Condroplastia reprezinta o procedura efectuata de catre medicii ortopezi cu scopul de a curata sau reconstrui o zona de cartilaj afectata. Este o interventie artroscopica si este recomandata in cazul in care cartilajul prezinta o uzura usoara. Afla mai multe despre condroplastie si despre modalitatea prin care este desfasurata aceasta interventie din materialul pe care l-am pregatit.
Ce este cartilajul articular?
In primul rand, cartilajul articular reprezinta un tesut care imbraca componentele osoase ale articulatiei si al carui rol consta in diminuarea socurilor si asigurarea unei frecari minime in interiorul articulatiei. Putem spune ca acesta permite o miscare cat se poate de lina a articulatiei.
Cartilajul articular este compus in mare parte din colagen si nu este capabil de a se regenera de la sine. Asadar, in momentul in care este afectat, este necesara vizita la medicul specialist. Acesta poate decide daca tratamentul conservator este suficient sau daca interventia chirurgicala este absolut necesara si singura varianta de tratament.
Ce este defectul de cartilaj si cine se afla in grupa de risc?
Defectele de cartilaj sunt reprezentate de zone foarte bine definite in care cartilajul articular este lezat.

Aceasta afectiune nu tine cont de varsta, ceea ce inseamna ca poate sa apara la oricine, oricand, chiar daca exista o anumita categorie supusa la un risc mai mare. Cine face parte din aceasta categorie de risc?
- Persoanele active care pot suferi diferite traumatisme;
- Persoanele care prezinta condropatie (aceasta afectiune consta in subtierea sau fisurarea cartilajului articular. In cazul tinerilor, aceasta poate sa apara in urma unui traumatism in timp ce, in cazul varstnicilor apare ca urmare a uzurii cartilajului odata cu inaintarea in varsta). Daca vreti sa aflati mai multe despre aceasta afectiune puteti citi si acest material: https://drahmadalqadi.ro/condropatia-patelara-afecteaza-chiar-si-tinerii-intre-25-si-35-de-ani/

- Persoanele care au suferit in trecut leziuni de menisc, ruptura de ligamente incrucisate, corpi liberi intraarticulari;
- Persoanele varstnice ca efect al bolilor degenerative articulare
Simptome frecvente in cazul defectelor de cartilaj
Ca pentru oricare alta afectiune, simptomele difera de la un caz la altul, intrucat sunt luati in considerare si alti factori precum: varsta pacientului, istoricul medical. La nivel general, pacientii pe care i-am tratat de diferite defecte la nivelul cartilajului au acuzat:
- Durere care difera in intensitate,
- Inflamatie la nivelul articulatiei,
- Blocaj articular,
- O senzatie de instabilitate si dificultati in a executa diverse miscari care solicitau articulatia afectata.
In imagini puteti vedea diferite cazuri ale pacientilor diagnosticati cu diferite tipuri de condropatie:



Tratamentul conservator, o prima solutie in cazul defectelor de cartilaj
De regula, prima solutie de tratament este cea la care spera toti pacientii. Este vorba despre tratamentul conservator si consta in:
- Repaus/odihna,
- Aplicatii reci locale,
- Administrarea medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene,
- Purtarea unei orteze,
- Un program de fizio-kinetoterapie,
- Infiltratiile articulare cu cortizon, acid hialuronic, PRP sau celule stem. In cele mai multe dintre cazuri, tratamentul conservator este recomandat si efectuat persoanelor mai inaintate in varsta. Daca vreti sa aflati mai multe despre infiltratii si cand se recomanda efectuarea fiecareia in parte puteti citi acest material: https://drahmadalqadi.ro/ce-trebuie-sa-stii-despre-infiltratiile-intraarticulare-si-periarticulare/
In cazul in care pacientul continua sa aiba simptome si nu prezinta nici un progres, interventia chirurgicala ramane singura si cea mai buna solutie in cazul defectelor de cartilaj. In urma stabilirii unui diagnostic, medicul ortoped poate decide ce tip de tehnica va utiliza si daca este necesara curatarea sau reconstructia cartilajului afectat.
Ce tipuri de interventii chirurgicale se practica in cazul defectelor de cartilaj?
In functie de gradul de afectare al cartilajului, medical ortoped recomanda un anumit tip de interventie chirugicala.

Daca va confruntati cu defecte de cartilaj, iata care sunt interventiile care va pot fi recomandate de specialist:
- Reconstructia cartilajului cu membrana de colagen .Tehnica utilizata pentru aceasta interventie se prescurteaza AMIC si presupune realizarea unei singure etape prin care se va reconstrui biologic cartilajul cu propriile resurse ale organismului, mai exact cu celule stem pluripotente. Este recomandata in cazul defectelor medii de cartilaj de catre medicii ortopezi din urmatoarele motive:
– Este o interventie minim-invaziva,
– Spitalizarea este redusa,
– La 6 saptamani de la interventie, genunchiul este mobilizat complet, iar pacienul se poate sprijini complet in acesta. Asta inseamna ca dupa aceasta perioada poate renunta la orteza,
– Reconstruirea biologica a cartilajului folosind celule stem intarzie aparitia artrozei si necesitatea protezarii genunchiului,
– Durerea este eliminata, iar pacientul isi poate recapata functia articulara intr-un timp mai scurt.
- Reconstructia prin intermediul microfracturilor (Este o procedura care presupune efectuarea unor microfracturi la nivelul defectului cartilaginos cu scopul de a grabi regenerarea cartilaginoasa. Acest lucru se produce in urma patrunderii celulelor rosii hematogene la nivelul defectului cartilaginos si umplerea acestuia. Interventie se realizeaza artroscopic, iar procesul de recuperare presupune mers asistat de carje pentru o perioada de aproximativ 6-8 saptamani, alaturi de un program de fizio-kinetoterapie DOAR la indrumarea specialistului).

- Condroplastia cu matrice (Presupune implantarea unei matrici compuse din colagen pur la nivelul defectului cartilaginos. Matricea biologica este introdusa in articulatie minim-invaziv sau artroscopic. Dupa ce impantul a fost inserat, celule stem si colagenul migreaza catre matrice si ajuta la refacerea cartilajului articular, generand unul nou de foarte buna calitate, asemanator din punct de vedere al structurii si al rezistentei cu cel natural.
- Reconstrucția prin Transplant Osteocondral (Acest tip de interventie poate fi realizat atat deschis, cat si artroscopic. Dupa ce medicul ortoped a masurat defectul condral, va recolta din zona afectata unul sau mai multi cilindri compusi din cartilaj si os subcondral pe care ii va inlocui cu cilindri ce contin cartilaj sanatos.

Defectele de cartilaj sunt des intalnite la pacientii din orice categorie de varsta. Fie daca sunteti tineri activi, fie daca va aflati in categoria de varsta inaintate si aveti un stil de viata mai sedentar, nu amanati vizita la medicul specialist. Pentru programari puteti apela la numarul 0723 307 307.
Recomandarea mea:
,,Cartilajul nu se regenerează de la sine și nu este vascularizat. Sunt două informații pe care le menționez pacienților mei pentru că deseori întreabă dacă suplimentele medicamentoase cu colagen si numeroase alte substante sunt eficiente pentru organism. Așadar, nu recomand administrarea lor însă vă pot recomanda să apelați mereu la specialist, indiferent de afecțiunea pe care o aveți.” – Dr. Ahmad Alqadi
Pentru mai multe informatii ma puteti urmari si pe paginile de social media: