Fractura de femur – Cauze frecvente si tipuri de tratament

WhatsApp Image 2022-11-01 at 11.09.29 AM
Sold
Cuprins articol

Femurul este unul dintre principalele oase pe care le utilizam pentru a merge. Asadar, fara el, nu am putea duce la bun sfarsit multe dintre sarcinile de zi cu zi. Daca acesta a fost fracturat, inseamna ca traumatismul suferit este sever. Traumatismele provocate in timpul unor activitati sportive si accidentele auto se numara printre cauzele frecvente care provoaca fractura de femur. Chiar daca procesul de recuperare este mai lung, aceasta etapa nu poate fi amanata sau mai rau, ignorata.

Femurul. Ce este și de câte tipuri poate fi fractura de femur?

Cum am mentionat anterior, femurul se numara printre cele mai puternice și lungi oase din corp, care se extinde de la articulatia soldului, pana la articulatia genunchiului. Acesta este format din trei mari componente: capul femural (situat in extremitatea superioara), corpul femurului (diafiza femurala) si epifiza distala (extremitatea inferioara, se articuleaza cu tibia si patela)

Chiar daca este foarte rezistent, la un impact suficient de puternic acesta poate suferi o Fractura. Fractura de femur apare la nivelul urmatoarelor zone:

  • La nivelul capului/col femural (capatul superior, in apropierea bazinului)
  • La nivelul diafizei
  • La nivelul genunchiului (capatul inferior)

Chiar daca fracturile simple (fisuri scurte in os) pot fi tratate cu ajutorul unui tratament conservator, acelasi lucru nu se poate face si in cazul fracturilor complexe unde osul a fost complet afectat sau a suferit deplasari. Aceste tipuri de fracturi necesita chirurgie ortopedica de indata.

De retinut: Fracturile diafizei femurale pot fi la randul lor de mai multe tipuri:

  • Fractura transversala (In acest caz, ruptura se afla pe o linie orizontala, perpendicular pe diafiza femurala).
  • Fractura oblica (In astfel de situatii, ruptura traverseaza diafiza).
  • Fractura spiroida (Pentru acest tip de fractura este necesara o forta de torsiune la nivelul coapsei)
  • Fractura cominutiva (In astfel de situatii, osul sufera o ruptura in minim trei parti).
  • Fractura deschisa (Asta presupune ca fragmentele osoase sa strapunga pielea).

Durere de intensitate mare si deformarea osului, simptome des intalnite la fractura de femur

Bineinteles ca simptomele difera de la un caz la altul, insa exista cateva pe care le resimt majoritatea pacientilor. Primul simptom si cel mai frecvent este durerea de intensitate mare care poate fi resimtita atat la nivelul genunchiului, cat si la nivelul soldului. Ea poate fi urmata si de:

  • Imposibilitatea de a folosi piciorul afectat pentru sprijin sau deplasare
  • Deformarea osului
  • Inflamarea muschilor sau a articulatiilor
  • Blocarea articulatiilor afectate

Accidentele auto si caderile de la inaltime, cauze frecvente ale fracturii de femur

Traumatismele puternice sunt cele care pot provoca fracturi la nivelul femurului. Multi dintre pacientii pe care i-am tratat de aceasta afectiune au suferit accidente cu masina sau motocicleta, in urma carora a fost pusa o presiune foarte mare asupra piciorului, mai exact asupra femurului. In afara de acestea, exista si alte cauze, destul de frecvente, ce pot provoca fracturi la nivelul femurului:

  • Caderea sau torsiunea – Fracturarea femurului este cauzata de caderi, in special la persoanele mai inaintate in varsta sau la cei cu diverse afectiuni ale sistemului imunitar care sensibilizeaza sanatatea oaselor. Chiar o simpla miscare sau o rasucire mai brusca poate cauza probleme suficient de grave in cazul acestor categorii de persoane.
  • Afectiunile osoase – Chisturile osoase sau osteoporoza cresc probabilitatea ca loviturile usoare sa duca la fracturarea femurului. Pe de alta parte, chiar daca este rar intalnita, boala Paget contribuie si ea la aparitia fracturilor de femur.
  • Practicarea unor sporturi extreme sau de contact fara echipamentul adecvat. Alpinismul, scrima, box-ul sau sky-ul sunt doar cateva dintre sporturile care va pot plasa in categoria de risc.

Indiferent de cauza, nu amanati consultul de specialitate. Medicul ortoped este singurul care poate pune un diagnostic concret si poate decide ce este de facut mai departe. Asadar, daca ati suferit o accidentare puternica, apelati la un medic ortoped.

Tratamentul chirurgical in cazul fracturii de femur – Ce presupune si de ce este recomandat?

In majoritatea cazurilor, singura si cea mai buna solutie pentru fractura este interventia chirurgicala. Cu ajutorul chirurgiei ortopedice, osul fracturat este stabilizat pentru ca pacientul sa nu se mai confrunte cu dureri de mari intensitati sau imobilizare la pat. Exista asadar doua variante de interventii chirugicale: Osteosinteza (reasezarea fragmentelor osoase cu ajutorul unor dispozitive) sau Artroplastia (procedura presupune implantarea unei proteze pentru a se inlocui total sau partial articulatia coxofemurala).

In cazul fracturilor femurale grave si inchise: Se va introduce un stalp metalic (tija intramedulara) in centrul osului femural. Stalpul metalic este fixat cu ajutorul unor suruburi deasupra si sub fractura.

In cazul fracturilor deschise: Se vor folosi placi cu suruburi pentru a fixa femurul. In acest fel, se va permite imobilizarea femurului astfel incat acesta sa se poata vindeca de la sine. Iar in cazul fracturilor deschise cu afectare tegumentara extinsa, se foloseste fixatorul extern pentru prima faza , apoi tija sau placa cu suruburi .

De retinut: Doar in cazuri foarte grave cand sanatatea pacientului este pusa in pericol, medicul ortoped poate recomanda un tratament conservator. Mai exact, acesta implica administrarea de analgezice sau antiinflamatoare, folosirea unei carje, purtarea unei orteze sau a unui ghips si nu in ultimul rand, un program de fizio-kinetoterapie.

Masaj si un program de fizio-kinetoterapie, doua modalitati de recuperare dupa fractura de femur

Perioada de recuperare incepe imediat post-operator. Pacientul va trebui sa urmeze un program de fizio-kinetoterapie. Pe langa acest program, pacientului i se mai pot recomanda si: sedinte de masaj (executate doar de un specialist), comprese cu gheata aplicate pe zona afectata, hidroterapia, pierderea in greutate (daca este cazul) si revenirea treptata la activitatile de zi cu zi.

Nu uitati, sanatatea sistemului locomotor trebuie sa fie o prioritate pentru noi toti. Asta presupune ca fiecare dintre voi sa faceti o obisnuinta din a va monitoriza aparatul locomotor. Consultatiile de specialitate sunt un prim pas!

Dr. Ahmad Alqadi

Vrei sa afli mai multe despre afectiunile ortopedice? Citeste si:

  • Fractura de rotulă – Cauze comune și metode de tratament

    Fractura de rotulă – Cauze comune și metode de tratament

    Fractura de rotulă este caracterizată printr-o ruptură la nivelul acestui os (patela/rotula), cauzată fie în urma unei lovituri directe în partea din față a genunchiului, fie în timpul unei contracții puternice a mușchiului cvadriceps.


  • 3 afecțiuni comune ale șoldului

    3 afecțiuni comune ale șoldului

    Șoldul este una dintre cele mai stabile și complexe articulații ale corpului nostru, care leagă centura pelviană de membrul inferior. Atunci când suferim de exemplu o accidentare sau pur și simplu suprasolicităm această articulație, există o serie de afecțiuni la care ne expunem.


  • Importanța recuperării medicale

    Importanța recuperării medicale

    Recuperarea medicală post operatorie reprezintă un proces complex, dar și un factor ce joacă un rol esențial în îmbunătățirea calității vieții pacientului.


Pentru mai multe informatii despre afectiuni ortopedice, ma puteti urmari si pe alte platforme sociale:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: