Ruptura de menisc se numara printre cele mai frecvente leziuni de la nivelul genunchiului si poate sa apara la orice persoana, indiferent de varsta sau sex. Chiar daca majoritatea pacientilor mei care s-au confruntat cu leziuni la nivelul meniscului au fost sportivi, sa stiti ca nu exista totusi o regula. Fie ca este vorba de ruptura totala sau partiala a meniscului, aceasta trebuie tratata de indata. Amanarea inseamna prelungirea timpului de recuperare, iar acest lucru nu si-l doreste nici un pacient.

Tipuri de tratament în cazul rupturii de menisc

Leziunile meniscului intern, mai frecvente in comparatie cu cele ale meniscului extern

Meniscul este un cartilaj fibros al genunchiului aflat intre femur si tibie, iar rolurile sale sunt absolut esentiale in buna functionare a genunchiului nostru:

– Distribuie lichidul sinovial, cu rol in nutritie.

– Ofera stabilizare, mai ales rotatorie.

– Rol de amortizor.

Fiecare genunchi contine un menisc intern si unul extern, dar este adevarat faptul ca leziunile sunt mai frecvente la nivelul meniscului intern. Si asta pentru ca, meniscul intern este mai mare ca suprafata , mai ingust, mai subtire si mai expus datorita valgusului fiziologic al genunchiului.

Tipuri de leziuni la nivelul meniscului
Tipuri de leziuni la nivelul meniscului

Cauze si simptomatologie in cazul rupturii de menisc

Cand vine vorba de cauze, raspunsul este destul de simplu. Exista doua variante: fie este vorba despre leziuni degenerative (la pacientii varstnici, meniscul se uzeaza si devine fragil. O simpla pivotare incorecta a genunchiului la ridicarea de pe scaun le poate cauza), fie despre traumatisme. Daca v-ati accidentat, durerea este prima pe care o veti simti, chiar din primele clipe. O singura miscare gresita in timpul antrenamentului de sport, o rotire brusca sau o cadere de la inaltime, iar meniscul poate suferi diverse leziuni. Evitati sa supuneti genunchiul la anumite miscari ce pun o prea mare presiune asupra sa. Pe langa durere, este posibil sa va confruntati si cu:

Tipuri de tratament în cazul rupturii de menisc

Tipuri de rupturi de menisc cauzate de traumatisme

Rupturi radiale – Sunt cele mai comune si apar in zonele unde nu exista un flux continuu de sange. Astfel de rupturi necesita interventie chirurgicala prin care se poate inlatura partea afectata a meniscului.

Rupturi incomplete – De regula, rupturile incomplete sunt un semn al degenerarii meniscului. In general, tratamentul conservator este suficient.

Rupturi orizontale – Acestea pot fi reparate prin interventii chirurgicale minim-invazive prin care medicul ortoped sudeaza cele doua parti de menisc.

Rupturi complexe – Implica, in majoritatea cazurilor, rupturi radiale si orizontale.

Rupturi „maner de galeata” – reprezinta fracturi orizontale mari, care duc la blocajul genunchiului. Asadar, in astfel de situatii, pacientul nu mai poate realiza miscarile normale de flexare si indreptare.

Mai multe detalii despre tipurile de leziuni ale meniscului puteti afla in acest material: https://drahmadalqadi.ro/tipuri-de-leziuni-ale-meniscului/

Tipuri de tratament în cazul rupturii de menisc
Tipuri de tratament în cazul rupturii de menisc

Tratamentul chirurgical al rupturii de menisc, recomandat in cazul unei rupturi  puternice

Daca tratamentul conservator nu a avut efectul dorit, interventia chirurgicala este urmatoarea si cea mai eficienta solutie. Printre tipurile de interventii pe care le realizez, se numara:

Sutura de menisc (curatarea zonei de ruptura de tesut cicatricial si pozitionarea meniscului rupt la locul lui. Se fixeaza cu diferite ancore). Afla din acest material care sunt avantajele unei astfel de interventii: https://drahmadalqadi.ro/10-avantaje-ale-artroscopiei/

Tipuri de tratament în cazul rupturii de menisc

Meniscectomie partiala (Se executa doua incizii mici pe fiecare parte a tendonului patelar. Meniscul rupt este ajustat cu grija pentru a indeparta orice fragment care s-ar putea prinde in articulatie si ar putea provoca leziuni. Aceasta interventie presupune pastrarea meniscului intr-o proportie cat mai mare cu putinta).

Meniscectomie totala a segmentului afectat (Presupune indepartarea chirurgicala a intregului menisc).

Transplantul de menisc artificial (Inlocuirea meniscului cu unul artificial).

Tipuri de tratament în cazul rupturii de menisc
Interventie chirurgicala minim-invazivaSutura de menisc

Nu uitati! Orice zi de amanare este un pericol pentru pacient. Veniti la un consult si discutati cu medicul ortoped fiecare simptom pe care l-ati avut. Sanatatea aparatului locomotor trebuie sa fie o prioritate pentru noi toti. Cum gasesti mediculortoped potrivit pentru tine? Ai putea afla din acest material: https://drahmadalqadi.ro/cum-iti-alegi-medicul-ortoped-de-ce-aspecte-trebuie-sa-tii-cont/

Tipuri de tratament în cazul rupturii de menisc

Vrei sa afli mai multe despre leziunile de natura ortopedica? Citeste si:

 • Despre leziunile de radacina meniscala – Ce sunt si cum le putem trata?

  Despre leziunile de radacina meniscala – Ce sunt si cum le putem trata?

  Leziunile la nivelul meniscului se numara printre cele mai frecvente afectiuni ale genunchiului care necesita tratament ortopedic. Acesta poate fi de doua tipuri, mai exact fie conservator, fie chirurgical. Indiferent cum ar fi, important este sa constientizati nevoia de a apela la un medic ortoped. Articolul de astazi o sa va clarifice nelamuririle pe care le aveti despre leziunile de radacina meniscala.

 • Ligamentoplastia cu tehnica LARS iti poate distruge articulatia. Ce este si de ce nu o recomand?

  Ligamentoplastia cu tehnica LARS iti poate distruge articulatia. Ce este si de ce nu o recomand?

  Chiar daca ligamentoplastia cu tehnica LARS (Ligament Augmentation and Reconstruction System) a luat amploare si a inceput sa dobandeasca o mare popularitate, nu este o tehnica pe care o recomand in randul pacientilor mei. Motivele sunt nenumarate. In primul rand, tehnica LARS este o tehnica noua, care inca se afla in faza de studii clinice […]

 • Cum recunoastem o fractura si cum procedam daca ne confruntam cu una?

  Cum recunoastem o fractura si cum procedam daca ne confruntam cu una?

  In primul rand, trebuie sa stii ca fractura, la nivel general, isi face simtita prezenta chiar din prima clipa si este foarte greu sa o ignori sau sa amani consultul de specialitate. Si asta pentru ca este dureroasa si te impiedica sa te deplasezi sau sa misti zona afectata. Pe langa asta, te poti confrunta si cu inflamatie localizata, invinetire la nivelul zonei afectate sau diverse deformari (atunci cand de exemplu, osul strapunge pielea).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *