Cartilajul articular este principalul responsabil pentru ameliorarea șocurilor de la nivelul genunchiului, fiind astfel cel care asigură o mișcare lină la nivelul articulației. Adesea, leziunile de cartilaj pot apărea în rândul tinerilor fie în urma unui traumatism suferit de pacient, fie în urma practicării îndelungate a unei activități sportive ce suprasolicită articulația și implicit, afectează în timp cartilajul de la nivelul său. Astfel, apare deteriorarea, iar pacientul începe să experimenteze diferite simptome, mai mult sau mai puțin intense. Află din acest articol care sunt majoritatea cauzelor de apariție a leziunilor de cartilaj, ce simptome aduc cu ele și cum le poate trata medicul ortoped.
Ce este cartilajul articular și care este rolul său?
Din punct de vedere anatomic, cartilajul articular este un țesut, care învelește componentele osoase ale articulației (genunchiului, în cazul nostru) și al cărui rol constă în diminuarea șocurilor și asigurarea unei frecări minime în interiorul articulației. Așadar, cu ajutorul cartilajului, nu se mai produce frecarea os pe os de la nivelul genunchiului, iar în acest fel mișcarea articulației devină fluidă/lină.
Cartilajul articular este compus într-o foarte mare măsură din colagen, nefiind capabil de a se regenera de unul singur. Astfel, atunci când este deteriorat, recomandarea mea este să apelați la medicul ortoped cât mai repede pentru a găsi soluția de tratament potrivită în cazul dumneavoastră.
La nivelul genunchiului, cartilajul articular poate fi regăsit în extremitatea inferioară a femurului și în partea superioară a tibiei și rotulei. Acesta (cartilajul articular) este prezent într-un strat subțire, care îmbracă toate aceste zone anterior menționate.
Ce sunt leziunile de cartilaj și de ce apar?
Prin „leziune de cartilaj la nivelul genunchiului” înțelegem o afecțiune de natură ortopedică, care presupune uzură în articulație și afectarea țesutului. Pe scurt, deteriorarea cartilajului de la nivelul articulației genunchiului. Această patologie poate fi prezentă atât în categoria de vârstă mai tânără, inclusiv în cazul adolescenților, cât și la categoria de vârstă mai înaintată. De regulă, o întâlnim la tineri în urma unui traumatism, iar la vârstnici ca urmare a degradării cartilajului în timp.
Așadar, cele mai multe dintre leziunile de cartilaj apar în urma traumatismelor, mai ales atunci când pacientul practică activități sportive ce implică mișcări de pivotare, întoarceri, îndoiri bruște sau accelerări rapide. Așa cum am menționat mai sus, în cazul celor mai înaintați în vârstă, leziunile de cartilaj apar în timp, ca urmare a pierderii calității țesutului.
Desi deseori leziunile de cartilaj pot apărea izolat, ele pot fi asociate și cu alte probleme de natură ortopedică, precum leziunile de ligamente și de menisc. În aceste situații, chirurgul ortoped intervine pentru a trata toate afecțiunile asociate.
Leziunile de cartilaj – Câte tipuri există?
Din punct de vedere medical, există mai multe tipuri de leziuni de cartilaj, în funcție de natura și implicit, localizarea lor. Astfel, dacă amintim leziunile focale osteocondrale sau condrale, trebuie să știți că acestea presupun deteriorarea unei zone restrânse a cartilajului. De regulă, în cazul acestei afecțiuni este deteriorat cartilajul de la suprafața femurului sau tibiei , în timp ce, la Condromalacia patelară apare o uzură în zona din spatele rotulei.
Pe de altă parte, în cazul leziunilor de menisc, cauzele cel mai des întâlnite implică fie un traumatism la nivelul genunchiului, fie efectuarea unor mișcări repetitive sau eronat executate ce suprasolicită articulația în timp. Consecințe asupra cartilajului articular pot avea și leziunile ligamentare, iar cele mai des întâlnite sunt: leziunile de ligament încrucișat anterior (LIA) sau leziunile de ligament încrucișat posterior (LIP). Mai multe despre ruptura LIA sau LIP puteți afla din aceste materiale:
Articol despre leziunile ligamentare AICI
Articol despre ruptura LIA AICI
Articol despre leziunile de menisc AICI
Leziunile de cartiaj și gradul de afectare al acestora
Din punct de vedere al gradului de afectare al leziunilor de cartilaj întâlnim:
Leziuni de Grad I – deteriorarea de la nivelul cartilajului este superficiala în acest caz, iar inflamația este cel mai comun simptom,
Leziuni de Grad II – deteriorarea cartilajului se menține până într-un prag de 50% din grosimea cartilajului.
Leziuni de Grad III – Mai mult de jumătate din grosimea cartilajului este deteriorar în acest caz,
Leziuni de Grad IV – Defectele de cartilaj se regăsesc într-o mare proporție, iar osul subcondral este afectat.
Simptome comune în cazul leziunilor de cartilaj
Cel mai comun simptom resimțit de către pacienții diagnosticați cu leziuni de cartilaj este durerea. Ea diferă în intensitate, în funcție de localizare și gradul de afectare, iar în multe dintre situații poate fi însoțită inclusiv de: inflamație, cracmente și/sau blocajul articular.
Cum diagnosticăm leziunile de cartilaj?
Dacă ați ajuns deja în cabinetul unui medic ortoped, primul pas spre vindecare este ca și făcut. Așadar, în timpul consultației, medicul ortoped va examina fizic zona afectată și va va cere detalii cu privire la simptome, istoricul medical, dar și stilul de viața sau evenimentele ce au dus la apariția simptomelor sau producerea traumatismului, dacă este cazul.
Ulterior, ortopedul poate recomanda pacientului efectuarea unor investigații imagistice precum radiografia sau RMN-ul, care vor confirma sau infirma prezența unei leziuni la nivelul cartilajului. Tot investigațiile imagistice vor fi cele care vor oferi o concluzie cu privire la gradul de afectare al cartilajului și tipul leziunii.
Am fost diagnosticat cu leziune de cartilaj. Ce soluții de tratament am?
Dacă ai primit diagnosticul de „leziune de cartilaj”, iată ce soluții poți avea: Tratamentul Conservator:
În situația în care afecțiunea cu care ai fost diagnosticat poate fi tratată și conservator, te poți aștepta la următoarele lucruri:
• Protocoul RICE (rest, ice, compression, elevate): Mai exact, acest protocul presupune odihnă, gheață, compresie și ridicare membru afectat. Mai multe detalii despre acesta puteți găsi în următorul articol: link
• Administrarea unor antiinflamatoare nesteroidiene DOAR la recomandarea medicului ortoped,
• Efectuarea unui program de fizio-kinetoterapie la îndrumarea unui specialist (dacă ați primi această recomandare, vă așteptăm la Orthocare Clinic. Vă puteți face o programare la 0775-307-307),
• Administrarea unor infiltrații intraarticulare fie cu PRP, fie cu Acid Hialuronic. Diferențele dintre cele două și beneficiile acestora le puteți afla din următorul material: apasă AICI
• În anumute situații, medicul ortoped poate recomanda pacientului scăderea în greutate.
Tratamentul Chirurgical:
Dacă intervenția chirurgicală este recomandarea pe care ați primit-o, iată la ce vă puteți aștepta:
De reținut: În cazul leziunilor de grad I-II, tratamentul chirurgical artroscopic este ideal, iar cu ajutorul său se stabilizează leziunile condrale, mecanic și termic pentru ca lichidul sinovial să nu mai poată pătrunde la nivelul fisurilor de cartilaj.
1. Reconstrucția cartilajului cu membrană de colagen .Tehnica utilizată pentru această intervenție se prescurtează AMIC și presupune realizarea unei singure etape prin care se va reconstrui biologic cartilajul cu propriile resurse ale organismului, mai exact cu celule stem pluripotente. Este recomandată în cazul defectelor medii de cartilaj de către medicii ortopezi. Mai mult, reconstruirea biologică a cartilajului folosind celule stem întârzie apariția artrozei si amână necesitatea protezării genunchiului,
2. Reconstructia prin intermediul microfracturilor (Este o procedura care presupune efectuarea unor microfracturi la nivelul defectului cartilaginos cu scopul de a grabi regenerarea cartilaginoasa. Acest lucru se produce in urma patrunderii celulelor rosii hematogene la nivelul defectului cartilaginos si umplerea acestuia. Interventie se realizeaza artroscopic, iar procesul de recuperare presupune mers asistat de carje pentru o perioada de aproximativ 6- 8 saptamani, alaturi de un program de fizio-kinetoterapie,
3. Condroplastia cu matrice (Presupune implantarea unei matrici compuse din colagen pur la nivelul defectului cartilaginos. Matricea biologica este introdusa in articulatie minim-invaziv sau artroscopic. Dupa ce impantul a fost inserat, celule stem si colagenul migreaza catre matrice și ajută la refacerea cartilajului articular, generând unul nou de foarte bună calitate, asemănător din punct de vedere al structurii si al rezistentei cu cel natural.
4. Reconstrucția prin Transplant Osteocondral (Acest tip de interventie poate fi realizat atat deschis, cat si artroscopic. Dupa ce medicul ortoped a masurat defectul condral, va recolta din zona afectata unul sau mai multi cilindri compusi din cartilaj si os subcondral pe care ii va inlocui cu cilindri ce contin cartilaj sanatos.
Cazurile pacienților mei
În această rubrică vreau să vă prezint două cazuri interesante ale pacienților mei, care au avut nevoie de tratamente chirurgicale, mai exact reconstrucții de cartilaj.
1 – Pacient tânăr, diagnosticat cu Osteocondrită disecantă cronică, care a avut nevoie de reconstrucție de cartilaj








Osteocondrită Disecantă Cronică CAZ
2- Pacient tânăt și sportiv, cu o zonă focală de defect de cartilaj la nivelul genunchiului








defect de cartilaj la nivelul genunchiului CAZ
DR. AHMAD ALQADI: „Ca o scurtă concluzie și recomandare pentru voi, indiferent de vârstă sau stil de viață, nu amânați niciodată tipul de tratament recomandat de către medicul specialist. Amânarea poate duce la agravarea diagnosticului în timp și vă poate prelungi implicit perioada de recuperare.”
Citește și: