Leziunea Bankart – Ce este si care sunt tipurile de tratament?

Bankart-lesion
Umar
Cuprins articol

In momentul in care se produce ruptura labrumului glenoidal din articulatia umarului, stabilitatea articulatiei este afectata intr-o foarte mare masura, iar pacientul resimte o durere care poate sa difere in intensitate. Aceasta afectiune poarta numele de “Leziunea Bankart” si poate sa apara in urma unei dislocari puternice a umarului cauzate de diverse traumatisme. Este des intalnita la persoanele din categoria de varsta tanara, chiar sub 30 de ani si necesita tratament intr-un timp cat mai scurt pentru a nu agrava diagnosticul.

Anatomia umarului

Umarul se numara printre cele mai complexe articulatii din corpul uman care ne permite sa efectuam de la activitatile uzuale zilnice, si pana la activitati sportive complexe. Articulatia acestuia este compusa din humerus (osul bratului) si glena, parte a omoplatului (scapula).

Unul dintre elementele de care depinde  stabilitatea acestei articulatii este labrumul, care poate fi asemanat cu o garnitura ce ofera protectie celor doua oase (humerus + scapula). Putem spune ca datorita lui, umarul este una dintre cele mai mobile articulatii ale corpului. In momentul in care labrumul este afectat, pacientul poate resimti durere si instabilitate ce il impiedica sa execute numeroase miscari corect.

Leziunea Bankart – Ce este si care sunt cauzele de aparitie?

In momentul in care se produce ruptura labrumului din articulatia umarului, stabilitatea acestuia este afectata, iar aceasta leziune poarta numele de Bankart. Cu alte cuvinte, ea poate sa apara in urma unei luxatii de umar, de cele mai multe ori din cauza unei accidentari suferite sau a unui traumatism puternic. Persoanele intre 18 si 30 de ani sunt cele mai des afectate de aceasta leziune, iar consultatia de specialitate este absolut necesara intrucat daca este ignorata, aceasta leziune se poate asocia si cu fracturi sau detasari periostale.

Sursa aici

Sporturile de contact te pot plasa in categoria de risc pentru a dezvolta leziunea Bankart

Leziunile Bankart sunt foarte des intalnite la categoria de varsta tanara, in special in cazul barbatilor pana in 30 de ani. In cazul sexului feminin, riscul de a dezvolta leziunea Bankart poate creste odata cu varsta de 50 sau chiar 60 de ani.

Fiind o leziune care afecteaza articulatia umarului, activitatile sportive se numara printre factorii de risc. Asadar, orice activitate care predispune corpul la o dislocare a umarului sau la fortarea acestei articulatii prezinta un risc. Sporturile de contact, in special fotbalul sau rugby-ul trebuie practicate cu foarte mare atentie, iar incalzirea este absolut necesara. Si sporturile care implica aruncare sunt de asemenea riscante pentru articulatia umarului. Tenisul, baseball-ul si/sau voleiul sunt doar trei dintre ele.

Instabilitatea articulara si durerea, doua simptome frecvente in cazul leziunii Bankart

Chiar daca simptomele difera de la un pacient la altul, exista cateva pe care majoritatea pacientilor diagnosticati cu leziunea Bankar le-au acuzat. Instabilitatea articulara si durerea sunt doua dintre cele mai frecvent intalnite insa nu singurele. Pe langa acestea, pacientii pot experimenta si:

  • O deplasare excesiva a capului humeral in articulatia glenoida,
  • O senzatie constanta de umar dislocat la executarea anumitor miscari,
  • Luxatii repetate (Atunci cand umarul este dislocat, articulatia poate deveni instabila si predispusa la dislocari sau luxatii repetate. Dislocarile umarului pot fi partiale sau complete)

Ceea ce trebuie retinut este faptul ca atunci cand ligamentele, tendoanele si/sau muschii din jurul umarului se slabesc sau se rup, dislocarile pot aparea in mod frecvent, iar pacientul nu mai poate executa nici macar activitatile uzuale zilnice.

Leziunea Bankart – Cum stabilim diagnosticul?

Istoricul medical al fiecarui pacient este absolut esential de stiut atunci cand ajungeti la o consultatie de specialitate. Mai mult, nu omiteti sa mentionati nici un simptom medicului ortoped intrucat asa puteti ajuta si dumneavoastra la stabilirea unui diagnostic corect.

Examenul clinic poate confirma diagnosticul de umar dislocat sau chiar alte patologii asociate. Imagistica radiologica este cea mai des recomandata si efectuata in cazul in care suspicionam existenta unor leziuni osoase, iar RMN-ul este mai eficient comparativ cu Computerul Tomograf (CT) de exemplu in diagnosticarea leziunii Bankart

Tipuri de tratament in cazul leziunii Bankart

Ca pentru multe alte afectiuni, primul pas consta in tratarea non-invaziva. Asta inseamna ca tratamentul conservator este o prima solutie, iar aceasta consta in imobilizarea umarului pana cand inflamatia este ameliorata. De cele mai multe ori, acest tip de tratament se aplica in cazul varstnicilor sau in cazul celor pentru care interventia chirurgicala ar putea fi un pericol.

In cazul in care interventia chirurgicala este necesara si nu prezinta nici un risc pentru pacient, recomand efectuarea artroscopiei de umar. Interventia este de tip minim-invaziv, spitalizarea redusa, iar pacientul se poate recupera intr-un timp mult mai scurt comparativ cu o interventie deschisa. Cu ajutorul a doua sau trei incizii de dimensiuni milimetrice, artroscopul este introdus in interiorul articulatiei si permite atat vizualizarea, cat si tratarea leziunii.

Cand isi poate relua pacientul activitatile uzuale dupa interventia chirurgicala?

Intrebarile cele mai des adresate la finalizarea interventiei chirurgicale se refera la momentul in care pacientul poate reveni la viata de zi cu zi si poate relua o serie de activitati. Imediat post operator este indicat ca umarul sa fie sustinut cu ajutorul unei orteze. Dupa aproximativ 6 saptamani acesta poate sa conduca autoturismul. Abia dupa aproximativ trei luni, pacientul se poate reintoarce si la activitatile sportive insa este indicat ca totul sa fie reluat treptat, fara miscari bruste si in nici un caz fara incalzire.

Sursa foto imagine reprezentativa aici

Pe mine ma puteti gasi si pe retelele sociale daca vreti sa aflati mai multe informatii despre afectiunile ortopedice:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: