Ce este meniscul si cum tratam ruptura de menisc?

menisc
Genunchi
Cuprins articol

Ce este meniscul si cum tratam ruptura de menisc? Ruptura de menisc se numara printre afectiunile ortopedice des intalnite la orice categorie de varsta. Cauzele ce duc la aparitia acestei afectiuni pot fi atat traumatice, cat si degenarative in cazul celor trecuti de 50 de ani. Ruptura de menisc este cea mai frecventa leziune a genunchiului si afecteaza cu precadere barbatii, in cazul carora incidenta maxima apare intre 30-40 de ani.

Aceasta afectiune nu poate sa treaca de la sine ci din contra, daca nu este tratata la timp poate sa se agraveze si sa afecteze mobilitatea intregului picior. Afla din acest material cate tipuri de rupturi exista si cum pot fi tratate.

Ce este meniscul si care este rolul lui?

Meniscul este un tesut fibrocartilaginos care se regaseste intre femur si tibie. La nivelul fiecarui genunchi exista doua meniscuri, unul pe partea interioara a articulatiei (meniscul medial) si unul pe partea exterioara (meniscul lateral). Datorita lui, genunchiul nostru este stabil, iar noi suntem capabili sa executam numeroase miscari (corect).

Ce este meniscul si cum tratam ruptura de menisc

Cand si de ce apar rupturile de menisc?

In cele mai multe dintre cazuri, rupturile de menisc sunt cauzate de traumatisme, in special in urma rasucirilor puternice sau atunci cand pacientul a executat rotiri fortate si bruste ale genunchiului. La pacientii cu varsta de peste 50 de ani, cauzele rupturilor de menisc sunt de natura degenerativa in proportie de peste 50%. Indiferent de varsta sau cauza rupturii de menisc, recomand pacientilor sa vina la un consult imediat dupa accidentare sau imediat dupa ce au sesizat aparitia simptomelor precum:

 • Durerea articulara insotita de blocajul zonei afectate sau extensiei
 • Umflarea genunchiului
 • Imposibilitatea executarii anumitor miscari precum urcarea sau coborarea scarilor
 • Instabilitatea genunchiului
 • Cracmente sau clicuri (trosnituri pe care le puteti auzi in momentul accidentarii)

Daca vrei sa afli mai multe despre simptomatologie si ce presupune acest subiect legat de operatie de menisc (apasa pe link-ul anterior)

Cate tipuri de rupturi de menisc exista?

Singura modalitate de a afla cu ce tip de ruptura de menisc va confruntati este sa apelati la un medic ortoped. Acesta este singurul care poate oferi un diagnostic in urma consultatiei si a testelor imagistice recomandate si efectuate.

Astfel, la nivelul meniscului pot aparea urmatoarele tipuri de rupturi:

 • Ruptura de menisc verticala (Are loc de-a lungul meniscului si se afla in paralel cu extremitatea sa. Este de natura traumatica si necesita tratament chirurgical).
 • Ruptura orizontala (Ea apare de regula atunci cand are loc un traumatism foarte puternic, sportivii de performanta aflandu-se in categoria de risc si reprezentand o buna parte dintre pacientii cu aceasta afectiune).
 • Ruptura oblica (Se formeaza in centrul meniscului si poate continua catre periferia lui. Si in acest caz este necesara interventia chirurgicala).
 • Ruptura de menisc complexa insotita de rupturi ligamentare sau entorse (Acest tip de ruptura se repara odata cu leziunea ligamentelor).
 • Ruptura in „toarta de cos” (Rupturile de acest tip sunt complexe si necesita interventie chirurgicala cat mai repede. Ele reprezinta de fapt rupturi orizontale care se extind pe suprafete mari).
Ruptura de menisc
 • Ruptura in cioc de papagal (Este o leziune care necesita interventie chirurgicala).
 • Ruptura radiala de menisc (Acest tip de ruptura este cauzata de traumatisme si este frecvent intalnita la pacientii trecuti de 40 de ani, fiind o consecinta a uzurii meniscului si cartilajului. Interventia chirurgicala nu este obligatorie insa, pacientul va trebui sa aiba mare grija in timpul procesului de recuperare).
 • Ruptura tip clivaj orizontal (Este un alt tip de ruptura degenerativa ce poate fi tratata conservator).

Tratamentul nechirurgical, prima solutie pentru ruptura de menisc

In functie de diagnostic, varsta si istoricul pacientului, medicul ortoped poate lua decizia cu privire la metoda de tratament pe care o va efectua pacientului. In cazul leziunilor degenerative, care apar odata cu inaintarea in varsta si se intalnesc frecvent la pacientii trecuti de 40 de ani, tratamentul conservator este o prima solutie. Ce poate implica?

 • Protocolul RICE: Repaus, gheata, compresie si ridicarea membrului inferior afectat, la un nivel care sa fie deasupra nivelului inimii.
 • Administrarea antiinflamatoarelor
 • Un program de fizio-kinetoterapie

De retinut este faptul ca tratamentul conservator RICE este indicat DOAR in cazul unui genunchi stabil si cu mobilitate pastrata sau in cazul unei rupturi de dimensiuni mici, situata in portiunea externa a meniscului.

Cum tratam ruptura de menisc chirurgical?

De regula, tratamentul chirurgical este efectuat in cazul rupturilor de menisc de natura traumatica, iar tehnicile utilizate in timpul interventiilor sunt minim invazive.

Ce este meniscul si cum tratam ruptura de menisc

Iata care sunt interventiile efectuate in cazul rupturilor de menisc:

 • Sutura de menisc prin artroscopie de genunchi (Acest tip de interventie presupune curatarea zonei de ruptura de tesut cicatricial si pozitionarea meniscului rupt la locul lui. Se fixeaza cu diferite ancore). In materialul video puteti observa cum este efectuata o mica parte dintr-o astfel de interventie:
 • Meniscectomie partiala (Se executa doua incizii mici pe fiecare parte a tendonului patelar. Meniscul rupt este ajustat cu grija pentru a indeparta orice fragment care s-ar putea prinde in articulatie si ar putea provoca leziuni. Acest tip de tratament presupune pastrarea meniscului intr-o proportie cat se poate de mare). Iata cum se desfasoara o mica parte dintr-o astfel de interventie:
 • Meniscectomie totala a segmentului afectat (Presupune indepartarea chirurgicala a intregului menisc).
 • Transplantul de menisc artificial (Este un tip de interventie pe care o recomand in cazuri rare si care presupune inlocuirea meniscului cu unul artificial).
Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: