Ruptura de menisc – Ce este si cum poate fi tratata?

Ruptura menisc
Genunchi
Cuprins articol

Ruptura de menisc se numara printre leziunile des intalnite, localizate la nivelul genunchiului nostru. Este o afectiune care nu tine cont de varsta sau sex, ceea ce inseamna ca oricine poate fi predispus la ruptura de menisc. Cu toate acestea, persoanele active sau sportivii de performanta se afla totusi in categoria de risc deoarece isi solicita aparatul locomotor mult mai des pentru a se antrena. Simptomele unei rupturi de menisc pot include durere la nivelul genunchiului, blocaj, inflamatie sau ridigitate accentuata.

Unde este localizat meniscul?

Un menisc este o bucata de cartilaj in forma de C care se regaseste la nivelul fiecarui genunchi si care actioneaza ca un amortizor de socuri. Mai mult, permite genunchiului nostru sa fie stabil si capabil de a executa numeroase miscari. Asadar, fara el nu am putea sa ne deplasam corect.

Meniscul se afla intre osul coapsei (femur) si osul mare al gambei (tibie) si este alcatuit dintr-un tesut fibro-cartilaginos. Exista doua meniscuri in fiecare genunchi, unul pe partea interioara a articulatiei (meniscul medial) si unul pe partea exterioara (meniscul lateral). Daca acesta este afectat, sanatatea picioarelor este in pericol, iar pacientul isi poate pierde mobilitatea si/sau stabilitatea.

ruptura menisc

Cauze frecvente ale rupturii de menisc

In general, ruptura de mensic pot fi de doua feluri:

 • Traumatice (Aici putem include orice tip de accidentare, in special in cazul persoanelor active sau a sportivilor de performanta. Activitatile sportive care solicita genunchiul ii pot plasa pe cei care le practica in categoria de risc, mai ales daca sunt executate fara o incalzire inainte de exemplu. Sporturile de contact sau activitati precum jogging-ul sunt doar cateva dintre cele care suprasolicita genunchiul. Totusi, chiar si o miscare simpla precum urcatul scarilor poate sa aiba consecinte neplacute in urma unui moment de neatentie).
 • Netraumatice (In aceasta categorie pot intra persoanele mai inainte in varsta al caror cartilaj sufera modificari si degradari cu trecerea timpului).
Rupturi Menisc

Ruptura de menisc – simptome frecvente

Daca va confruntati cu ruptura de menisc, primul simptom care apare este durerea. In functie de gradul de afectare, aceasta difera in intensitate. Majoritatea pacientilor acuza o durere surda care nu scade in intensitate. Bineinteles, asta se intampla in cazul in care pacientul nu ajunge sa trateze afectiunea. Multi dintre pacientii mei s-au confruntat si cu:

 • Inflamatie la nivelul zonei afectate
 • Durere articulara cu blocajul extensiei
 • Durere pe interlinia articulara, insotita de cracmente
 • Genunchi instabil si rigiditate accentuata

Tratament nechirurgical in cazul rupturii de menisc

Daca genunchiul este stabil si cu mobilitatea pastrata, iar ruptura este de mici dimensiuni, este posibil ca tratamentul conservator RICE sa fie suficient. Acesta implica:

 • Repaus
 • Gheata
 • Compresie (fasa elastica)
 • Elevare (ridicarea membrului inferior afectat)
 • Antiinflamatoare si antalgice
 • Un program de fiziokinetoterapie

Operatia pentru ruptura de menisc – Cand este recomandata si ce implica?

Daca diagnosticul confirmat arata necesitatea unei interventii chirurgicale, atunci recomand ca operatia sa aiba loc intr-un timp cat mai scurt pentru ca pacientul sa aiba o recuperare mai usoara si sa se poata reintoarce la activitatile zilnice mai repede. Asadar, daca va confruntati cu o ruptura de menisc, se pot efectua urmatoarele tipuri de interventii chirurgicale (medicul ortoped este singurul care poate decide care dintre cele mentionate este potrivita pentru pacientul in cauza):

 • Sutura de menisc (curatarea zonei de ruptura de tesut cicatricial si pozitionarea meniscului rupt la locul lui. Se fixeaza cu diferite ancore sau suturi).

Mai jos v-am pregatit un material in care puteti vedea cum se desfasoara o parte din interventia descrisa mai sus (Sutura de Menisc): ⤵

 • Meniscectomie partiala (Meniscul rupt este ajustat cu grija pentru a indeparta orice fragment care s-ar putea prinde in articulatie si ar putea provoca leziuni. Aceasta interventie presupune pastrarea meniscului intr-o proportie cat mai mare cu putinta).
 • Meniscectomie totala a segmentului afectat (Presupune indepartarea chirurgicala a intregului menisc).
 • Transplantul de menisc artificial (Inlocuirea meniscului cu unul artificial).

Ruptura de menisc necesita tratament intr-un timp cat mai scurt insa, pentru ca rezultatul sa fie cel dorit, este necesar ca pacientul sa tina cont de sfaturile medicului si dupa operatie.

V-am pregatit un material video in care puteti vedea cum s-a desfasurat o interventie chirurgicala artroscopica pentru un pacient cu ruptura de menisc:

Ma puteti urmari si pe celelalte retele sociale unde pregatesc saptamanal materiale noi pentru voi:

Citeste si:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: