Ruptura de menisc este una dintre afecțiunile pe care le tratează frecvent un chirurg ortoped. Apare deseori la pacienții din orice categorie de vârstă sau sex, se poate trata conservator în anumite situații însă, pentru cei ce au un stil de viață activ și doresc redobândirea mobilității în proporție de 100%, intervenția chirurgicală poate fi cea mai bună soluție. Cum apare ruptura de menisc, cum se manifestă, dar și care sunt variantele de tratament, aflați din articolul de astăzi.

Ce este ruptura de menisc?
În primul rând, meniscul este un țesut fibrocartilaginos, situat între femur și tibie, iar la nivelul fiecărui genunchi regăsim un menisc intern și unul extern, cel intern fiind în majoritatea cazurilor cel mai des lezat. Și asta pentru că, este mai mare ca suprafață, mai subțire și mai îngust comparativ cu cel extern.
Ruptura de menisc este o leziune localizată la nivelul genunchiului, care se numără printre cele mai des întâlnite afecțiuni ale acestei articulații, unde cauza principală este de regulă de natură traumatică. Cei mai mulți dintre pacienți au suferit o accidentare în timpul unei activități fizice sau sportive, care a implicat mișcări bruște de rotire sau torsiune a genunchiului. De regulă, leziunile de menisc apar mai des la persoanele de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani însă, nu este o regulă. În ultimii ani, am tratat pacienți de orice vârstă și din ambele categorii de sexe, diagnosticați cu o astfel de patologie.

Cum apare ruptura de menisc?
Așa cum am menționat mai sus, ruptura de menisc apare de regulă în urma unui traumatism însă, NU în toate situațiile. La pacienții cu un stil de viață mai activ, și mai ales în rândul sportivilor, ruptura de menisc apare într-adevăr în peste 90% dintre situații, în urma unei accidentări. Aceasta se produce la majoritatea pacienților în timpul unei activități fizice, sportive, ce implică mișcări bruște de rotire sau torsiune a genunchiului. Chiar și o suprasolicitare a articulației genunchiului poate cauza ruptura meniscului, în unele situații.
La pacienții din categoria 50+, leziunile de menisc pot apărea pur și simplu odată cu înaintarea în vârstă. Asta se întâmplă deoarece cartilajul se degradează cu trecerea timpului, devenind mai predispus la diferite leziuni.
De câte tipuri poate fi ruptura de menisc?
Ruptura de menisc poate fi încadrată în 3 mari categorii, în funcție de gradul său:
– Gradul I sau Gradul II (fără extindere la suprafața articulară).
– Gradul III (Se extinde la cel puțin o suprafață articulară (superioară sau inferioară) și reprezintă o ruptură meniscală definitivă).
Vă voi povesti mai jos câte puțin despre tipurile de rupturi traumatice, dar și despre cele degenerative.
Leziuni traumatice – De regulă, rupturile de menisc de natură traumatică apar la persoanele cu un stil de viață activ, în special în cazul celor care practică activități fizice care solicită genunchiul. Aici întâlnim următoarele tipuri de rupturi:
➡ Ruptura de menisc verticală (Are loc de-a lungul meniscului și se află în paralel cu extremitatea sa. Necesită tratament chirurgical, și anume artroscopie de genunchi minim-invazivă).
➡ Ruptura orizontală (Ea apare de regulă atunci când are loc un traumatism foarte puternic. Sportivii de performanță se află în categoria de risc și sunt de asemenea pacienții predispuși frecvent la această afecțiune).
➡ Ruptura oblică (Se formează în centrul meniscului și poate continua către periferia lui. Meniscectomia este cel mai des recomandată în astfel de situații și presupune curățarea zonei lezate).
➡ Ruptura de menisc complexă însoțită de rupturi ligamentare sau entorse (Acest tip de ruptură se repară odată cu leziunea ligamentelor).
➡ Ruptura în „mâner de găleată” (Rupturile de acest tip sunt complexe și necesită intervenție chirurgicală cât mai repede. Ele reprezintă de fapt rupturi orizontale care se extind pe suprafețe mari).
➡ Ruptură în cioc de papagal (Este o leziune care necesită intervenție chirurgicală).

Leziunile degenerative – Ele apar odată cu înaintarea în vârstă și se întâlnesc frecvent la pacienții trecuți de 40-50 de ani, fiind o consecință a uzurii meniscului. Aici amintim:
➡ Ruptură radială de menisc (Acest tip de ruptură se produce de la marginea internă a meniscului către partea exterioară. Intervenția chirurgicală nu este obligatorie însă, recuperarea medicală este esențială).
➡ Ruptură tip clivaj orizontal (Este un alt tip de ruptură ce poate fi tratată conservator).

Simptomele rupturii de menisc
Fiecare pacient este UNIC, la fel și simptomele. Există pacienți pentru care simptomele sunt greu de suportat și vin la un consult de specialitate de îndată. Pentru alți pacienți, simptomele nu sunt chiar atât de intense, iar din acest motiv amâna consultația de specialitate. Indiferent de intensitatea simptomelor, eu vă recomand să veniți la un consult cât se poate de repede, mai ales dacă ați suferit o accidentare. Orice zi amânată, vă poate prelungi programul de recuperare.
Câteva dintre simptomele ce anunță o posibilă ruptură de menisc sunt:
➡ Blocaj articular – Se resimte de regulă în urma unei suprasolicitări ale genunchiului și este însoțit de durere articulară,
- Durere articulară, precedată de blocaj articular,
- Durere de diferite intensități, resimțită în mișcare sau repaus,
- Diferite zgomote pe care pacientul le aude în momentul unei accidentări (acestea poartă numele de „cracmente” sau „clicuri”),
- Impotența funcțională (mai exact, pacientul nu poate executa anumite mișcări sau activități precum urcatul și/sau coborâtul scărilor),
- Tumefierea sau inflamația genunchiului însoțită de durere.
Când tratăm ruptura de menisc conservator?
Tratamentul rupturii de menisc este întotdeauna personalizat, în funcție de particularitățile fiecărui caz, dar și în funcție de anumite aspecte precum: istoricul medical al pacientului, vârsta acestuia sau stilul de viață dorit.
Pentru un pacient dintr-o categorie de vârstă mai înaintată sau pentru cineva care a fost diagnosticat cu o ruptură de menisc de grad mic, stabilă și localizată la nivelul unei zone/porțiuni vascularizate, tratamentul conservator va reprezenta prima variantă pe care medicul o va lua în calcul.
- Protocolul RICE (Rest – repaus, Ice – gheață la nivelul zonei afectate, Compress – comprese, Elevate – ridicarea membrului inferior afectat la un anumit nivel),
- Un program de fizio-kinetoterapie pe care vă așteptăm să îl urmați la Orthocare Clinic (0775 307 307 pentru programări și detalii suplimentare),
- Administrarea unor antiinflamatoare (DOAR la recomandarea medicului ortoped),
- Infiltrații intraarticulare în funcție de recomandările primate.






Intervenția chirurgicală în cazul rupturii de menisc?
Tratamentul chirurgical este recomandat atunci când avem de-a face cu rupturi complexe de menisc, rupture de menisc de grad III sau atunci când rupture de menisc este asociată cu alte leziuni ligamentare. Artroscopia de Genunchi este denumirea procedurii chirurgicale utilizată adesea de către chirurgii ortopezi, având numeroase avantaje pentru pacient.
Așadar, tratamentul chirurgical este minim-invaziv, artroscopic și poate consta în:
- Sutura de menisc,
- Meniscectomie parțială,
- Meniscectomie totală a segmentului afectat,
- Transplant de menisc artificial (este folosit în cazuri foarte rare).
Cum vă puteți programa pentru o operație dacă ați fost diagnosticat cu ruptura de menisc?
Programările pentru intervențiile chirurgicale se fac la numărul 0727 366 950 însă, DOAR în urma unei consultații fizice. Vă aștept la Orthocare Clinic, Șoseaua Nicolae Titulescu nr.64, sector 1, București!