Tipuri de leziuni ale meniscului

PHOTO-2022-10-12-12-09-56 (1)
Genunchi
Cuprins articol

Leziunile la nivelul meniscului se numara printre afectiunile frecvente ortopedice care necesita tratament intr-un timp cat mai scurt pentru ca diagnosticul sa nu se agraveze. Acest lucru este valabil pentru orice tip de afectiune. Cu cat veniti mai repede la un consult de specialitate, cu atat cresc sansele ca recuperarea sa fie mai usoara si finalizata intr-un timp mai scurt. Amanarea inseamna prelungirea timpului de recuperare, iar acest lucru nu si-l doreste nici un pacient.

Meniscul, cartilajul de care depinde mobilitatea genunchiului nostru

Nu va pot vorbi despre tipurile de leziuni ale meniscului fara sa mentionez ce este acesta, unde il regasim la nivelul corpului nostru si care este rolul lui esential. La nivelul fiecarui genunchi exista trei oase: tibia, femurul si rotula, iar meniscul se afla intre femur si tibie. Datorita meniscului, genunchiul nostru este stabil si capabil sa execute numeroase miscari. Cu alte cuvinte, rolul sau este foarte important.

Cum apar leziunile la nivelul meniscului? Exista o categorie de risc?

In primul rand, trebuie sa stiti ca leziunile la nivelul meniscului pot aparea indiferent de sex sau varsta. Fie ca este vorba despre o persoana tanara, fie despre cineva mai inaintat in varsta, de multe ori aceasta afectiune nu tine cont de astfel de aspecte. Asadar, daca ai suferit o accidentare, nu sta pe ganduri si apeleaza la un medic ortoped cat mai repede. Nu este o afectiune care sa treaca de la sine ci din contra, daca nu este tratata la timp poate sa se agraveze si sa afecteze mobilitatea intregului picior. Ruptura de menisc este de exemplu un tip de leziune des intalnita in randul pacientilor.

Cu toate acestea, exista cateva activitati sau categorii de persoane care se afla in grupa de risc cand vine vorba de dezvoltarea afectiunilor la nivelul meniscului:

  • Mare atentie daca va place sa fiti activi sau sa practicati diferite sporturi. O singura miscare brusca sau o aterizare de la inaltime mai mare poate pune presiune foarte mare asupra meniscului.
  • Nu faceti niciodata sport fara sa va incalziti inainte. Nu fortati genunchiul, nu puneti presiune pe acesta si nu va antrenati mai mult decat este necesar. Faceti totul treptat si nu va grabiti. Oferiti corpului suficient timp pentru a se adapta.
  • Daca sunteti sportivi de performanta, aveti mare grija. Chiar daca accidentarile sunt momente pe care nu le puteti preveni, incercati totusi sa nu fortati genunchiul prin miscari foarte bruste. Fotbalul, baschetul, tenisul, rugby-ul sunt doar cateva dintre sporturile care solicita articulatia genunchiului.
  • Desi nu este o afectiune care tine neaparat cont de varsta, este adevarat faptul ca persoanele peste 50 de ani sunt totusi mai predispuse la afectiuni ale meniscului deoarece cartilajul devine mai slabit cu trecerea anilor, iar lipsa activitatii fizice contribuie si ea la dezvoltarea unor leziuni.

Rigiditatea articulatiei, simptom frecvent atunci cand meniscul este afectat

Indiferent de tipul leziunii, exista cateva simptome frecvente pe care pacientii care se confrunta cu afectiuni ale meniscului le simt:

  • Blocajul articulatiei – Daca genunciul este suprasolicitat, apare durerea articulara urmata de blocajul extensiei.
  • Durere pe interlinia articulara si/sau cracmente sau clicuri. Mai exact, este vorba despre trosnitura pe care o puteti auzi in momentul accidentarii.
  • Dificultate la urcatul si coboratul scarilor, uneori chiar imposibilitatea de a mai face acest lucru.
  • Atrofia cvadricepsului in leziunile vechi.

Ruptura de menisc, leziune frecventa a genunchiului

Pe baza istoricului afecțiunii, a examinarii clinice si a testelor imagistice pe care le realizeaza medicul ortoped, diagnosticul poate fi confirmat. Ruptura de menisc se numara printre leziunile frecvente ale genunchiului cu care multi dintre pacientii mei s-au confruntat, in special cei care practica sporturi. Pe langa asta, vreau sa stiti ca este de mai multe tipuri insa, indiferent de care ar fi vorba, nu amanati vizita la un consult de specialitate:

Ruptura Verticala. Acest tip de ruptura are loc de-a lungul cartilajului si se afla in paralel cu extremitatea sa. Unul dintre tratamentele foarte des utilizate in astfel de situatii este interventia chirurgicala artroscopica, minim-invaziva. Cu ajutorul artroscopului meniscul este cusut, iar pacientul isi va recapa mobilitatea in proportie de aproape 100% daca respecta sfaturile medicului ortoped. Mai mult, cicatricile sunt insesizabile. Acesta este unul dintre motivele pentru care apelez la tehnica artroscopica.

Ruptura Orizontala. Aceasta apare in cele mai multe dintre cazuri atunci cand pacientul sufera un traumatism foarte puternic. De regula este vorba despe sportivi, in special de persoane care practica fotbal, rugby sau alte sporturi de contact.

Ruptura Oblica. Aceasta se formeaza in centrul cartilajului si poate continua catre periferia lui. Din pacate, acest tip de ruptura a meniscului poate fi tratata doar cu ajutorul chirurgiei ortopedice. Mai exact, meniscectopie. Acest tip de intervenție artroscopica presupune curatarea zonei lezate, fara a lasa cicatrici pacientului.

Rupturile de menisc NU sunt toate cauzate de traumatisme

Ca pentru oricare alta afectiune, exista pacienti care sufera o accidentare in urma careia se aleg cu diferite afectiuni sau pacienti care se confrunta cu ele din cauza varstei. Daca aveti peste 50 de ani, aveti si mai multa grija de sistemul vostru locomotor si veniti periodic la un consult.

  • Un tip de ruptura de menisc degenerativa poarta numele de „ruptura radiala de menisc”. Acest tip de ruptura se produce de la marginea interna a meniscului catre partea exterioara. Varsta inaintata este factorul decisiv cand vine vorba de aceasta afectiune. Partea buna este ca se poate trata si fara interventie chirurgicala insa, pacientul trebuie sa fie foarte resonsabil atat in perioada de recuperare, cat si ulterior.
  • Ruptura tip clivaj orizontal. Si de data aceasta vorbim tot despre o afectiune cauzata de varsta inaintata. Este foarte frecventa dar tratamentul ei POATE fi unul conservator care nu implica nici o interventie chirurgicala. Pe scurt, ca sa intelegeti cum arata acest tip de ruptura, va puteti imagina meniscul rupt in doua bucati mari din care se disting doua forme: doua discuri in forma de litera C.

Ruptura de menisc insotita de rupturi ale ligamentelor

Daca va confruntati cu o ruptura de menisc insotita de rupturi ligamentare, situatia devine putin mai dificila. Aceasta afectiune poarta numele de ruptura complexa si necesita un tratament chirurgical, artroscopic. Ea poate fi insotita de ruptura de ligament colateral, ligament incrucisat, entorse ale genunchiului sau chiar leziuni la nivelul cartilajelor. Ce presupune ruptura ligamentara si care sunt simptomele frecvente?

Asadar, recomand mereu interventia chirurgicala deoarece cu ajutorul artroscopului leziunile sunt reparate, pacientul isi recapata mobilitatea, spitalizarea este foarte scurta, iar procesul de recuperare mult mai rapid comparativ cu o interventie deschisa de exemplu.

  • Indiferent de tipul leziunii cu care va confruntati, un medic ortoped este singurul care poate da un diagnostic. Abia atunci, pacientul va sti ce are de facut, procesul de recuperare poate incepe, iar sanatatea aparatului locomot este sub control. Vizita la medic trebuie sa faca parte din rutina ta.
Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: