Cum apar leziunile la nivelul meniscului si cum le putem trata?

WhatsApp Image 2022-09-11 at 12.19.11 PM
Genunchi
Cuprins articol

Chiar daca majoritatea pacientilor mei care s-au confruntat cu leziuni la nivelul meniscului au fost sportivi, sa stiti ca leziunile de menisc se numara printre afectiunile des intalnite ale genunchiului, chiar si in randul celor care nu practica sporturi de performanta. Fie ca este vorba de ruptura totala sau partiala a meniscului, aceasta trebuie tratata intr-un timp cat mai scurt daca vreti sa evitati orice fel de complicatie. Fiind o afectiune frecventa, poate sa apara chiar si de la o miscare care pare simpla la inceput dar care solicita mai mult sau mai putin genunchiul. De exemplu o simpla urcare a treptelor sau coborarea lor.

DR. AHMAD ALQADI

O singura miscare brusca poate duce la leziuni ale meniscului

Bineinteles ca apare si in urma miscarilor bruste de rotire sau torsiune a genunchiului, atunci cand greutatea corpului este sprijinita pe piciorul aflat intr-un punct fix. Mai mult, daca va hotarati sa va apucati de un sport sau sa faceti miscare, mare atentie la incalzire. Asta mai ales daca nu ati mai fost activi in ultima perioada.

Daca va intrebati ce este si cum arata un menisc, sa stiti in primul rand ca fiecare genunchi are doua la numar (unul intern şi unul extern), iar ca aspect sunt structuri cartilaginoase in forma literei “C” aflate între femur si tibie.

Diferite tipuri de leziuni ale meniscului

Sportivii si varstnicii, categoriile de risc pentru leziunile de menisc

Ca pentru oricare alta afectiune, exista cateva persoane care se afla in categoria de risc fiind mult mai predispuse. Atunci cand ne referim la leziunile de menisc, este vorba despre sportivi si persoanele mai inaintate in varsta. Atunci cand sunt executate rasuciri puternice sau rotiri fortate si bruste ale genunchiului, meniscul este pus in pericol. Fotbalul, rugby-ul, tenisul, voleiul și baschetul sunt doar cateva dintre sporturile care pot duce la degradarea meniscului. In cazul pacientilor de peste 50 de ani, rata rupturilor meniscului de cauza degenerativa depaseste pragul de 60%.

Blocajul articulatiei, simptom frecvent pentru leziunea de menisc

Simptomele in cazul rupturilor de menisc de exemplu difera de la un pacient la altul deoarece fiecare dintre noi este diferit. Varsta pacientului si gradul de afectare al meniscului sunt doua dintre criteriile de care trebuie sa tinem cont. Pe langa blocajul articulatiei, pacientii se pot confrunta si cu:

  • Durere pe interlinia articulara, eventual cracmente sau clicuri. (trosnituri)
  • Umflarea genunchiului.
  • Imposibilitatea realizarii unor activitati simple, precum urcatul sau coboratul scarilor, inclusiv instabilitatea genunchiului.

Protocolul RICE, o prima solutie in cazul leziunilor de menisc

In primul rand, tratamentul pentru ruptura de menisc poate fi de doua tipuri: conservator sau chirurgical (artroscopic). Acest tip de tratament il recomand doar in cazul pacientilor cu un genunchi stabil. De asemenea, daca este vorba despre rupturi de menisc de dimensiuni mici, situate in portiunea externa a meniscului, protocolul RICE este o necesitate. De multe ori, daca acesta da roade, interventia chirurgicala nu este necesara.  

Pentru cei carora nu le este familiar termenul, denumirea este un acronim si presupune urmatoarele lucruri:

Rest (Repaus)

Ice (Gheata)

Compress (Compresie)

Elevate (Ridicarea membrului inferior afectat, la un nivel care sa fie deasupra nivelului inimii)

Artroscopia, tehnica des utilizata pentru leziunile de menisc

Daca tratamentul conservator nu a dat roade pentru o ruptura de menisc, interventia chirurgicala este necesara. Nu va faceti griji, este o tehnica foarte des utilizata de catre medicii ortopezi cu rezultate foarte bune si cu un timp de spitalizare foarte scurt. Cu alte cuvinte, este benefica atat pentru medic, cat si pentru pacient. Aceste interventii le recomand in cazul unei rupturi puternice. Iata despre ce este vorba:

Sutura de menisc prin artroscopie de genunchi (Presupune curatarea zonei de ruptura de tesut cicatricial si pozitionarea meniscului rupt la locul lui. Se fixează cu diferite ancore sau suture).

Meniscectomie partiala (Presupune doua incizii mici pe fiecare parte a tendonului patelar. Meniscul rupt este ajustat cu grija pentru a indeparta orice fragment care s-ar putea prinde in articulatie si ar putea provoca leziuni. Aceasta interventie presupune pastrarea meniscului intr-o proportie cat mai mare cu putinta).

Meniscectomie totala a segmentului afectat (Presupune indepartarea intregului menisc).

Transplantul de menisc artificial (Destul de rar intalnit, presupune inlocuirea meniscului cu unul artificial).

Retineti, indiferent de tipul leziunii, orice zi de amanare este un pericol pentru pacient. Veniti la un consult si discutati cu medicul ortoped fiecare simptom pe care l-ati avut. Cum puteti alege medicul ortoped potrivit?

In materialul video de mai jos puteti observa cum se desfasoara Sutura de Menisc si ce presupune aceasta interventie chirurgicala:

Citeste si alte articole:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: