Ce este Coxartroza?

xray
Sold
Cuprins articol

xray

Coxartroza este artroza soldului. Boala artrozica inseamna degenerarea cartilajului ce acopera extremitatile osoase din articulatie, asociata sau nu cu alte modificari locale ale oaselor, ligamentelor si membranei ce inveleste la interior articulatia.

Initial apar neregularitati ale suprafetei cartilajului si mici fisuri. Ulterior acestea se adancesc si bucati din cartilaj se desprind, lasand suprafetele osoase descoperite. Osul va suferi la randul sau modificari, suprafata extremitatii sale se va deforma iar membrana sinoviala se va ingrosa. Acest ansamblu de modificari conduce la deteriorarea functionalitatii articulatiei afectate.

Kinetic-Coxartroza-768x520

Durerea ce apare la nivelul articulatiei soldului in timpul mersului, la urcat trepte sau alte activitati ce implica aceasta articulatie este principalul simptom.

Durerea se poate resimti la nivelul fesei, coapsei sau chiar genunchiului. In cazurile avansate durerea este prezenta si in repaus iar mersul devine schiopatat.Dimineata si la reluarea miscarii dupa o perioada de inactivitate se poate resimti redoarea articulara (“intepenirea”) care dispare dupa cateva miscari.

Pacientul poate percepe uneori aparitia unor zgomote (pocnituri) in timpul miscarilor (aceste zgomote sunt numite cracmente) iar in stadiile mai avansate senzatia ca “se freaca os pe os”.Mobilitatea articulatiei se reduce treptat astfel incat pacientul afectat nu mai poate executa miscarile soldului cu aceeasi amplitudine, resimtind blocare inainte de a putea efectua complet miscarea.

Diagnosticul este formulat dupa examinarea clinica a pacientului si confirmat prin efectuarea radiografiei de bazin.Tratamentul coxartrozei :

Obtinerea si mentinerea greutatii corporale in limitele normale este un obiectiv important. Pacientul poate practica mersul pe jos in ritm alert 20-30 de minute zilnic, ciclismul, inotul si exercitiile de kinetoterapie pentru mentinerea mobilitatii articulatiei si intarirea grupelor musculare care o stabilizeaza. Va evita mersul pe teren accidentat, statul prelungit in picioare si manipularea de greutati pe distante lungi. In stadiile avansate ale bolii va utiliza un baston pentru sprijin in mers, pe care il va purta de partea opusa soldului afectat.

Tratamentele medicamentoase se adreseaza in special durerii. Se foloseste paracetamolul iar in cazurile care nu raspund la acest tratament se utilizeaza antiinflamatoare non-steroidiene, cu actiune mai puternica impotriva durerii dar si cu posibile efecte adverse asupra stomacului si/sau cardiovasculare. Din acest motiv antiinflamatoarele vor fi administrate la recomandarea medicului, pe durate cat mai scurte posibil.

Injectiile intraarticulare reprezinta o alta modalitate de tratament. Pentru articulatia soldului injectiile se administreaza de obicei sub control radiologic sau ecografic. Se utilizeaza solutii/suspensii de acid hialuronic care lubrefiaza articulatia si usureaza functionarea acesteia.

O metoda moderna de tratament care insa se adreseaza numai primelor trei stadii ale bolii este terapia cu Plasma si cu celule stem.


Stadiile avansate ale bolii beneficiaza de tratament chirurgical (protezare) .

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: