Ce trebuie sa stii despre luxatia de rotula si reconstructia ligamentului femuro-patelar intern (MPFL)

MPFL
Genunchi
Cuprins articol

La nivel general, ruptura ligamentului Patelo-Femural Medial (MPFL) reprezinta principala consecinta a luxatiei de rotula, frecvent intalnita in cazul sportivilor de performanta ca urmare a unui traumatism. In majoritatea cazurilor, accidentarea are loc la nivelul partii interioare a genunchiului. Cea mai eficienta metoda prin care pacientul isi poate redobandi mobilitatea si se poate reintoarce la activitatile fizice sau cele uzuale zilnice presupune Reconstructia MPFL.

Citeste mai multe despre reconstructia ligamentului femuro-patelar intern (MPFL) si ce presupune recuperarea dupa o astfel de interventie.

Complexul medial patelo-femural – Unde il regasim si care este rolul sau?

Complexul medial patelo-femural este compus din retinaculul patelar medial si ligamentul femuro-patelar medial , reprezentand astfel principalul stabilizator pasiv al articulatiei femuro -patelare. De-a lungul timpului, studiile de specialitate au demonstrat faptul ca ruptura ligamentului patelo-femural medial (MPFL) este principala consecinta a luxatiei de rotula, iar cea mai eficienta metoda de tratament este reprezentata de interventia chirugicala ce poarta numele de Reconstructia MPFL. Cu ajutorul tehnicilor utilizate in timpul interventiei chirurgicale, medicul ortoped poate obtine stabilitatea patelo-femurala in cazul pacientului afectat.

Sursa foto aici

Ce este si cum se produce luxatia rotulei?

Majoritatea pacientilor pe care i-am diagnosticat cu luxatie de rotula sunt sportivi sau pacientii cu malformatii anatomice de condili femurali si trohlee femurala, iar afectiunea a aparut ca urmare a unui traumatism. Acesta are loc de regula in partea interioara a genunchiului. Pe scurt, atunci cand ligamentul patelo-femural medial este rupt sau intins, rotula se deplaseaza din pozitia ei anatomica si atunci se produce luxatia externa de rotula.

Cauze frecvente ale luxatiei de rotula

Luxatia de rotula se datoreaza unei rupturi sau intinderi de ligament patelo-femural medial, care se poate produce prin contact sau fara. In multe dintre cazuri este vorba despre diverse accidentari/traumatisme in timpul carora s-au produs lovituri puternice in partea interioara a genunchiului, consecinta lor fiind deplasarea in lateral a rotulei. Din categoria sportivilor de performanta, fotbalistii se numara de regula printre cei mai expusi la riscul de a dezvolta luxatia de rotula.

In cazul traumatismelor care nu implica un contact, pacientul poate suferi luxatia rotulei in urma unei miscari mai bruste sau incorect executate. Rasucirile fiind de regula cele mai des intalnite. Multi dintre pacienti acuza o poctinura sau o durere de mare intensitate la nivelul genunchiului, cu deplasarea temporara a rotulei in lateral. Exista si situatii in care rotula revine in pozitia ei normala spontan.

La pacientii care prezinta instabilitate patelo-femurala, din cauza dezaxarii mecanismului extensor, rotula este supusa unor forte directionate catre exterior, care determina pierderea contactului dintre suprafata articulara a rotulei si trohleea femurala. Atunci se poate produce luxatia rotulei.

Simptome des intalnite in cazul luxatiei de rotula

Desi difera de la un pacient la altul si se afla in stransa legatura cu particularitatile fiecarui caz, exista cateva simptome des intalnite atunci cand se produce luxatia de rotula:

  • Durere ce poate sa difere in intensitate, in functie de gravitatea cazului;
  • Un constant disconfort si o instabilitate accentuata la nivelul genunchiului;
  • Dificultate in momentul executarii mai multor miscari precum urcarea sau coborarea scarilor;
  • Blocaj articular.

Indiferent de tipul sau intensitatea simptomelor, vizita la medicul ortoped este singura care va poate clarifica sau confirma diagnosticul.

Diagnosticarea luxatiei de rotula

Diagnosticul poate fi dat numai de medicul ortoped, iar in cele mai multe dintre cazuri, examinarea clinica nu este suficienta. Se poate recomanda pentru anumiti pacienti efectuarea unui RMN sau CT al genunchiului, doua tipuri de investigatii imagistice ce pot confirma daca intr-adevar, la nivelul genunchiului s-a produs ruptura MPFL sau intinderea sa. In momentul in care exista un diagnostic corect si confirmat de medic, acesta poate lua o decizie cu privire la tratamentul pe care il va urma pacientul.

In multe dintre cazuri, pacientii care ajung la mine cu aceasta afectiune au un stil de viata activ, ceea ce inseamna ca interventia chirurgicala ramane cea mai eficienta solutie pe termen lung. In acest fel, pacientul isi poate relua activitatile uzuale zilnice sau cele sportive la capacitate maxima, asta doar dupa ce se incheie perioada de recuperare.

Reconstructia ligamentului patelo-femural medial (MPFL)

In cazul in care tratamentul conservator (imobilizare in orteza si/sau recuperare medicala) nu a dat roade, iar simptomele nu s-au ameliorat, tratamentul chirurgical este recomandat si efectuat de catre medicul ortoped.

Pentru a stabiliza rotula, este nevoie ca medicul chirurg sa reconstruiasca ligamentul patelo femural medial. Aceasta interventie reprezinta o procedura chirurgicala destul de complexa, care necesita de asemenea si recoltarea unei autogrefe (de la pacientul in cauza).

De regula, in cele mai multe dintre cazuri se va recolta o grefa de muschi gracilis cu un diametru de 4 mm si o lungime minima de 18 cm. Marimea si rezistenta acestui tip de grefa este foarte potrivita in cazul reconstructiei MPFL.

Grefa recoltata de la pacientul in cauza este introdusa apoi in rotula, capetele acesteia fiind subtiate. Ceea ce este foarte important in intreg procesul se refera la pozitionarea corecta a insertiei femurale a MPFL si mentinerea unei tensiuni egale la ambele capete ale grefei. Un alt tip de grefa foarte des utilizat in reconstructia MPFL este grefa din tendonul Cvadriceps, fiind o grefa foarte puternicaIn.

In materialul video puteti observa cazul unui pacient cu ruptura de ligament patelo-femural medial (MPFL) cu instabilitate si luxatie externa de rotula⤵

Recuperarea dupa reconstructia MPFL

Un alt pas absolut esential in vindecarea ligamentului patelo-femural medial (MPFL) se refera la procesul de recuperare pe care pacientul va trebui sa il respecte in totalitate. Purtarea unei orteze post operator este necesara timp de aproximativ 3-4 saptamani pentru ca durerea sa fie redusa, iar stabilitatea genunchiului recapatata. Sedintele de fizio-kinetoterapie sunt de asemenea foarte importante, iar pacientul se poate apuca de acestea la recomandarea medicului ortoped si la indrumarea unui specialist. Dupa finalizarea lor, pacientul se poate reintoarce la activitatile uzuale zilnice si ulterior la activitatile sportive, exact ca inainte insa cu mai multa atentie.

Pentru programari la consultatii si/sau interventii chirurgicale puteti apela la numarul 0727 366 950. Mai multe detalii despre afectiunile ortopedice, cazurile pe care le operez sau opiniile pacientilor mei puteti afla urmarindu-ma pe retelele sociale:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: