Leziunile de coafa rotatorie. Cand apar si cum le tratam?

PHOTO-2022-09-19-20-41-58
Umar
Cuprins articol

Ruptura de coafa rotatorie este o afectiune foarte des intalnita a umarului. Atunci cand apare, orice activitate care implica folosirea umerilor poate deveni foarte complicata. Chiar si imbracatul sau un simplu gest de ridicare a umerilor poate provoca dureri destul de intense. Din punct de vedere anatomic, coafa rotatorie face referire la un ansamblu de muschi, si anume supraspinos, infraspinos, rotund mic si subscapular. Toate acestea acopera capul humeral si ne permit sa facem orice miscare cu bratele.

Atentie la suprasolicitarea musculara. O cauza frecventa a leziunii de coafa rotatorie

Durerea de umeri/ la nivelul umerilor este cel mai comun si simplu simptom pe care orice pacient il poate experimenta. Atunci cand aceasta se instaleaza, va recomand sa veniti la un consult de specialitate pentru a afla diagnosticul concret. Cauzele frecvente ale leziunii de coafa rotatorilor pot fi:

 • Traumatisme – In aceasta categorie intra diferite leziuni precum luxatiile, fracturile sau chiar dislocarea umarului.
 • Diverse miscari bruste care pot solicita umarul.
 • Suprasolicitare musculara de-a lungul timpului. Chiar daca sunteti persoane active si obisnuiti sa practicati diverse sporturi, mare atentie la incalzire si la musculatura corpului. Nu va fortati si nu executati miscari pe care corpul vostru se chinuie sa le realizeze.
 • Sportul de performanta care implica miscari ce pot solicita umerii, respectiv bratele. In categoria aceasta intra diferite sporturi, printre care: tenis, baschet, handbal, ski, volei sau sporturile de contact.
 • Varsta inaintata.

Durerea si slabiciunea articulara, simptome frecvente ale leziunilor de coafa rotatorie

Cand vine vorba de simptome, durerea este primul semn. Indiferent de intensitatea ei, aparitia acesteia nu este o normalitate si trebuie tratata cat mai repede posibil. Pe langa aceasta, multi dintre pacientii pe care i-am tratat s-au confruntat si cu:

 • Slabiciunea musculaturii si a articulatiei umarului. Pacientului ii va fi foarte greu sa execute chiar si miscari simple ale umarului sau bratelor.
 • Scaderea mobilitatii articulare: nu mai poti sa ridici sau sa tii in mana diferite obiecte, chiar daca sunt mici sau usoare.
 • In cazuri mai grave, atunci cand pacientul amana pentru mult timp vizita la medic, musculatura umarului se poate atrofia.

Tratamentul conservator, o prima solutie pentru coafa rotatorie afectata

Tratamentul care nu implica interventii chirurgicale poate fi o prima solutie. Asta daca gradul de afectare nu este ridicat, iar pacientul se prezinta la consult de la primele simptome. Ce veti avea de facut mai exact?

 • Repaus. Daca vreti sa va vindecati, repausul este o solutie simpla si foarte benefica in multe cazuri. Odihniti-va si lasati articulatia umarului sa faca o pauza.
 • Utilizarea unui bandaj atunci cand medicul ortoped va sfatuieste acest lucru.
 • Medicamente anti-inflamatoare recomandate doar de specialisti.
 • Un program de fizio-kinetoterapie stabilit tot de un specialist si executat doar cu indrumarea lui.
 • Injectiile cortizonice. Le recomand in cazuri rare, atunci cand durerea persista, iar celelalte tipuri de tratament conservator nu sunt eficiente.

Artroscopia. Tehnica des utilizata in cazul leziunilor de coafa rotatorie

In cazul in care vorbim despre o leziune mai mare la nivelul coafei rotatorilor si bineinteles in cazul in care tratamentul conservator nu a avut nici un efect, chirurgia este solutia. Nu va faceti griji, in prezent sunt utilizate tehnici minim-invazive benefice atat pentru pacient, cat si pentru medic. Durata operatiei este scurta, spitalizarea de asemenea, iar perioada de recuperare mai usoara:

Interventia chirurgicala prin artroscopie presupune introducerea prin cateva incizii mici a unei camere optice (artroscopul) şi a unor instrumente specifice. Prin aceasta metoda pot sa vad leziunea, si in acelasi timp sa o si tratez. Acest tip de tratament are ca scop inlaturarea durerii si redobandirea fortei musculare.

Un alt tip de interventie este cea deschisa pe care o aleg in cazuri destul de grave atunci cand pacientul se confrunta cu o ruptura mare sau foarte complexa la nivelul coafei rotatorii. Pe scurt, interventia presupune reconstructia coafei rotatorii sau transferul de tendon.

Retineti! Sanatatea corpului nostru este cea mai importanta. Optati pentru un medic specialist, ramaneti fidel acestuia si ascultati de sfaturile sale atunci cand mergeti la consultatie. Mai mult, faceti un obicei din a va controla anual si a va monitoriza sanatatea corpului vostru.

Dr. Ahmad Alqadi

Citeste si alte articole:

Ma poti urmari si pe celelalte retele sociale:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: