Ce este Gonartroza?

b9f1a5c2fa5f65d405f03a5bc69645eb-1
Genunchi
Cuprins articol

Ce este Gonartroza?

Gonartroza este artroza localizata la articulatia genunchiului. Artroza este o boala degenerativa lenta (in cele mai multe cazuri), ireversibila, care implica degradarea progresiva a cartilajului articular, asociata cu remodelare progresiva, si posibil, cu inflamatie sinoviala minima sau medie.

ce este gonartroza

Printre factorii de risc care predispun la aparitia gonartrozei se numara: varsta peste 50 ani, obezitatea dar si supraponderea, sexul feminin (gonartroza apare de 2 ori mai frecvent la femei post-menopauza decat la barbatii de aceeasi varsta), ortostatismul prelungit, traumatisme repetate la nivelul articulatiei genunchiului, pozitii vicioase ale acestuia, picior plat, practicarea unor sporturi de performanta (rugby, ski, basketball, fotbal), dar si boli deja existente precum hipertensiunea arteriala, hiperuricemia, diabetul zaharat.

De obicei, durerea apare la efort fizic, mers, urcatul sau coboratul scarilor, cedand la repaus, la oprirea activitatii ce solicita genunchiul. Nu este o durere nocturna (care sa apara in somn si sa trezeasca pacientul), fiind o durere mecanica si nu una inflamatorie. Durerea resimtita interfera cu activitatile de zi cu zi, limitand desfasurarea acestora si afectand calitatea vietii pacientului.

In evolutia bolii, dupa o perioada variabila de timp, durerea poate fi nocturna, data de schimbarile de pozitie, sau poate creste in intensitate, sau poate aparea un revarsat articular. Pacientul poate acuza redoare matinala (dificultate in a misca articulatia dimineata), dar intotdeauna cu o durata de sub 30 minute. Cartilajul articular se uzeaza, se subtiaza, ceea ce duce la anchiloza articulatiei si la deformarea acesteia .

Daca aveti simptome si semne (durere la efort fizic, mers, stat indelungat in picioare; limitarea miscarilor articulare active si pasive, genu varum sau genu valgus, crepitatii sau cracmente, sensibilitate la palparea marginilor osoase, cresterea in volum a articulatiei – fara tegumente inflamate, rosii si calde) care indruma spre diagnosticul de gonartroza, medicul curant va poate recomanda efectuarea unei radiografii de genunchi bilaterala.

La nivelul genunchiului afectat, pe radiografie se pot observa: osteofite (excrescente osoase) la nivelul platoului tibial sau a condililor femurali, ingustarea neuniforma a spatiului articular, deformari de tip genu varum sau genu valgum, scleroza osoasa subcondrala.

Tratamentul medicamentos consta in antialgice de tipul Acetaminofenului (Paracetamol), pana la maxim 4gr/zi, se pot asocia in unele cazuri si AINS (Antiinflamatoare non-sterioidiene) in functie de riscul gastro-intestinal sau cardiovascular al fiecarui pacient.

Tratamentul intraarticular este reprezentat de vascosuplimentarea cu acid hialuronic (pentru un efect de mai lunga durata, intre 1-6 luni). Acidul hialuronic este un component al articulatiilor, si injectarea sa la nivelul articulatiei artrozice ajuta la refacerea functionalitatii, prin lubrifierea acesteia, dar si prin rolul de amortizor al socurilor. Totodata, injectarea acestuia intr-un stadiu de evolutie incipent, scade durerea resimtita, creste calitatea vietii, si totodata, scade consumul de antialgice si AINS, conform unor studii din SUA.

Tratament gonartroza

Tratamentul chirurgical in gonartroza se face in stadii avansate, cand celelalte optiuni terapeutice au esuat, sau procesul artrozic a fost diagnosticat tardiv. Acesta consta in: debridare articulara, grefare cartilaginoasa, osteotomie si realiniere osoasa, sau protezare articulara. Decizia tratamentului chirurgical va fi luata de un medic ortoped, prin coroborarea simptomatologiei pacientului cu investigatiile paraclinice.

Programeaza-te la consultație
Articole Recente: