Artroscopia de glezna – Ce este si cand se recomanda?

artroscopie glezna
Glezna si Picior
Cuprins articol

La nivel general, artroscopia este o procedura chirurgicala efectuata de catre medicii ortopezi cu scopul de a diagnostica si trata diverse afectiuni articulare de natura ortopedica. Artroscopia de glezna este des recomandata si realizata in cazul anumitor probleme de la nivelul acestei zone, de la diverse leziuni de cartilaj si pana la rupturi de ligamente. Prin intermediul unor incizii de foarte mici dimensiuni, medicul ortoped poate diagnostica si trata atat afectiunile gleznei de natura traumatica, cat si cele cronice.

Daca vreti sa aflati mai multe despre artroscopia de glezna, cand este recomandata si ce implica aceasta procedura puteti citi din materialul pe care l-am pregătit pentru voi.

Glezna – Scurta lectie de anatomie

Glezna reprezinta un segment pe care il regasim la nivelul membrului inferior care cuprinde portiunea articulatiei tibiei cu tarsul. Muschii, tendoanele si ligamentele care sprijina articulatia gleznei se afla in stransa legatura si permit propulsarea corpului. Deseori, articulatia gleznei functioneaza precum o balama intrucat permite membrelor inferioare sa execute numeroase miscari, corect.

Ce afectiuni ale gleznei putem diagnostica si trata cu ajutorul artrocopiei?

Doua dintre avantajele acestei proceduri se refera la diagnosticarea corecta si tratarea leziunilor gleznei. De regula, pacientii care acuza diverse simptome la nivelul gleznei au nevoie de un examen clinic si o serie de investigatii in prima faza. In cazul in care medicul ortoped doreste o a doua confirmare, poate apela la artrocopie atat pentru diagnostic, cat si pentru tratament.

In cadrul acestei proceduri, iata care sunt tipurile de afectiuni ce pot fi diagnosticate si tratate prin intermediul artroscopiei:

  • Corpi liberi intraarticulari (acestia reprezinta bucati de cartilaj desprinse, ca urmare a unui traumatism puternic sau a unor boli congenitale),
  • Leziuni de cartilaj de natura traumatica sau cauzate de prezenta unor boli degenerative in cazul varstnicilor (In multe dintre cazuri sunt practicate de catre medicii ortopezi diverse tehnici de regenerare de cartilaj sau reconstructie cu cartilaj artificial, mai exact matrice de colagen artificial prin intermediul tehnicii AMIC),
  • Leziuni ligamentare (apar de regula in urma traumatismelor),
Sursa foto aici
  • Sindroame de impingement anterior sau posterior de glezna (simptomele in cazul acestei afectiuni sunt in general greu de suportat sau ignorat. Pacientii acuza durere, blucaj articular, umflaturi la nivelul gleznei si limitarea mobilitatii in timpul mai multor activitati precum mersul, urcatul si/sau coboratul scarilor),
  • Tendinita ahileana sau peroniera (Aceasta afectiune se manifesta prin inflamarea tendonului lui Achile, cel mai puternic tendon din organism aflat in partea posterioara a gambei si gleznei) sau inflamatia tendoanelor peroniere care se afla pe fata externa a gleznei.

 Artroscopia de glezna – Ce este si cum se desfasoara?

Primul pas care va fi efectuat pacientilor consta in anestezia rahidiana sau generala. Ulterior, medicul ortoped poate realiza incizii de foarte mici dimensiuni care ii permit patrunderea artroscopului in interiorul articulatiei. Datorita acestuia pot fi vizualizate si tratate leziunile la nivelul gleznei, iar avantajul foarte mare consta in timpul scurt al interventiei.

Mai mult, inciziile milimetrice nu necesita o expunere larga a articulatiei, iar in acest fel complicatiile sunt mai rare decat la o interventie pe cale deschisa, iar sangerarea minima. Fiind vorba de chirurgie minim invaziva, o astfel de interventie poate dura intre 30 si 90 de minute, in functie de gradul de afectare al gleznei.

Recuperarea in cazul artroscopiei de glezna

Pe langa reusita medicului ortoped, comportamentul pacientului post operator este un element esential de care poate depinde aceasta reusita in final, dar si perioada de recuperare. Daca aceasta este respectata, pacientul se poate recupera intr-un timp mai scurt si poate reveni la activitatile zilnice mai rapid. Astfel, in urma interventiei pacientul va putea merge cu ajutorul carjelor, iar din urmatoarea zi post operator poate sa inceapa deja un program de fizio-kinetoterapie la indrumarea unui specialist. De regula sunt recomandate aproximativ 3-4 sedinte pe saptamana pe o perioada de circa 3 luni de zile.

Pacientul poate relua de asemenea cateva activitati fizice usoare care pun in miscare si antreneaza articulatiile. Inotul sau bicicleta statica sunt doua dintre activitatile recomandate pacientilor care au trecut printr-o artroscopie de glezna. Activitatile sportive mai complexe precum fotbalul, baschetul sau jogging-ul pot fi reluate abia dupa aproximativ 3-4 luni de zile insa cu mare atentie.

Recomandarea mea:

Chiar daca artroscopia de glezna este o procedura de rutina pentru medicii si chirurgii ortopezi care efectueaza aceasta interventie, un rezultat bun pe termen lung se poate obtine doar atunci cand pacientul respecta in totalitate sfatul specialistului. Nu amanati vizita la medic si nu ignorati nici un simptom care apare, chiar daca pe moment acesta tinde sa se amelioreze. Intarzierea poate agrava diagnosticul si va poate ingreuna procesul de recuperare.

Pentru programari la consultatii si/sau interventii chirurgicale puteti apela la numarul 0723 307 307.

Ma puteti urmari si pe paginile retelelor sociale daca va doriti sa aflati mai multe despre afectiunile ortopedice:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: