Ruptura de Ligament Incrucisat Anterior (LIA).

Dr. Ahmad Alqadi
Genunchi
Cuprins articol

Ligamentul incrucisat anterior, (LIA) este unul din cele 4 mari ligamente ale genunchiului, rolul sau principal fiind de stabilizator al articulatiei. Dislocarea, lezarea si ruptura unui ligament incrucisat poate conduce catre instabilitatea acestei articulatii, cu limitarea severa sau imposibilitatea de a efectua activitati fizice, mai ales a activitatilor sportive (imposibilitatea de a pivota, de a intoarce sau de a rasuci membrul inferior).

Simptomatologie

  • Durere și impotență funcțională, pacientul poate avea senzația de scăpare a genunchiului (giving way), în special la coborâtul scărilor sau la mers.
  • Tumefacție articulară importantă
  • Redoare articulară cu limitarea mișcărilor și apariția unui anumit grad de flexie permanentă în primele zile datorită hemartrozei (sângerare în capsula articulară)
  • Instabilitate în plan antero-posterior cu transformarea mișcării de rotație în mișcare de translație (senzația de scăpare a genunchiului mai ales la coborâtul scărilor)
  • Disconfort în timpul deplasării.
Testul Sertarului Anterior
Testul Lachman

Examinarea clinică poate determina aproape întotdeauna atunci când există o leziune semnificativă ligamentară, prin testarea capacităţii acestui ligament de a preveni tibia de la mobilizare pe femur. În cazul în care entorsa a avut loc doar recent, diagnosticul poate fi dificil, deoarece pacientului nu-i place mobilizarea genunchiului (dureroasă) sau imposibilă (bocaj articular prin fragment meniscal).

Testul Lachman efectuat de Dr. AHMAD ALQADI

Diagnostic imagistic ligamente incrucisate anterior

  • radiografia se va efectua obigatoriu în cazul unui traumatism pentru e exclude altă patologie.
  • principalul examen imagistic care evidențiază ruptura, fie ea parțială cât și totală este examenul RMN

Care sunt opțiunile de tratament pentru leziunile ACL?

LIA nu se poate vindecă de la sine, dar nu toate rupturile de LIA trebuie să fie reparate cu intervenţii chirurgicale. Leziunile de ligament incrucisat anterior trebuie să fie tratate în funcţie de nivelul de activitate dorit. LIA este cel mai important pentru activităţile sportive cu schimbare de direcţie şi răsucire, cum ar fi tenis, baschet, fotbal, schi, etc Persoanele cu locuri de muncă fizice care implică ridicarea de obiecte grele sau activităţi montane, de asemenea, au nevoie, de obicei, de reconstrucţia LIA. Oamenii care nu vor sau nu pot să modifice nivelul de activitate şi dorinţa de un stil de viaţă nelimitat fizic sunt încurajate să ia în considerare intervenţia chirurgicală reconstructivă.
Oamenii care duc un stil de viaţă mai sedentar pot fi capabili să efectueze activităţi fizice şi cu o orteză pentru a stabiliza genunchiul. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta instabilitate la activităţi simple, cum ar fi mersul pe scări sau pas cu pas pe o bordură. În aceste cazuri, intervenția chirurgicala este recomandată pentru a restabili activităţile normale de zi cu zi şi de a preveni deteriorarea articulară în continuare. Având în vedere că LIA nu se vindecă, ligamentul trebuie să fie înlocuit (reconstruit). Ligamentul incrucisat anterior este reconstruit folosind tehnici asistate artroscopic, ligamentoplastie.

Ruptura de Ligament Incrucisat Anterior

Ce fel de grefa este utilizată pentru reconstrucţia ligamentară?

Opţiunile pentru tipul de grefă includ autogrefe (folosind propriul ţesut) sau grefe sintetice. Autogrefele utilizate pentru reconstrucţie pot să fie de la tendonul dvs. patelar (1 / 3 centrale tendonului patelar – aşa  numita grefă os-tendon-os) sau tendoanele ischiogambierilor din partea interioară a genunchiului. Pentru primul tip de grefă este nevoie de o incizie pe partea din faţă a genunchiului. Acest tip de autogrefă are rezultate clinice excelente pe termen lung, şi este folosit pentru cele mai mulţi dintre sportivii profesionişti. Dezavantajul de a recolta o grefă de tendon patelar este că aceasta poate provoca dureri pentru primele săptămâni după operaţie, şi poate duce la dureri restante în partea din faţă a genunchiului la un număr mic de pacienţi.
Autogrefa hamstring este luată printr-o incizie mică spre interiorul genunchiului. Grefa are, de asemenea, rezultate excelente, dar are dezavantajul său că poate duce la unele deficite în muşchii ischio-gambieri. Aceste grefe sunt frecvent utilizate la pacienţii care pot fi predispuşi spre durere în partea din faţă a genunchiului (sex feminin). De asemenea se pot folosi grefe din tendonul muschiului cvadricepsului.

Noul Ligament Incrucisat Anterior (Grefa Hamstrings)
Grefa BTB

Ce va implica recuperarea dupa ligamentoplastie?

Reabilitarea – recuperarea se bazează pe mai multe obiective: 1) să permitem ţesutului operat să se vindece; 2) articulaţia să recapete mobilitate; 3) recăştigarea forţei musculare şi 4) revenirea la sport sau muncă. Cea mai importantă parte a programului de recuperare iniţial este de a face extensia completă a genunchiului. După aceasta, accentul este de a obţine flexia în mod corespunzător; diferenţele sunt legate de diferitele tipuri de intervenţii (grefe, fixare). Programul de recuperare este la fel de important ca operaţia în atingerea unui rezultat bun. De obicei veţi urma kinetoterapia de 2-3 ori pe săptămână timp de 3-4 luni.

Dr. AHMAD ALQADI

Citeste si:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: