Ruptura tendonului ahilean. Ce este si cum o putem trata?

3ecb79e1-5788-4d48-bf9e-572eb29bcc5b
Glezna si Picior
Cuprins articol

Un pas gresit la alergat sau o miscare brusca in timpul antrenamentului de fotbal si te poti alege cu o ruptura de tendon ahilean. Primul simptom care apare este durerea, urmata apoi de o senzatie de trosnitura deasupra calcaiului sau in cazuri mai grave, imposibilitatea de a mai merge in momentul in care s-a produs ruptura. Vrei sa afli mai multe despre aceasta afectiune si ce implica? Iti recomand sa citesti cu atentie acest material.

Tendonul lui Ahile. Ce este si ce rol are?

Tendonul ahilean este o structura foarte puternica, fibroasa, care insera muschii gambei pe calcai. Pe langa asta, este cel mai mare tendon din organism, iar rolul sau este foarte important in mai toate activitatile care implica picioarele noastre: mers, alergat, stat pe varfuri, catarat, condus etc… Cu alte cuvinte, fara el nu am putea desfasura numeroase activitati de zi cu zi.

Durere greu de suportat. Simptom frecvent in cazul rupturii de tendon ahilean

Ruptura Tendonului lui Ahile se numara printre afectiunile pe care nu ai cum sa le treci cu vederea. Si asta pentru ca atunci cand apare, vine alaturi de cateva simptome greu de suportat.

Ruptura partiala a tendonului ahilean

Daca sunteti printre cei putini mai norocosi, fisurile de la nivelul fibrelor tendonului pot determina si o ruptura partiala. In acest caz, simptomele nu sunt la fel de puternice, ci mai degraba veti simti o pocnitura chiar in spatele calcaiului sau gambei in momentul in care va accidentati.

Ruptura totala a tendonului ahilean

In cazul rupturii totale, durerea este foarte puternica. Majoritatea pacientilor pe care i-am tratat au acuzat si:

  • Imposibilitatea de a executa anumite miscari cu piciorul (urcarea scarilor, coborarea scarilor)
  • Imposibilitatea folosirii muschilor gambei in timpul mersului
  • Imposibilitatea de a sta pe varful degetelor
  • Tumefiere deasupra calcaiului
  • Trosnituri la nivelul acestei zone simtite exact in momentul rupturii

Tinerii si sportivii, predispusi la ruptura tendonului ahilean

Cauzele aparitiei acestei afectiuni sunt multiple insa, de cele mai multe ori este vorba despre un incident traumatic. Asadar, daca practicati sporturi precum tenisul, fotbalul, dansul, baschetul sau alpinismul, aveti grija. Ele presupun porniri si opriri bruste, alergare, sarituri sau catarat. Toate aceste activitati forteaza calcaiul. Totusi, mare atentie chiar si in timpul unui simplu antrenament la sala. Incalziti muschii corpului si nu supuneti calcaiul la diferite miscari pe care nu le puteti executa cu usurinta si in siguranta. Exista si situatii in care tendonul poate fi afectat si in urma abuzului de anumite antibiotice sau din cauza altor boli precum diabetul.

Repausul si gheata, solutii de tratament conservator pentru ruptura de tendon ahilean

Ca pentru oricare alta afectiune, primul pas este acela de a o trata conservator, fara interventie chirurgicala. In cazul in care tendonul lui Ahile este rupt partial, pentru inceput, recomandarile mele arata astfel:

  1. Repaus. Fara odihna este foarte probabil ca procesul de vindecare a tendonului sa se prelungeasca semnificativ.
  2. Gheata. In unele cazuri, repausul si compresele cu gheata sunt suficiente. Cu toate acestea, fara sfatul unui medic ortoped nu puteti spera ca un tratament facut acasa sa dea roade in totalitate. Ortopedul este singurul care va poate da tratamentul corect pe baza diagnosticului.
  3. Exercitii de ridicare a membrului afectat deasupra nivelului inimii. Acest lucru ajuta la diminuarea inflamatiei.
  4. Un program de fizio-kinetoterapie la indrumarea unui specialist.
  5. Purtarea unei orteze pentru ca glezna sa poata ramane imobilizata, permitand tendonului sa se vindece intr-o perioada mai scurta de timp.

Sutura tendonului lui Ahile, solutia chirurgicala in cazul unei rupturi totale

In cazul in care tratamentul conservator nu a avut efectul dorit, iar durerile pacientului persista sau chiar mai rau, se agraveaza, operatia este solutia. Sutura presupune coaserea celor doua capete ale tendonului rupt. Aceasta se poate face deschis sau prin tehnici minim invazive. De preferat este aceasta tehnica minim-invaziva deoarece are o serie de avantaje pentru pacient: spitalizarea este redusa, iar cicatricile post operatorii aproape insesizabile. De asemenea, recuperarea se face mult mai usor. Cu toate acestea, ortopedul va decide cum va efectua operatia in functie de gradul de afectare al tendonului si bineinteles, in functie de varsta pacientului.

Tineti cont intotdeauna de sfatul medicului ortoped si urmati instructiunile sale. In acest fel, sansele de recuperare rapida se maresc pe zi ce trece.

Imi puteti urmari activitatea si pe celelalte retele sociale:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: