Epicondilitele sunt frecvent descrise ca fiind rezultatul unor activitati sportive de performanta, dar in numeroase cazuri apar in urma activitatilor uzuale zilnice, ca urmare a suprasolicitarilor sau a traumatismelor repetate. Sunt frecvent intalnite la persoanele active de peste 40 de ani. Afla mai multe despre cauzele aparitiei acestei afectiuni, simptomatologie si tipuri de tratament din acest material.
Despre epicondilita mediala si laterala
Articulatia cotului este alcatuita din urmatoarele oase: humerus (osul bratului), radius si cubitus (oasele antebratului). Cand se produce suprasolicitarea articulatiei, la nivelul tendoanelor poate aparea inflamatia. Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de “Epicondilita”. In functie de localizarea durerii si a modalitatii de iradiere a acesteia, exista doua tipuri de epicondilita, si anume: cea laterala (sau cotul tenismenului) si cea mediala (sau cotul jucatorului de golf).
Aceste afectiuni apar in urma suprasolicitarii excesive, iar durerile sunt rezultatul unor rupturi minore ale tendoanelor muschilor flexori si extensori ai antebratului. Dintre cele doua afectiuni, epicondilita laterala are o frecventa mai mare comparativ cu epicondilita mediala.
Epicondilita laterala sau „cotul tenismenului”
Epicondilita laterala poate sa apara in urma activitatilor repetitive care suprasolicita musculatura extensoare a antebratului, provocand inflamatie si durere. Chiar daca afectiunea poarta numele de „cotul tenismenului”, doar o parte dintre pacienti practica acest sport, fie ca hobby, fie de performanta. De multe ori, ea apare in cazul persoanelor care efectueaza o munca sau participa la activitati recreationale ce presupun utilizarea repetitiva a muschilor antebratului. Zugravii, pictorii, mecanicii auto sau bucatarii sunt doar cateva dintre persoanele care pot intra la categoria de risc pentru a dezvolta epicondilita laterala. Majoritatea pacientilor cu epicondilita laterala au varste cuprinse intre 30 si 50 de ani.
Cauzele aparitiei epicondilitei laterale
Cea mai frecvent intalnita cauza de aparitie a epicondilitei laterale este suprasolicitarea musculaturii antebratului, care poate sa aiba loc de regula in timpul practicarii tenisului. Daca acest muschi este suprasolicitat, vor aparea rupturi microscopice la nivelul tendonului. In consecinta, apar inflamatia si durere de cot. In anumite cazuri, pacientii care practica tenisul in scop recreativ risca sa dezvolte aceasta afectiune mult mai usor, necunoscand tehnica si neavand exercitiu precum un sportiv de performanta. Alte cauze ce duc la aparitia epicondilitei laterale pot fi:
- Activitatile sau mediile de lucru care solicita in exces musculatura extensoare a antebratului;
- Varsta este o alta cauza decisiva. Persoanele intre 30 si 50 de ani sunt mai predispuse insa, afectiunea poate aparea si la varste mai fragede, mai ales in cazul sportivilor;
- In anumite cazuri (foarte rare) poate sa apara si in absenta suprasolicitarii antebratului sau a miscarilor repetitive. Este vorba despre epicondilita laterala idiopatica.
Durerea, primul simptom in cazul epicondilitei laterale
In cazul epicondilitei laterale, simptomele apar treptat si se manifesta diferit pentru fiecare pacient. La inceput, durerea are o intensitate mica insa, ea poate creste in timp. Pacientul poate avea si o senzatie constanta de arsura care se resimte in exteriorul cotului si care nu se va ameliora in lipsa tratamentului corespunzator.
Diagnosticarea epicondilitei laterale
Diagnosticarea epicondilitei laterale se face doar de catre medicul ortoped pe baza examenului clinic si a ecografiei musculo-scheletale. In cazuri foarte rare, medicul ortoped poate recomanda realizarea unui RMN (test de imagistica pe baza de rezonanta magnetica nucleara).
Tipuri de tratament in cazul epicondilitei laterale
In functie de patologie si fiecare pacient in parte, exista doua tipuri de tratament, si anume: tratamentul conservator și interventia chirurgicala. Pentru multi dintre pacienti, tratamentul conservator este suficient insa, acest lucru il va decide ortopedul. In prima faza, repausul bratului este esential. Asta inseamna ca pacientul va inceta orice activitate sportiva sau care implica folosirea bratului. Pe langa asta, se recomanda si:
- Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene;
- Purtarea unor orteze pentru ameliorarea simptomelor de durere;
- Un program de fizio-kinetoterapie;
- Terapia cu unde de soc (shockwave).
In cazul in care tratamentul conservator nu ofera rezultatul dorit, iar simptomele se agraveaza, medicul ortoped poate recomanda interventia chirurgicala. In cazul epicondilitei laterale, interventia deschisa si cea artroscopica sunt cele mai des utilizate de catre chirurgii ortopezi:
Interventia deschisa (Se realizeaza o incizie cu scopul de a indeparta portiunea de tendon afectata. In anumite situatii se poate indeparta chiar si o portiune mica de os care ne ajuta sa stimulam fluxul sangvin)
Artroscopie de cot (Presupune realizarea mai multor incizii de mici dimensiuni prin care se poate introduce artroscopul si se poate indeparta portiunea de tendon afectata)
Epicondilita mediala sau „cotul jucatorului de golf”
Epicondilita mediala este o patologia cauzata de suprasolicitarea flexorilor pumnului care se ataseaza la nivelul inferior si medial al humerusului. Precum este mentionat din titlu, ea poate sa fie cauzata de o apucare prea puternica al crosei de golf sau de miscari repetitive ale pumnului. Totusi, chiar si in cazul acestei afectiuni, nu toti pacientii sunt jucatori de golf sau sportivi in general.
Cauzele aparitiei epicondilitei mediale
Epicondilita mediala poate aparea atunci cand suprasolicitam muschii si/sau tendoanele si efectuam (pe perioade lungi de timp) miscari repetitive cu pumnul sau degetele. Pe langa golf, exista si alte activitati sportive care va pot plasa in categoria de risc:
- Tenisul de masa.
- Sporturile care presupun aruncarea unui obiect (baseball, volei, trasul cu arcul);
- Ridicarea greutatilor in timpul antrenamentelor
Pe langa activitatile sportive, varsta inaintata sau obezitatea sunt alte doua cauze pe care le putem intalni in cazul pacientilor cu epicondilita mediala.
Slabiciunea musculara, simptom frecvent in cazul epicondilitei mediale
Ca pentru oricare alta afectiune, simptomele difera de la un pacient la altul. De aceea, este important sa apelati la medicul ortoped pentru a beneficia de un tratament potrivit patologiei voastre. Slabiciunea musculara apare la majoritatea pacientilor si poate fi insotita de:
- Durere resimtita in portiunea mediala a cotului, uneori iradiata de-a lungul antebratului;
- Parestezii la nivelul degetelor.
Tipuri de tratament in cazul epicondilitei mediale
Si in acest caz, pentru inceput se va incerca tratamentul conservator cu scopul de a ameliora simptomele pacientului. Acesta va include in primul rand repaus, la care se pot adauga si:
- Medicamente antiinflamatorii;
- Infiltratii cu cortizon sau cu PRP;
- Folosirea unei orteze pentru o perioada scurta de timp;
- Exercitii pentru intarirea musculaturii antebratului;
- Terapie cu unde soc.
Daca simptomele nu s-au ameliorat, interventia chirurgicala ramane singura solutie. Se poate recomanda pacientilor in cazul in care tratamentul conservator nu a avut efecte vizibile. Chiar daca in cazul epicondilitei mediale interventiile chirurgicale nu sunt foarte des efectuate, atunci cand se realizeaza, se apeleaza la tehnici minim-invazive pentru a indeparta tesutul cicatricial din zona tendonului dureros. In acest fel, interventia este de scurta durata, spitalizarea de asemenea, iar rata de succes foarte mare.
Pentru programari la consultatii si/sau interventii chirurgicale puteti suna la numarul 0723 307 307. Daca vreti sa aflati mai multe detalii despre afectiunile ortopedice, ma puteti urmari pe platformele de social media: