Durerea de umar. Cand ar trebui sa mergem la un consult de specialitate si care sunt metodele de tratare si prevenire?

3D render of a blue medical image of close up of shoulder bone
Umar
Cuprins articol

Durerea de umar poata da „de furca” multor pacienti, fie barbati, fie femei. Chiar daca nu este la fel de sesizabila precum alte afectiuni, jena pe care o produce in efectuarea miscarilor produce mare disconfort, in cele mai multe din cazuri. Uneori, durerea de umar poate sa apara ca urmare a unei pozitii incomode in timpul somnului. Alteori, indica o afectiune mai grava care necesita tratament. Inainte de a vorbi despre durerea de umar, este nevoie sa intelegem din ce este alcatuita articulatia umarului, destul de complexa.

Umarul reprezinta o componenta a corpului uman, mai exact una dintre cele mai mari articulatii ale organismului nostru care ne ofera posibilitatea de a executa diverse miscari. Câteva dintre componentele sale sunt reprezentate de: coafa rotatorie, bursa sau manseta de cartilagiu.

Leziunea de coafa rotatorie. Una dintre afectiunile care provoaca durere la nivelul umarului.

In primul rand, trebuie sa stiti ca aceasta este reprezentata de o serie de muschi si tendoane care inconjoară umarul. Ea este un punct de sprijin care ne permite sa executam o serie larga de miscari cu bratele noastre. Atunci cand simti durere la nivelul umarului, este foarte posibil ca acesta componenta sa sufere o leziune, iar primul pas pe care ar trebui sa il faceti este sa va programati la un consult de specialitate. O alta componenta este bursa care reprezinta defapt un sac de dimensiuni mici in care se afla lichid ce are rol protector pentru tendoanele rotatorului. De asemenea, manseta de cartilagiu este o alta componenta a umarului care creaza un scut protector pentru humerus si permite umarului sa execute numeroase miscari. La primele simptome resimtite la nivelul zonei umarului, programeaza-te la dr. Ahmad Alqadi pentru o consultatie, in urma careia veti beneficia de tratamentul potrivit, in functie de afectiune si gravitatea acesteia.

Pentru ca sunt supusi numeroaselor miscari pe care le facem in viata de zi cu zi, pe umeri este pusa o presiune foarte mare, iar in multe dintre cazuri, apar complicatii si dureri la nivelul acestei zone. De aceea, umerii sunt foarte predispusi la traumatisme, intinderi musculare sau luxatii.

Cum se manifesta durerea de umar si care sunt cauzele aparitiei acestei afectiuni?

In primul rand, durerea de umar poate anunta la randul ei prezenta unor anumite afectiuni ale organismului nostru precum: leziuni de coafa rotatorilor (se manifesta prin rupturi ale tendoanelor, iar leziunile pot aparea in urma unui traumatism puternic de exemplu), inflamatia tendonului (atunci cand se intampla acest lucru este foarte posibil ca pe tendoanele umarului sa se fi format depozite de calciu), capsulita adeziva (ea determina ingrosarea tesuturilor din jurul articulatiilor), artroza umarului (stratul de cartilaj care imbraca oasele se deterioreaza pe zi ce trece), bursita (apare atunci cand bursa acumuleaza lichid in exces, iar in acest fel oasele nu mai sunt la fel de protejate) sau chiar fractura (aceasta poate fi cauzata in urma unui traumatism cauzat de un accident de exemplu sau de sporturile de contact). Cum se poate manifesta durerea de umar daca nu este tratata la timp?

  • Durere persistenta in zona articulatiei umarului. Aceasta poate fi mai proeminenta in spate, in partea din fata a umarului sau chiar in partea superioara a bratului.
  • Senzatia de slabiciune si slabire a umarului sau a bratului superior. Pacientul poate avea o senzatie de alunecare si revenire a articulatiei. Exista si situatii mai grave in care umarul ar putea fi complet dislocat.
  • Pacientul nu mai poate face miscare in urma dislocarii umarului. Acest lucru se datoreaza de cele mai multe ori durerii in urma rupturii de manseta a rotatorilor.

Cum obtinem un diagnostic? Care este procesul?

Medicul ortoped este cel care va pune un diagnostic pacientului in urma consultatiei. Pentru inceput, ortopedul cauta orice anomalie de ordin fizic (umflare, scaderea fortei musculare sau deformarea unei anumite zone), iar ulterior se va face o examinare completa care poate implica: Radiografia (aceasta va arata daca exista sau nu leziuni osoase la nivelul umarului), RMN sau Ecografia (prin acestea se va vedea o mai buna perspectiva si imagine a muschilor, ligamentelor sau tendoanelor), CT (aceasta examinare ofera imagini in detaliu cu toate structurile osoase), Electromiografia (prin aceasta se stabileste gradul de afectare nervoasa) sau Artografia (aceasta este o radiografie care ofera o vizualizare mai buna a articulatiei deoarece pacientului i se va injecta o substanta opaca in articulatie).

Crioterapia si Kinetoterapia. Posibile tratamente pentru durerea de umar. La ce ar trebui sa se astepte pacientii in procesul de recuperare?

In primul rand, fiecare pacient trebuie sa stie ca nu exista niciodata un tratament standard deoarece fiecare persoana are nevoie de un tratament personalizat in functie de patologia pe care o au si in functie de gradul de afectare. Cu toate acestea, exista cateva sfaturi generale care ar trebui urmate in procesul de recuperare:

  • Pacientul va avea nevoie de repaus relativ. Asta inseamna ca va trebui sa execute diverse miscari cu foarte mare atentie si sa evite anumite actiuni precum: caratul obiectelor grele, executarea unor miscari bruste sau a unor activitati care ar putea suprasolicita zona afectata.
  • Terapia cu unde de soc prin care pacientul poate scapa de dureri datorita stimularii microcirculatiei si recepatarii neovascularizatiei.
  • Crioterapia prin intermediul careia pacientului i se va aplica gheata pentru ameliorarea durerilor in zonele afectate.
  • Atunci cand durerea persista si devine greu de suportat, medicul ortoped va prescrie corticoizi, atat pe cale orala, cat si sub forma unor injectii.
  • Masajul efectuat doar de un specialist care cunoaste trecutul pacientului si este la curent cu afectiunea sa si gradul de afectare al acesteia.
  • Kinetoterapia care se va face doar la indrumarea specialistului.

Atunci cand durerile sunt depistate intr-o faza incipienta, tratamentul ales este unul non-invaziv si care implica o recuperare mai usoara insa, o afectiune mai complexa poate necesita interventie chirurgicala si un proces mai lung de recuperare prin care pacientul va trece. De aceea, este bine ca la primele simptome pacientul sa se prezinte in cabinetul unui medic ortoped.

Dr. Ahmad Alqadi

Citeste si:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: