Fractura de Col Femural – Ce este si cum o tratam?

Xray-AP-Garden-IV-emed-2
Sold
Cuprins articol

Fractura de Col Femural - Ce este si cum o tratam?

Colul femural este reguinea anatomica cuprinsa intre capul femural si regiunea intertrohanteriana:

anatomie_cap_femural

Fractura de col femural este una dintre cele mai invalidante afectiuni din lume, cu un procent de 33% dintre pacienti care sunt total dependenti sau au nevoie de asistenta medicala la domiciliu la un an dupa ce a avut loc incidentul.

Tipuri de fractura de col femural:

Fractura de col femural este o fractura intracapsulara, adica fractura localizata in zona care contine fluidul care lubrifiaza si hraneste articulatia soldului. Fractura de col femural, in functie de localizarea pe colul femural, poate fi:

  • Subcapitala, daca se afla la capatul femurului si jonctiunea colului femural
  • Transcervicala, daca este in zona de mijloc a colului femural
  • Bazicervicala, daca se afla la baza colului femural.

Cauzele fracturii de col femural:

  • Traumele si caderile sunt cele mai frecvente cauze ale fracturilor de col femural, in special in cazul persoanelor cu varsta peste 50 de ani care sufera de osteoporoza sau alte boli care pot afecta si modifica densitatea osoasa .
  • Persoanele tinere pot suferi fracturi de col femural in cazul accidentelor rutiere sau a caderilor de la inaltime mare.
  • Fractura de col femural este foarte rara la copii si poate fi cauzata de accidente sau de densitatea minerala osoasa redusa (osteopenie) sau de alte afectiuni precum paralizia cerebrala sau distrofia musculara.

 

Semnele unei fracturi de col femural sunt:
  • Durerea in zona inghinala – aceasta se agraveaza cand se pune greutate pe sold sau se incearca rotirea acestuia.
  • Piciorul afectat poate parea mai scurt decat cel sanatos, sau se poate roti nefiresc de mult spre exterior.

Tratamentul fracturilor de col femural: Tratamentul chirurgical este tratamentul de electie pentru fracturile de col femural. Exista insa situatii cand pacientul nu poate fi operat si tratamentul trebuie sa fie ortopedic.

In imagine puteti observa aspectul radiologic dupa un an de la interventia chirurgicala (Osteosinteza cu suruburi) a fracturii de col femural.

Recuperarea variaza de la o persoana la alta, dar este absolut necesara

Timpul necesar pentru o recuperare dupa o fractura de col femural sau de sold depinde de gravitatea fracturii, starea generala de sanatate si tipul de interventie chirurgicala la care s-a apelat. Recuperarea variaza de la o persoana la alta, dar este absolut necesara dupa externare.

In functie de varsta si de starea de mobilitate, pacientul poate face recuperarea acasa sau la o unitate de reabilitare. Recuperarea dupa fractura de sold poate dura pana la trei luni si poate asigura recuperarea mobilitatii in cea mai mare parte. Pentru a grabi recuperarea, medicii pot recomanda pentru pacientii cu fractura de col femural un plan de ingrijire complet care implica kinetoterapie, hidroterapie si alte metode de recuperare.

IMG-20180201-WA0017-412x1024

Proteza totala de sold dupa o fractura de col femural pe un sold artrozic (coxartroza)

Programeaza-te la consultație
Articole Recente: