Fractura de rotulă este caracterizată printr-o ruptură la nivelul acestui os (patela/rotula), cauzată fie în urma unei lovituri directe în partea din față a genunchiului, fie în timpul unei contracții puternice a mușchiului cvadriceps. Rotula este cel mai mare os sesamoid din corp, iar fracturarea sa este însoțită de simptome puternice de durere, urmata de umflarea genunchiului, rigiditate și implicit, mobilitate redusă. Dacă ai suferit o accidentare la nivelul rotulei, primul pas spre vindecare presupune vizita la medicul ortoped.
Rotula – Ce este și unde o regăsim?
Rotula reprezintă cel mai mare os sesamoid din corp, care se regăsește în tendonul mușchiului cvadriceps femural și care este caracterizat ca fiind un os gros, plat, într-o formă triunghiulară, având de asemenea o margine medială și una laterală. La nivel general, rotula este responsabilă cu: mișcarea lină a articulației genunchiului în flexie și extensie, dar și protejarea suprafeței anterioare a genunchiului.
Fractura de rotulă – Cauze comune
Fracturile rotulei sunt leziuni localizate la nivelul articulației genunchiului, al căror mecanism de producere poate fi direct sau indirect:
Direct atunci când:
Pacientul se accidentează și suferă o cădere pe genunchi sau atunci când articulația genunchiului este puternic lovită/izbită de tabloul de bord al mașinii în momentul producerii unui accident auto. Decelerare bruscă este și ea o cauză comună ce implică un mecanism de producere direct.
Indirect atunci când:
Atunci când au loc contracții bruște ale mușchiului cvadriceps. Acest mecanism poate fi produs atunci când pacientul suferă o cădere pe spate, iar constracția bruscă a mușchiului cvadriceps se opune acestei căderi.
Fractura de rotulă este o patologie frecvent întâlnită la categoria de vârstă adultă și la sexul masculin. De regulă, bărbații între 30 și 50 de ani sunt mai predispuși la a dezvolta o fractură de rotulă, comparativ cu categoria de sex feminin.
Fractura de rotulă – Câte tipuri există?
Tipul de fractură de rotulă poate fi diagnosticat și recunoscut de către medicul ortoped. O examinare fizică amănunțită, însoțită de o serie de investigații imagistice va confirma prezența unei fracturi la nivelul rotulii și bineînțeles, tipul acesteia.
Așadar, fracturile de rotulă pot fi:
Fracturi de rotulă fără deplasare – În acest caz, rotula suferă o fractură însă, fără deplasarea fragmentelor osoase. În aceste situații, pacientului NU i se va recomanda tratamentul chirurgical, ci prin imobilizare întrucât fractura este una stabilă.
Fracturi de rotulă cu deplasare – În astfel de situații, dacă ai fost diagnosticat cu o fractură de rotulă cu deplasare, trebuie să știi că porțiunile de os nu se mai află în poziția lor naturală, fiind așadar deplasate. Intervenția chirurgicală este esențială și implică repoziționarea acestor fragmente osoase. De ce? Întrucât o fractură cu deplasare nu are posibilitatea să se consolideze, iar Osteosinteza este singura care permite repoziționarea fragmentelor osoase.
Fractură de rotulă transversă – Asta înseamnă că osul patelar (rotula) se rupe în două bucăți, iar tratamentul chirurgical este singura și cea mai eficientă soluție pentru care va opta chirurgul ortoped în cazul fracturile transversale cu deplasare.
Fractură de rotulă cominutivă – Aceste situații sunt mai complicate și complexe întrucât patela/rotula s-a rupt în cel puțin trei fragmente. O astfel de fractură poate să fi cu deplasare sau fără, însă și de data aceasta, intervenția chirurgicală rămâne soluția cea mai bună pentru pacient.
Fractură de rotulă deschisă – Dacă ai fost diagnosticat cu o fractură de rotulă deschisă, asta înseamnă că tegumentul care acoperă articulația genunchiului tău a fost afectat, iar fragmentele osoase pot ieși la suprafață, provocând simptome puternice pentru pacient. Chirurgia este singura soluție pentru astfel de fracturi.
Simptome frecvent întâlnite la pacienții cu fractură de rotulă
Adesea, pacienții pe care i-am diagnosticat cu fractură de rotulă și ulterior tratat, au resimțit următoarele simptome:
- Durerea, care diferă în intensitate și frecvență, în funcție de tipul fracturii cu care ai fost diagnosticat,
- Tumefierea genunchiului, în special atunci când este vorba despre fracturi de rotulă produse printr-un mecanism direct: Fracturile de rotulă cu deplasare sunt cele la care întâlnim adesea tumefierea genunchiului, urmată de o echimoză posttraumatică întinsă (învinețirea genunchiului),
- Impotența funcțională a articulației genunchiului,
Indiferent de simptomele pe care le-ați experimentat, ortopedul este singurul care vă poate spune cu exactitate cu ce tip de fractură vă confruntați. Dacă aveți o dificultate în a vă alege medicul specialist, acest articol vă poate fi de folos: (link catre articolul tau „De ce aspecte trebuie să ții cont când alegi medicul ortoped”).
Cum diagnosticăm fractura de rotulă?
Diagnosticarea fracturii de rotulă se va face în urma unei examinări fizice amănunțite, dar și în urma unor investigații imagistice recomandate de medicul ortoped.
Radiografia, Computerul Tomograf (CT) sau Rezonanța magnetică (RMN) sunt tipurile de investigații recomandate.
Tratamentul conservator în cazul fracturii de rotulă
Dacă ai fost diagnosticat cu o fractură de rotulă fără deplasare, cu un mecanism extensor intact, atunci tratamentul conservator va fi prima soluție recomandată de către medicul ortoped. În majoritatea cazurilor, acesta presupune imobilizarea într-un aparat gipsat pentru o perioadă de aproximativ 4-6 săptămâni. Recuperarea mobilității complete a genunchiului se va face după imobilizare, cu ajutorul unui program de fizio-kinetoterapie. Astfel, pacientul va efectua numeroase exerciții ce au ca scop tonifierea musculaturii și recăpătarea mobilității articulației genunchiului.
Mai mult, ortopedul vă poate recomanda și administrarea unor antiinflamatoare nesteroidiene sau aplicarea unor comprese cu gheață pe zona afectată, în primele câteva zile.
Când se recomandă tratamentul chirurgical pentru fractura de rotulă?
Pentru pacienții diagnosticați cu fractură de rotulă cu deplasare, cominutivă sau fractură deschisă, intervenția chirurgicală rămâne singura soluție. Astfel, fracturile cu două fragmente se vor fixa cu ajutorul șuruburilor sau prin metoda hobanajului. În cazul fracturilor cominutive însă, anumite fragmente pot fi prea mici pentru a fi fixate cu șuruburi, iar din acest motiv vor fi excizate de către chirurgul ortoped. În acest fel, bucata mai mare de rotulă neafectată va fi reatașată la tendonul său.
Dacă ai suferit o accidentare la nivelul articulației genunchiului și ai regăsit o serie de simptome comune în ceea ce ai citit mai sus, nu amâna vizita la specialist. Orice perioadă de amânare poate agrava diagnosticul existent și poate prelungi perioada de recuperare, lucru pe care nu și-l dorește nici un pacient.
Pentru mai multe informații despre afecțiunile sistemului locomotor mă puteți urmări și pe paginile de Social Media:
Citește și: