Recuperarea medicală după Ligamentoplastia LIA reprezintă cel mai important pas în procesul de vindecare. Succesul unei astfel de operații se resimte cu adevărat atunci când pacientul respectă în totalitate programul de recuperare și îl finalizează cu brio. În articolul de astăzi o să parcurgem, pas cu pas, procesul de recuperare medicală în urma unei Ligamentoplastii LIA. Așadar, dacă ai trecut printr-o ruptură de ligament încrucișat anterior și ți s-a recomandat tratamentul chirurgical, iată la ce te poți aștepta post-operator.
Pentru început: Ce este ruptura de ligament încrucișat anterior?
Nu vom intra în detalii însă, pe scurt, ruptura de ligament încrucișat anterior (LIA) este o afecțiune pe care o întâlnesc frecvent la pacienții activi din punct de vedere fizic, cu o vârstă cuprinsă între 15 și 40 de ani. Astfel de pacienți, în multe dintre cazuri, practică activități fizice ce implică pivotare excesivă și decelerare bruscă.

Atunci când are loc ruptura LIA, primul simptom este durerea de genunchi, însoțită de limitarea mobilității sau chiar imposibilitatea de a efectua diverse activități fizice. Aici ne referim în special la activitățile sportive. Pacienții diagnosticați cu ruptură LIA nu mai pot efectua mișcări de pivotare sau de răsucire ale membrelor inferioare corect, iar în timpul activităților uzuale zilnice pot resimți un disconfort constant și/sau durere.
Ruptura de ligament încrucișat anterior (LIA) se numără printre afecțiunile pe care le tratează cel mai des atât conservator, cât și chirurgical, Dr. Ahmad Alqadi, Medic Primar Ortopedie & Traumatologie Sportivă. Așadar, dacă vreți să aflați mai multe detalii despre această patologie, o puteți face din următoarele materiale:
Articol 1 – APASĂ AICI
Articol 2 – APASĂ AICI
Articol 3 – APASĂ AICI
Ligamentoplastia în ruptura de ligament încrucișat anterior (LIA)
Ligamentoplastia LIA este o intervenție chirurgicală artroscopică, care se recomandă în cazul rupturii ligamentului încrucișat anterior. Este minim-invazivă, implică o perioadă foarte scurtă de spitalizare, iar o astfel de intervenție, alături de un program de recuperare medicală, îi oferă pacientului posibilitatea de a-și relua stilul de viață anterior avut accidentării/operației.
În anumite cazuri, ligamentoplastia se efectuează imediat dupa accidentare sau până în maxim două săptămâni de la traumatism. Se mai poate recomanda efectuarea ligamentoplastiei chiar și după 3 săptămâni de la accidentare. Rareori, dacă avem un pacient cu edem osos, alte modificări sau leziuni associate, care se pot vindeca cu tratament non-chirurgical, ligamentoplastia trebuie să mai aștepte puțin.




Recuperarea prin kinetoterapie după ligamentoplastie: zilele 1-3 post operator
Recuperarea medicală după Ligamentoplastia LIA începe încă din prima zi după intervenția chirurgicală, însă totul va avea loc cu pași mărunți. În această perioadă, câteva dintre exercițiile pe care pacientul le va executa pot fi legate de: extensia completă, izometria mușchiului cvadriceps sau flexie. Iată câteva exemple:
3 reprize pe zi a câte 3 seturi de 10 repetări. Aici se va urmări executarea contracțiilor izometrice ale mușchiului cvadriceps.
3 reprize pe zi a câte 8 seturi de 10 repetari. Se va pune accent pe flexia coapsei pe bazin la 45-60 grade.
3-4 reprize pe zi a câte 10-15 minute. Pacientul va trebui să execute extensia completă.
4-6 reprize pe zi a câte 10 minute de flexie pasivă și extensie activă 0-90 grade.
Dupa ce au trecut aproximativ două zile post operator, durerile și tumefacția se pot ameliora, iar pacientul poate începe programul de kinetoterapie sub supravegherea unui specialist. Programul de recuperare din această perioadă diferă de la un caz la altul, în funcție de particularitățile fiecărui caz.





Recuperarea prin kinetoterapie după ligamentoplastie: zilele 8-14 postoperator
În această perioadă, pacientul va trebui să mențină extensia completă și să continue ședintele de kinetoterapie, unde va executa mișcări precum: contracții izometrice, ridicarea membrului la 60 de grade, extensie pasivă, flexie pasivă și activă. Numărul de repetări, dar și timpii de odihnă sunt două elemente esențiale de care specialistul va ține cont, pentru fiecare pacient în parte.
Recuperarea prin kinetoterapie după ligamentoplastie: zilele 15-21 postoperator
Pacientul va continua menținerea extensiei complete însă, puțin mai diferit. Acesta va putea executa atingerea unei flexii de 100-120 de grade. De asemenea, în această perioadă se va lucra la tonifierea musculaturii coapsei, pentru ca pacientul să poată renunța la imobilizare. Acesta poate continua să lucreze la bicicletă (la intensitate mica), iar timpul pe care îl petrece pe bicicletă va crește treptat de la 3 reprize a câte 5 minute în prima săptămână, la 3 reprize a câte 20 de minute în a treia săptămână.
Recuperarea prin kinetoterapie după ligamentoplastie: zilele 22-40 postoperator
Pacientul își poate recăpăta mobilitatea acum, iar flexia trebuie să atingă 125 de grade. Astfel, aceasta este perioada în care au loc cele mai mari progrese, iar întregul program de recuperare începe să își arate rezultatele.


Fizioterapia în recuperarea pacienților după ligamentoplastia LIA
Fizioterapia este o altă metodă de tratament non-chirurgical, introdusă deseori în procesele de recuperare medicală pentru pacienții ce au trecut printr-o intervenție chirurgicală. În cazul nostru, printr-o Ligamentoplastie LIA.



Această formă de recuperare începe postoperator, din ziua 7 sau 8 și are ca scop tonifierea mușchiului cvadriceps prin electrostimulare, cu ajutorul aparatului numit Compex. Mai multe recomandări și detalii despre fizioterapie în recuperarea medicală după o Ligamentoplastie LIA are doamna dr. Oana Beșliu, Medic Primar & Specialist Recuperare Medicină Fizică și Balneologiedin cadrul Orthocare Clinic:
Fizioterapia utilizată post ligamentoplastie are drept obiective:
- Reducerea edemului,
- Reducerea inflamației,
- Reducerea durerii,
- Tonifierea musculară,
- Stimularea vindecării țesutului.
Tot în cadrul perioadei de recuperare medicală prin Fizioterapie se poate recomanda de către specialist și: terapia Deep Oscilation, ultrasonoterapia, laser terapia, electroterapia. Astfel de proceduri se pot aplica personalizat, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte, la 2 săptămâni postoperator.
„Recuperarea medicală însemnă posibilitatea transformării viselor în realitate. Este puntea dintre suferintâță și revenire, redescoperirea forței interioare și a capacității de a merge mai departe. Este redobândirea independenței și a calității vieții!”- Dr. Oana Beșliu, Medic Primar & Specialist Recuperare Medicină Fizică și Balneologie

Nu uitați: Reîntoarcerea la sporturile de contact sau pe partia de ski se va face abia după 9-12 luni post operator, în funcție de fiecare caz în parte și de modul în care s-a desfășurat recuperarea.
Programările pentru recuperare medicală se fac la numărul 0775 307 307. Vă așteptăm la Orthocare Clinic, Șoseaua Nicolae Titulescu nr.64, sector 1!
Citește și: