Tipuri de tratament în cazul rupturii de menisc

genunchi
Genunchi
Cuprins articol

Ruptura de menisc se numara printre cele mai frecvente leziuni de la nivelul genunchiului si poate sa apara la orice persoana, indiferent de varsta sau sex. Chiar daca majoritatea pacientilor mei care s-au confruntat cu leziuni la nivelul meniscului au fost sportivi, sa stiti ca nu exista totusi o regula. Fie ca este vorba de ruptura de menisc totala sau partiala, aceasta trebuie tratata de indata. Amanarea inseamna prelungirea timpului de recuperare, iar acest lucru nu si-l doreste nici un pacient.

Leziunile meniscului intern, mai frecvente in comparatie cu cele ale meniscului extern

Meniscul este un cartilaj fibros al genunchiului aflat intre femur si tibie, iar rolurile sale sunt absolut esentiale in buna functionare a genunchiului nostru:

– Distribuie lichidul sinovial, cu rol in nutritie.

– Ofera stabilizare, mai ales rotatorie.

– Rol de amortizor.

Fiecare genunchi contine un menisc intern si unul extern, dar este adevarat faptul ca leziunile sunt mai frecvente la nivelul meniscului intern. Si asta pentru ca, meniscul intern este mai mare ca suprafata , mai ingust, mai subtire si mai expus datorita valgusului fiziologic al genunchiului.

Tipuri de leziuni la nivelul meniscului
Tipuri de leziuni la nivelul meniscului

Cauze si simptomatologie in cazul rupturii de menisc

Cand vine vorba de cauze, raspunsul este destul de simplu. Exista doua variante: fie este vorba despre leziuni degenerative (la pacientii varstnici, meniscul se uzeaza si devine fragil. O simpla pivotare incorecta a genunchiului la ridicarea de pe scaun le poate cauza), fie despre traumatisme. Daca v-ati accidentat, durerea este prima pe care o veti simti, chiar din primele clipe. O singura miscare gresita in timpul antrenamentului de sport, o rotire brusca sau o cadere de la inaltime, iar meniscul poate suferi diverse leziuni. Evitati sa supuneti genunchiul la anumite miscari ce pun o prea mare presiune asupra sa. Pe langa durere, este posibil sa va confruntati si cu:

  • Blocajul articulatiei
  • Cracmente sau clicuri (trosnituri pe care le puteti auzi in momentul accidentarii)
  • Dificultate la urcatul si coboratul scarilor
  • Atrofia cvadricepsului in leziunile vechi.

Tipuri de rupturi de menisc cauzate de traumatisme

Rupturi radiale – Sunt cele mai comune si apar in zonele unde nu exista un flux continuu de sange. Astfel de rupturi necesita interventie chirurgicala prin care se poate inlatura partea afectata a meniscului.

Rupturi incomplete – De regula, rupturile incomplete sunt un semn al degenerarii meniscului. In general, tratamentul conservator este suficient.

Rupturi orizontale – Acestea pot fi reparate prin interventii chirurgicale minim-invazive prin care medicul ortoped sudeaza cele doua parti de menisc.

Rupturi complexe – Implica, in majoritatea cazurilor, rupturi radiale si orizontale.

Rupturi „maner de galeata” – reprezinta fracturi orizontale mari, care duc la blocajul genunchiului. Asadar, in astfel de situatii, pacientul nu mai poate realiza miscarile normale de flexare si indreptare.

  • Tratamentul conservator RICE este indicat DOAR in cazul unui genunchi stabil si cu mobilitate pastrata sau in cazul unei rupturi de dimensiuni mici, situata in portiunea externa a meniscului. In acest caz, eu recomand urmatoarele: repaus, gheata, compresie (fasa elastica), elevare (ridicarea membrului inferior afectat), antiinflamatoare si antalgice, urmate de fiziokinetoterapie.

Tratamentul chirurgical al rupturii de menisc, recomandat in cazul unei rupturi  puternice

Daca tratamentul conservator nu a avut efectul dorit, interventia chirurgicala este urmatoarea si cea mai eficienta solutie pentru ruptura de menisc. Printre tipurile de interventii pe care le realizez, se numara:

Sutura de menisc prin artroscopie de genunchi (curatarea zonei de ruptura de tesut cicatricial si pozitionarea meniscului rupt la locul lui. Se fixeaza cu diferite ancore).

Meniscectomie partiala (Se executa doua incizii mici pe fiecare parte a tendonului patelar. Meniscul rupt este ajustat cu grija pentru a indeparta orice fragment care s-ar putea prinde in articulatie si ar putea provoca leziuni. Aceasta interventie presupune pastrarea meniscului intr-o proportie cat mai mare cu putinta).

Meniscectomie totala a segmentului afectat (Presupune indepartarea chirurgicala a intregului menisc).

Transplantul de menisc artificial (Inlocuirea meniscului cu unul artificial).

Interventie chirurgicala minim-invazivaSutura de menisc

Nu uitati! Orice zi de amanare este un pericol pentru pacient. Veniti la un consult si discutati cu un medic ortoped fiecare simptom pe care l-ati avut. Sanatatea aparatului locomotor trebuie sa fie o prioritate pentru noi toti.

Vrei sa afli mai multe despre leziunile de natura ortopedica? Citeste si:

  • Fractura de rotulă – Cauze comune și metode de tratament

    Fractura de rotulă – Cauze comune și metode de tratament

    Fractura de rotulă este caracterizată printr-o ruptură la nivelul acestui os (patela/rotula), cauzată fie în urma unei lovituri directe în partea din față a genunchiului, fie în timpul unei contracții puternice a mușchiului cvadriceps.

  • 3 afecțiuni comune ale șoldului

    3 afecțiuni comune ale șoldului

    Șoldul este una dintre cele mai stabile și complexe articulații ale corpului nostru, care leagă centura pelviană de membrul inferior. Atunci când suferim de exemplu o accidentare sau pur și simplu suprasolicităm această articulație, există o serie de afecțiuni la care ne expunem.

  • Importanța recuperării medicale

    Importanța recuperării medicale

    Recuperarea medicală post operatorie reprezintă un proces complex, dar și un factor ce joacă un rol esențial în îmbunătățirea calității vieții pacientului.

Ma puteti urmari si pe celelalte platforme sociale:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: