Ce este ruptura de menisc si cum o recunoastem? Care sunt simptomele si cum o putem trata?

ruptura de menisc
Genunchi
Cuprins articol

Ruptura de menisc se numara printre cele mai frecvente leziuni de la nivelul genunchiului si poate sa apara la orice persoana, indiferent de varsta sau sex. Cu toate acestea, sportivii, in special cei de performanta sunt mult mai predispusi, alaturi de varstnici.

Ce este meniscul?

Pentru a intelege ce este ruptura de menisc si de ce este atat de periculoasa, este nevoie de o mica lectie de anatomie. La nivelul genunchiului se regasesc trei oase: tibia, femurul si rotula. Meniscul este situat intre femur si tibie, iar rolul sau este acela de a oferi protectie genunchiului. Pe scurt, meniscul este un cartilaj de care depinde toată stabilitatea genunchilor nostri. Atunci cand acesta este afectat, sanatatea picioarelor este in pericol, afectand in principal mobilitatea pacientului.

La nivelul fiecarui genunchi se afla doua meniscuri, un menisc medial si un menisc lateral. Meniscul lateral este in forma literei ,,O” iar cel medial in forma literei ,,C”. Cea mai des intalnita ruptura de menisc este cea al meniscului medial, deoarece este mai putin flexibil fata de cel lateral.  

De aceea, pentru a evita complicatiile și a elimina sursa durerii, eu ii indemn pe pacienti sa vina cat mai repede la o consultatie. Cu cat vin mai devreme, cu atat recuperarea devine mai usoara.

ruptura de menisc

Cum se produce o ruptura de menisc?

Ruptura de menisc se produce atunci cand se exercita o miscare brusca, cum ar fi o schimbare de directie cand piciorul este plantat sau in urma unui contact puternic în cazul sportivilor.

Ce factor mai poate duce la o ruptura de menisc este varsta. Pacientii peste 50 de ani au o probabilitate mai mare sa sufere de o ruptura de menisc din cauza bolilor degenerative sau a uzurii în timp a cartilajului. 

Care sunt simptomele asociate cu ruptura de menisc?

Ruptura de menisc genereaza simptome vizibile, ce nu pot fi ignorate. Este adevarat ca simptomele si intensitatea acestora pot sa difere de la un caz la altul, insa cele comune sunt:

 • Blocajul articulatiei – dupa o suprasolicitare, apare durerea articulara cu blocajul extensiei.
 • Fara blocajul articular – dupa o suprasolicitare apare durerea articulara, iar ulterior blocajul.
 • Umflarea genunchiului si durere la atingere.
 • Instabilitatea genunchiului si senzatia ca genunchiul va ceda. 
 • Durere pe interlinia articulara, eventual cracmente sau clicuri (trosnituri)
 • Impotența functionala, mai ales la urcatul si coboratul scarilor.
 • Atrofia cvadricepsului in leziunile vechi.

Din experienta proprie, cei mai multi dintre pacienti acuza durere la nivelul genunchiului, inflamare sau o senzatie de instabilitate a genunchilor. Daca suspectati ca suferiti de o ruptura de menisc, programați-că acum la un consult la Dr. Ahmad Alqadi.

„Practic fotbal de performanta de peste 10 ani iar la unul dintre antrenamente am simtit cum imi cedeaza brusc genunchiul si am inceput sa am dureri foarte mari. Toate astea de la genoflexiuni.”

(Pacient, 29 ani)

Ce se intampla cand meniscul este afectat? Cate tipuri de leziuni ale meniscului exista?

Meniscul este punctul de sprijin al genunchiului. Atunci cand meniscul este afectat, genunchiul devine mult mai sensibil. Ruptura de menisc lasata netratata poate duce la atrofia muschiului cvadriceps, o durere prelungita la nivelul genunchiului, instalarea osteoatritei, gonatrozei sau riscati sa afectati alte ligamente, cum ar fi ligamentul incrucisat.

Ruptura de menisc poate fi de doua feluri:

 • Ruptura de menisc netraumatica – Apare odată cu inaintarea in varsta si se intalneste frecvent la pacientii trecuti de 50-60 de ani, fiind o consecinta a uzurii cartilajelor si articulatiilor.
 • Ruptura de menisc traumatica – Este des intalnita in cazul persoanelor care practica foarte mult sport, in special activitati fizice care solicita genunchiul intens. In aceasta categorie pot intra sporturile de contact, care implica rasuciri bruste. Insa, chiar daca nu esti sportiv de performanta poti suferi o ruptura de menisc, atunci cand executi o miscare brusca ce solicita genunchiul.

O alta forma de a clasifica ruptura de menisc este prin zona in care aceasta s-a produs, iar in functie de tipul de ruptura se poate recomanda un tratament adecvat.

 • Ruptura de menisc verticala – are loc de-a lungul cartilajului, in paralel cu extremitatea meniscului. Pentru acest tip de ruptura, recomand operatia de artroscopie de genunchi, o tehnica minim invaziva.
 • Ruptura de menisc orizontala –  aceasta apare cand pacientul sufera un traumatism puternic în sporturile de contact.
 • Ruptura oblica – are loc in centrul cartilajului si continua catre periferia lui si se trateaza doar prin chirurgie ortopedica, meniscectomie.
 • Ruptura radiala – un tip de ruptura de menisc degenerativa si se produce la marginea interna a meniscului, catre partea externa.
 • Ruptura de clivaj orizontal – un alt tip de ruptura de menisc cauzata de varsta inaintata, aici se formeaza doua rupturi in forma de litera C.
 • Ruptura de menisc complexa – o ruptura de menisc poate fi insotita de ruptura de ligament colateral sau ligament incrucisat.

Tipul de tratament al leziunii de menisc difera, in functie de gravitatea leziunii. Tratament conservator sau interventie chirurgicala?

Tratamentul conservator pentru ruptura de menisc este indicat in cazul unui genunchi stabil si cu mobilitate pastrata sau in cazul unei rupturi de dimensiuni mici, situata in portiunea externa a meniscului. In acest caz, eu recomand urmatoarele: repaus, gheata, compresie (fasa elastica), elevare (ridicarea membrului inferior afectat), antiinflamatoare si antalgice, urmate de fiziokinetoterapie.

Tratamentul chirurgical pentru ruptura de menisc il recomand in cazul unei rupturi puternice, ce poate afecta alte ligamente si poate fi:

 1. Sutura de menisc (curatarea zonei unde este ruptura de menisc de tesut cicatricial, pozitionarea meniscului rupt la locul lui apoi sutura lui. Se fixează cu diferite ancore sau suturi).
 1. Meniscectomie partiala (Se executa doua incizii mici pe fiecare parte a tendonului patellar. Meniscul rupt este ajustat cu grija pentru a indeparta orice fragment care s-ar putea prinde in articulatie si ar putea provoca leziuni. Aceasta interventie presupune pastrarea meniscului intr-o proportie cat mai mare cu putinta).
 1. Meniscectomie totala a segmentului afectat (Presupune indepartarea chirurgicala a intregului menisc).
 2. Transplantul de menisc artificial (Inlocuirea meniscului cu unul artificial).

Prin interventia chirurgicala prin artroscopie de genunchi leziunile sunt reparate, iar pacientul isi recapata mobilitatea totala a genunchiului. Alte avantaje includ timpul scurt de spitalizare si al procesului de recuperare.

Ruptura de menisc necesita tratament imediat. Orice zi de amanare este un pericol pentru pacient. La primele simptome, consultatia medicala la Dr. Ahmad Alqadi reprezinta un prim pas spre vindecare.

ruptura de menisc
Dr. Ahmad Alqadi
Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: