamani cu un aparat gipsat circular sau o orteza. In aceasta perioada, pacientul isi va recapata usor usor mobilitatea, iar in cateva luni chiar va putea sa se intoarca la activitatile de zi cu zi. Cel mai important, in tot acest timp medicul ortoped va trebui sa va supravegheze si monitorizeze starea de sanatate a piciorului.
  • Si in cazul fracturii de maleola mediala (fractura a tibiei), imobilizarea gleznei poate fi o solutie suficienta. Asta va decide medicul ortoped in urma unei radiografii de stres. Daca diagnosticul este confirmat, glezna va fi imobilizata cu ajutorul unei orteze care nu ii va permite pacientului sa calce pe piciorul afectat pe o perioada de minim o luna de zile.
  • Daca zona din spatele tibiei este afectata, atunci va confruntati cu o fractura de maleola posterioara. In cazul acesta, este putin mai dificil. Un diagnostic corect este singurul care poate stabili tipul de tratament. Daca fragmentul osos nu a fost afectat intr-o mare masura, imobilizarea gleznei cu ajutorul unei orteze este si in situatia aceasta o posibila solutie. In general, pacientul trebuie sa fie foarte atent si sa nu se sprijine pe piciorul afectat pentru aproximativ 5, chiar 6 saptamani.

Vizita regulata la medicul ortoped, necesara dupa imobilizarea gleznei

  • Indiferent de tipul fracturii si gradul de afectare al gleznei, daca medicul v-a recomandat un tratament conservator, orice pacient trebuie sa vina regulat la consult. Acest lucru se intampla pentru ca medicul ortoped sa poata monitoriza glezna si sa poata decide daca tratamentul are efect sau nu.
  • De regula, daca va confruntati cu fractura bimaleolara, cele doua maleole sunt afectate (maleola laterala si cea mediala), iar glezna devine instabila. Daca exista pacienti in varsta sau cu diverse afectiuni pentru care interventia chirurgicala reprezinta un pericol si un risc prea mare, imibilizarea se va face si de data asta. Insa, pana cand se va retrage edemul se vor folosi atele, urmand ca mai apoi sa se aplice un aparat gipsat.
  • In cazuri mai grave, daca toate cele trei maleole sunt afectate, va confruntati cu o fractura trimaleolara. Asta inseamna ca glezna este foarte instabila, iar tratametul conservator este o solutie doar daca pentru pacient, interventia chirurgicala este un risc mult prea mare.

Cand este necesara interventia chirurgicala in cazul fracturii de glezna?

In cazuri mai grave, interventia chirurgicala este cea mai buna solutie. Asta inseamna ca glezna a atins un grad mare de instabilitate, iar vindecarea ei presupune chirurgie ortopedica. Indiferent de tipul fracturii, ortopedul este singurul care poate lua o decizie cu privire la tipul tratamentului.
Fractura de maleola laterala: In cazul in care glezna este instabila, medicul ortoped va recomanda cu siguranta interventia chirurgicala. Doar in acest fel mobilitatea se poate redobandi, iar pacientul se va putea reintoarce la activitatile zilnice in cateva luni. Interventia presupune ca fragmentele osoase sa fie mai intai repozitionate, si ulterior fixate prin placa si suruburi.

Dr. Ahmad Alqadi
  • Fractura de maleola mediala: Daca si in cazul acesta glezna este instabila, iar gradul de afectare al maleolei este ridicat, medicul ortoped va opta pentru interventia chirurgicala. Ea presupune ca fragmentele osoase sa fie fixate cu ajutorul suruburilor sau cu un sistem de Hobanaj (Brose + Sarma). Nu va temeti, este o tehnica de fixare cu rezultate foarte bune.
  • Fractura de maleola posterioara: Daca fractura este deplasata, iar glezna a atins un grad mai mare de afectare, interventia chirurgicala este si in cazul acesta absolut necesara. Cum am mentionat mai sus, se vor folosi tehnici de fixare prin care glezna iti va recapata mobilitatea, iar posteriorul tibiei va fi fixat.
  • Si in cazul fracturii bimaleolara si/sau trimaleolara, tratamentul chirugical presupune utilizarea unor tehnici de fixare prin care articulatia gleznei se va vindeca, permitand pacientului dupa recuperare sa execute orice tip de miscare a gleznei.
Dr. Ahmad Alqadi

Instabilitatea gleznei, provocata si de ruptura ligamentelor

Mai exista o situatie in care glezna poate fi destul de grav afectata, iar acest lucru poarta numele de Sindesmoza tibio-peroniera. Mai exact, articulatia aceasta se afla intre tibie si peroneu, cele doua oase unite prin ligamente. Daca ligamentele se rup, singura solutie este interventia chirurgicala. Tehnicile de fixare prin care sunt utilizate suruburi sau fire de fixare a sindesmozei (Tightrope) sunt foarte eficiente si in astfel de situatii.

Procesul de recuperare, important in reluarea activitatilor de zi cu zi

Absolut orice pacient isi doreste o recuperare cat mai usoara si de scurta durata. Ca acest lucru sa fie posibil, este necesar sa va prezentati la medicul ortoped de fiecare data cand intampinati probleme la nivelul sistemului locomotor. In cazul fracturii de glezna, indiferent de tipul ei, recuperarea reprezinta una dintre cele mai importante perioade. Fie ca ati trecut printr-o interventie chirurgicala, fie ca aveti glezna imobilizata, respectati fiecare sfat al ortopedului si nu grabiti procesul de recuperare. S-ar putea sa faceti chiar mai rau si involuntar, sa-l prelungiti. Este foarte posibil sa aveti nevoie de cateva luni pana cand o sa va recapatati mobilitatea si nu veti mai schiopata insa, aveti rabdare.

Citeste si alte articole:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: