Femurul este unul dintre principalele oase pe care le utilizam pentru a merge. Asadar, fara el, nu am putea duce la bun sfarsit multe dintre sarcinile de zi cu zi. Daca acesta a fost fracturat, inseamna ca traumatismul suferit este sever. Traumatismele provocate in timpul unor activitati sportive si accidentele auto se numara printre cauzele frecvente care provoaca fractura de femur. Chiar daca procesul de recuperare este mai lung, aceasta etapa nu poate fi amanata sau mai rau, ignorata.

Fractura de femur - Cauze frecvente si tipuri de tratament

Femurul. Ce este și de câte tipuri poate fi fractura de femur?

Cum am mentionat anterior, femurul se numara printre cele mai puternice și lungi oase din corp, care se extinde de la articulatia soldului, pana la articulatia genunchiului. Acesta este format din trei mari componente: capul femural (situat in extremitatea superioara), corpul femurului (diafiza femurala) si epifiza distala (extremitatea inferioara, se articuleaza cu tibia si patela)

Chiar daca este foarte rezistent, la un impact suficient de puternic acesta poate suferi o Fractura. Fractura de femur apare la nivelul urmatoarelor zone:

 • La nivelul capului/colului osului (capatul superior, in apropierea bazinului)
 • La nivelul diafizei
 • La nivelul genunchiului (capatul inferior)

Chiar daca fracturile simple (fisuri scurte in os) pot fi tratate cu ajutorul unui tratament conservator, acelasi lucru nu se poate face si in cazul fracturilor complexe unde osul a fost complet afectat sau a suferit deplasari. Aceste tipuri de fracturi necesita chirurgie ortopedica de indata.

De retinut: Fracturile diafizei femurale pot fi la randul lor de mai multe tipuri:

 • Fractura transversala (In acest caz, ruptura se afla pe o linie orizontala, perpendicular pe diafiza femurala).
 • Fractura oblica (In astfel de situatii, ruptura traverseaza diafiza).
 • Fractura spiroida (Pentru acest tip de fractura este necesara o forta de torsiune la nivelul coapsei)
 • Fractura cominutiva (In astfel de situatii, osul sufera o ruptura in minim trei parti).
 • Fractura deschisa (Asta presupune ca fragmentele osoase sa strapunga pielea).
Fractura de femur - Cauze frecvente si tipuri de tratament

Durere de intensitate mare si deformarea osului, simptome des intalnite la fractura de femur

Bineinteles ca simptomele difera de la un caz la altul, insa exista cateva pe care le resimt majoritatea pacientilor. Primul simptom si cel mai frecvent este durerea de intensitate mare care poate fi resimtita atat la nivelul genunchiului, cat si la nivelul soldului. Ea poate fi urmata si de:

 • Imposibilitatea de a folosi piciorul afectat pentru sprijin sau deplasare
 • Deformarea osului
 • Inflamarea muschilor sau a articulatiilor
 • Blocarea articulatiilor afectate
Fractura de femur - Cauze frecvente si tipuri de tratament

Accidentele auto si caderile de la inaltime, cauze frecvente ale fracturii de femur

Traumatismele puternice sunt cele care pot provoca fracturi la nivelul femurului. Multi dintre pacientii pe care i-am tratat de aceasta afectiune au suferit accidente cu masina sau motocicleta, in urma carora a fost pusa o presiune foarte mare asupra piciorului, mai exact asupra femurului. In afara de acestea, exista si alte cauze, destul de frecvente, ce pot provoca fracturi la nivelul femurului:

 • Caderea sau torsiunea – Fracturarea femurului este cauzata de caderi, in special la persoanele mai inaintate in varsta sau la cei cu diverse afectiuni ale sistemului imunitar care sensibilizeaza sanatatea oaselor. Chiar o simpla miscare sau o rasucire mai brusca poate cauza probleme suficient de grave in cazul acestor categorii de persoane.
 • Afectiunile osoase – Chisturile osoase sau osteoporoza cresc probabilitatea ca loviturile usoare sa duca la fracturarea femurului. Pe de alta parte, chiar daca este rar intalnita, boala Paget contribuie si ea la aparitia fracturilor de femur.
 • Practicarea unor sporturi extreme sau de contact fara echipamentul adecvat. Alpinismul, scrima, box-ul sau sky-ul sunt doar cateva dintre sporturile care va pot plasa in categoria de risc.

Indiferent de cauza, nu amanati consultul de specialitate. Medicul ortoped este singurul care poate pune un diagnostic concret si poate decide ce este de facut mai departe. Asadar, daca ati suferit o accidentare puternica, apelati la un medic ortoped.

Tratamentul chirurgical in cazul fracturii de femur – Ce presupune si de ce este recomandat?

In majoritatea cazurilor, singura si cea mai buna solutie este interventia chirurgicala. Cu ajutorul chirurgiei ortopedice, osul fracturat este stabilizat pentru ca pacientul sa nu se mai confrunte cu dureri de mari intensitati sau imobilizare la pat. Exista asadar doua variante de interventii chirugicale: Osteosinteza (reasezarea fragmentelor osoase cu ajutorul unor dispozitive) sau Artroplastia (procedura presupune implantarea unei proteze pentru a se inlocui total sau partial articulatia coxofemurala).

Fractura de femur - Cauze frecvente si tipuri de tratament

In cazul fracturilor femurale grave si inchise: Se va introduce un stalp metalic (tija intramedulara) in centrul osului femural. Stalpul metalic este fixat cu ajutorul unor suruburi deasupra si sub fractura.

Fractura de femur - Cauze frecvente si tipuri de tratament
Fractura de femur - Cauze frecvente si tipuri de tratament

In cazul fracturilor deschise: Se vor folosi placi cu suruburi pentru a fixa femurul. In acest fel, se va permite imobilizarea femurului astfel incat acesta sa se poata vindeca de la sine. Iar in cazul fracturilor deschise cu afectare tegumentara extinsa, se foloseste fixatorul extern pentru prima faza , apoi tija sau placa cu suruburi .

Fractura de femur - Cauze frecvente si tipuri de tratament

De retinut: Doar in cazuri foarte grave cand sanatatea pacientului este pusa in pericol, medicul ortoped poate recomanda un tratament conservator. Mai exact, acesta implica administrarea de analgezice sau antiinflamatoare, folosirea unei carje, purtarea unei orteze sau a unui ghips si nu in ultimul rand, un program de fizio-kinetoterapie.

Masaj si un program de fizio-kinetoterapie, doua modalitati de recuperare dupa fractura de femur

Perioada de recuperare incepe imediat post-operator. Pacientul va trebui sa urmeze un program de fizio-kinetoterapie. Pe langa acest program, pacientului i se mai pot recomanda si: sedinte de masaj (executate doar de un specialist), comprese cu gheata aplicate pe zona afectata, hidroterapia, pierderea in greutate (daca este cazul) si revenirea treptata la activitatile de zi cu zi.

Nu uitati, sanatatea sistemului locomotor trebuie sa fie o prioritate pentru noi toti. Asta presupune ca fiecare dintre voi sa faceti o obisnuinta din a va monitoriza aparatul locomotor. Consultatiile de specialitate sunt un prim pas!

Fractura de femur - Cauze frecvente si tipuri de tratament
Dr. Ahmad Alqadi

Vrei sa afli mai multe despre afectiunile ortopedice? Citeste si:

 • Ligamentoplastia cu tehnica LARS iti poate distruge articulatia. Ce este si de ce nu o recomand?

  Ligamentoplastia cu tehnica LARS iti poate distruge articulatia. Ce este si de ce nu o recomand?

  Chiar daca ligamentoplastia cu tehnica LARS (Ligament Augmentation and Reconstruction System) a luat amploare si a inceput sa dobandeasca o mare popularitate, nu este o tehnica pe care o recomand in randul pacientilor mei. Motivele sunt nenumarate. In primul rand, tehnica LARS este o tehnica noua, care inca se afla in faza de studii clinice […]


 • Cum recunoastem o fractura si cum procedam daca ne confruntam cu una?

  Cum recunoastem o fractura si cum procedam daca ne confruntam cu una?

  In primul rand, trebuie sa stii ca fractura, la nivel general, isi face simtita prezenta chiar din prima clipa si este foarte greu sa o ignori sau sa amani consultul de specialitate. Si asta pentru ca este dureroasa si te impiedica sa te deplasezi sau sa misti zona afectata. Pe langa asta, te poti confrunta si cu inflamatie localizata, invinetire la nivelul zonei afectate sau diverse deformari (atunci cand de exemplu, osul strapunge pielea).


 • Fractura de femur – Cauze frecvente si tipuri de tratament

  Fractura de femur – Cauze frecvente si tipuri de tratament

  Femurul este unul dintre principalele oase pe care le utilizam pentru a merge. Asadar, fara el, nu am putea duce la bun sfarsit multe dintre sarcinile de zi cu zi. Daca acesta a fost fracturat, inseamna ca traumatismul suferit este sever. Traumatismele provocate in timpul unor activitati sportive si accidentele auto se numara printre cauzele […]


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *