Necroza de cap femural – Cauze frecvente si tipuri de tratament

WhatsApp Image 2022-12-13 at 19.12.12
Sold
Cuprins articol

Necroza de cap femural este o afectiune de natura ortopedica care evolueaza in timp si care apare in momentul in care circulatia sangelui este intrerupta la nivelul soldului. Traumatismele si consumul excesiv de alcool sunt doar cateva dintre cauzele aparitiei acestei afectiuni. Durerea de sold este primul simptom care apare si care poate radia si in zona inghinala sau fesiera. Recomandarea mea este sa apelati la medicul ortoped intr-un timp cat mai scurt. Afla toate informatiile de care ai nevoie despre necroza aseptica de cap femural din acest articol.

Necroza aseptica de cap femural – Scurta lectie de anatomie

O buna parte din alimentarea cu sange a capului femurului provinde de la ramurile circumflexe mediale si laterale, de asemenea de la ramuri provenite din artera gluteala superioara. O alta sursa directa de alimentare cu sange provine din artera foveala pe care o cunoastem si sub denumirea de artera ligamentum teres (Ligamentul Rotund). Asadar, in lipsa unei cantitati suficiente de sange, capul femural are de suferit primul.

Traumatismele si consumul de alcool in exces, cauze frecvente ale necrozei aseptice de cap femural

Printre cele mai des intalnite cauze ale acestei afectiuni pe care le-am intalnit la pacientii mei au fost cele de natura traumatica. De regula, este vorba despre fractura colului femural sau dislocarea capului femural din acetabulum. Atunci cand au loc astfel de traumatisme, alimentarea cu sange a capului femurului poate fi usor intrerupta, lucru care provoaca necroza avasculara.

Pe de alta parte, exista si cauze de natura netraumatica care sunt de asemenea frecvent intalnite in randul pacientilor cu aceasta afectiune. Utilizarea steroizilor si consumul excesiv de alcool sunt doar doi factori declansatori ai necrozei aseptice de cap femural. Desi nu exista suficiente studii care sa demonstreze concret faptul ca utilizarea steroizilor te poate plasa in categoria de risc pentru a dezvolta aceasta afectiune, specialistii au descoperit ca hipertrofia celulelor adipoase duce la cresterea presiunii intraosoase si la anomalia rezervei de celule stem din maduva osoasa, factori ce duc de asemenea la aparitia necrozei aseptice de cap femural.

Pe langa cauzele enuntate mai sus, se numara si:

  • Alte afectiuni medicale precum boala Crohn, trombofilia sau diabetul.
  • Depunerile de grasime la nivelul vaselor de sange.

Durerea de sold, primul simptom care apare in cazul necrozei aseptice de cap femural

In primul rand, vreau sa pun accent pe faptul ca necroza aseptica de cap femural este o boala degenerativa, care evolueaza in timp. Si asta pentru ca, de multe ori, simptomele nu sunt suficient de intense, iar multi dintre pacienti le ignora in speranta ca vor trece de la sine. Pentru ca durerea de sold este totusi foarte frecventa, in special in randul pacientilor de peste 50 de ani, acestia amana de multe ori consultatia cu gandul ca simptomele se vor ameliora in timp sau vor trece complet in urma administrarii analgezicelor. Lucru total nebenefic.

Apelati la un medic ortoped intotdeauna, fara a incerca sa va tratati singuri, mai ales atunci cand vorbim de afectiuni cu potential agravant. Este posibil chiar sa inrautatiti situatia. In multe cazuri, durerea de sold poate iradia in zona inghinala sau fesiera. Pe masura ce afectiunea evolueaza, iar diagnosticul se agraveaza, pacientul poate acuza durere de intensitate mai mare si dificultate in timpul mersului. In cazuri mai rare, pacientul poate simti durere chiar si in repaus, in special noaptea inainte de culcare.

Necroza aseptica de cap femural – Diagnostic

In primul rand, ceea ce este foarte important de retinut este ca o identficare timpurie poate influenta foarte mult tipul de tratament ales pentru pacient si perioada de recuperare. Asadar, cu cat veniti mai repede la un consult, cu atat va mariti sansele de a beneficia de un tratament conservator si de o recuperare mai usoara. Diagnosticul se stabileste prin asocierea prezentarii clinice alaturi de o imagistica adecvată. Imagistica poate include o radiografie, scanarea osoasa si imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). 

Dr. Ahmad Alqadi

Tratamentul conservator, eficient doar in anumite cazuri

Ca pentru oricare alta afectiune, tratamentul depinde de foarte multi factori. Printre ei se numara:

  • Varsta pacientului
  • Gradul de afectare
  • Existenta unei alte patologii asociate

In anumite cazuri, tratamentul medicamentos si utilizarea carjelor pot fi doua metode eficiente pentru pacientii care nu pot beneficia de o interventie chirurgicala deoarece starea lor de sanatate ar putea fi pusa in pericol din cauza unei posibile interventii. De asemenea, un program de fizio-kinetoterapie poate sa fie de ajutor.

Proteza totala de sold, una dintre interventiile chirurgicale recomandate in cazul necrozei aseptice de cap femural in stadiul foarte avansat

Dr. Ahmad Alqadi

Daca starea de sanatate a pacientului permite efectuarea unei interventii chirurgicale, este bine ca acest lucru sa se intample. Asta pentru ca, cele mai eficiente solutii de tratament sunt cele chirurgicale. 

In cazul in care afectiunea este depistata din timp, decompresiile (forajele) de cap femural si autogrefele pot fi recomandate. Forajele reprezinta o tehnica prin care sunt efectuate gauri in os cu scopul de a reda vascularizatia acestuia. De asemenea, cu ajutorul forajelor este inlaturat tesutul necrozat, lucru care permite ulterior aportul de celule noi.

In situatia in care a avut loc prabusirea capului femural, artoplastia totala de sold (protezarea totala a articulatiei soldului) este o solutie foarte eficienta.

Aceasta interventie asigura pacientului disparitia durerii, cresterea mobilitatii soldului si reluarea activitatilor zilnice imediat dupa terminarea procesului de recuperare. Un alt tip de interventie des utilizata este proteza partiala de sold care presupune inlocuirea capului femural cu o proteza.

Post-operator, pacientul va trebui sa tina cont de absolut toate sfaturile medicului ortoped pentru a beneficia de un rezultat conform asteptarilor. Acest lucru poate sa aiba loc doar daca si pacientul continua procesul de recuperare asa cum a stabilit de la bun inceput cu medicul ortoped.

Citeste si:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: