Despre leziunile de radacina meniscala – Ce sunt si cum le putem trata?

Design fără titlu (12)
Genunchi
Cuprins articol

Leziunile la nivelul meniscului se numara printre cele mai frecvente afectiuni ale genunchiului care necesita tratament ortopedic. Acesta poate fi de doua tipuri, mai exact fie conservator, fie chirurgical. Indiferent cum ar fi, important este sa constientizati nevoia de a apela la un medic ortoped. Articolul de astazi o sa va clarifice nelamuririle pe care le aveti despre leziunile de radacina meniscala.

Ce este meniscul si de ce este rolul lui atat de important?

La nivelul fiecarui genunchi exista trei oase: tibia, femurul si rotula, iar meniscul se afla intre femur si tibie. Datorita meniscului, genunchiul nostru este stabil si capabil sa execute numeroase miscari. Meniscul este cel care distribuie lichidul sinovial ce are rol in nutritie, ofera stabilizare (mai ales rotatorie) și are rol de amortizor.

Fiecare genunchi prezinta doua tipuri de menisc (unul intern și unul extern), iar radacina reprezinta punctul de ancorare al meniscului.

Anatomia genunchiului

Cate radacini meniscale exista in corpul nostru?

Exista patru radacini meniscale care ancoreaza coarnele anterioare ale meniscului medial si lateral, dar si coarnele posterioare. Fiecare dintre aceste atasamente este compus dintr-un manunchi central de fibre.

Ce este leziunea radacinii meniscale si cum poate sa apara?

Leziunea rădăcinii meniscale este definita ca o ruptura radiala in apropierea insertiei meniscale care isi face aparitia frecvent in regiunea posterioara. De regula, leziunile radacinii posterioare a meniscului medial pot fi atat degenerative (intalnite de regula la pacientii de varsta mijlocie), cat si cauzate de diferite traumatisme. In cazul accidentarilor, sunt frecvent intalnite in combinatie cu leziunea ligamentului incrucisat anterior, mai ales la pacientii tineri. Cu toate acestea, rupturile radacinii meniscale mediale sunt mai frecvente in urmatoarele situatii:

  • La pacientii mai in varsta de sex feminin
  • La persoanele obeze deoarece genunchii suporta o presiune mai mare in cazul unei greutati corporale peste medie

Durerea de intensitate mare, un prim simptom in cazul leziunilor radacinii de menisc

In numeroase situatii, pacientii pe care i-am tratat de ruptura de menisc au acuzat la inceput o durere de intensitate mare la nivelul genunchiului. De regula, aceasta apare in momentul in care are loc un traumatism. In alte situatii, pacientii se pot plange de durerea liniei articulare posterioare sau chiar de blocarea genunchiului. In cazuri mai rare, pacientii acuza si imposibilitatea de a mai efectua miscari simple precum urcarea sau coborarea scarilor.

De câte tipuri pot fi rupturile rădăcinii de menisc?

Rupturile radacinii meniscale posterioare mediale si laterale se impart in urmatoarele categorii:

  1. Ruptura de tip 2 (Este vorba despre o ruptura radiala completa la 9 mm de centrul atasarii radacinii meniscale. Aceste tipuri de rupturi sunt la randul lor impartite in rupturi radiale complete (la <3 mm de la centrul radacinii meniscale), 2B (rupturi la 3-6 mm de la radacina) si 2C (rupturi la 6-9 mm de la radacina).
  2. Leziunile radacinii anterioare (destul de rare) care sunt in mare parte fracturi de tip 5 prin avulsiune osoasa a radacinii meniscului lateral anterior.
  3. Rupturile de tip 3 care presupun o ruptura radiala completa si o ruptura a manerului galetii.

Tratamentul conservator, eficient DOAR in anumite cazuri

In functie de varsta pacientului, starea generala a cartilajului, simptomele si cronicitatea leziunii, medicul ortoped decide tipul de tratament potrivit pacientului. Chiar daca orice pacient si-ar dori sa aiba parte doar de un tratament conservator care nu implica interventie chirugicala, acest lucru nu este posibil. Recomand tratamentul conservator DOAR in anumite cazuri, mai exact daca este vorba despre un pacient varstnic sau o persoana a carei stare de sanatate poate fi pusa in pericol daca este supusa unei interventii. Asadar, aceste categorii vor beneficia de: analgezice non-opioide si/sau un program de fizio-kinetoterapie conceput special pentru pacientul in cauza.

Artroscopia, solutia ideala in cazul leziunilor radacinii de menisc

Si in aceasta situatie, operatia de artroscopie de genunchi s-a dovedit a fi foarte eficienta in cazul de ruptura de menisc. Asta pentru ca, prezinta cateva avantaje esentiale. Iata cateva dintre ele:

  • Este o tehnica chirurgicala minim-invaziva.
  • Cicatricile ramase post operator sunt minime, uneori chiar abia sesizabile.
  • Artroscopia este recomandata pacientilor de toate varstele si ofera rezultate foarte bune.

In materialul de mai jos puteti observa cum s-a desfasurat o mica parte dintr-o interventie de Reinsertie artroscopica a radacinii de menisc: ⬇⬇⬇

Citeste si:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: