Sindromul de Plica Sinoviala Mediala.
Plica este un pliu al capsulei articulației genunchiului. Are rolul de a asigura o mobilitate buna a articulației genunchiului. În articulatia genunchiului exista 4 plici sinoviale , dar numai una este mai frecvent afectata si anume cea mediala care se inflameaza si se interpune intre rotula si femur .
Ce este sindromul de plica sinoviala mediala?
Sindromul de plica mediala apare din cauze precum lovituri sau cazaturi în genunchi, stat prea mult în genunchi, stat perioade lungi cu genunchii flectați, mișcari repetitive ale articulaţiei genunchiului, mai ales mişcarile de flexie şi extensie specifice unor sporturi ca joggingul , ciclismul sau urcatul scarilor; aceste miscari pot irita plica mediala si provoaca sindromul plicii mediale. Ca urmare a acestor factori, plica mediala se îngroaşa şi dezvolta cicatrici, fiind mult mai predispusa, în timp, sa cauzeze probleme.
Simptomatologia
se poate instala o forma de rigiditate în regiunea anterioara sau antero-mediala şi poate aparea senzaţia de instabilitate a genunchiului. De asemenea, la flexia și extensia gambei, poate aparea senzația de blocaj a genunchiului sau senzația de rupere în interiorul articulației. Acest lucru se datoreaza frecarii plicii ingroşate peste marginea condilului femural intern. De obicei, plica este sensibila la atingere. La oamenii slabi, țesutul care formeaza plica poate fi simțit ca o banda fina sub piele.
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul incepe cu o istorie si un examen clinic. Examenul este folosit pentru determina unde este localizata durerea, si daca banda de tesut poate fi simțita. De asemenea daca exista incertitudini in diagnosticul, sau in cazul in care sunt suspectate alte leziuni in afara de sindromul plicii, medicul poate sugera efectuarea de RMN.
Tratamentul
-Medicul poate sa va prescrie medicamente antiinflamatoare, pentru a reduce inflamația. Aplicațiile locale reci pot ajuta la reducerea inflamatiei si umflarii din zona plicii. De asemenea repausul articular si poziția procliva a membrului afectat.
-In cazul in care simptomele persista dupa aplicarea tratamentului non-chirurgical , se indica tratamentul chirurgical (artroscopie de genunchi), pentru inlaturarea artroscopica a plicii sinoviale.