Neuromul Morton este cunoscut si sub denumirea de „Neuromul interdigital” si este o patologie care afecteaza nervii aflati intre degetele piciorului (nervii interdigitali plantari). In general, aceasta afectiune este des intalnita la persoanele cu un stil de viata foarte activ, mai ales la sportivi, dar si la persoanele supraponderale. Mai mult, sexul feminin este mai predispus sa dezvolte neuromul morton, comparativ cu sexul masculin.
De ce apare și cine este mai predispus sa dezvolte neuromul morton?
Desi cauzele de aparitie ale acestei afectiuni nu sunt foarte clare in totalitate, suprasolicitarea nervului digital plantar este una dintre cele mai des intalnite cauze care contribuie la ingrosarea si umflarea zonei afectate. Neuromul Morton este cunoscut si sub denumirea de „Neuromul interdigital” si este cel mai des localizata intre degetele doi si trei sau intre degetele trei si patru deoarece fiind un spatiu mai ingust intre acestea, compresia nervului poate avea loc mai usor.


Mai mult, fiind o patologie care afecteaza nervii interdigitali plantari, incaltamintea pe care alegem sa o purtam poate fi un factor ce influenteaza intr-o mare masura aparitia acestei afectiuni. Astfel, persoanele care practica de exemplu balet sau care poarta pantofi incomozi sunt mai predispuse sa dezvolte Neuromul Morton. Pe langa acestea, supraponderalii se afla si ei in categoria de risc intrucat o greutate peste medie poate pune o mai mare presiune asupra acestui nerv.
Simptome frecvente in cazul Neuromului Morton
Chiar daca simptomele difera de regula de la un pacient la altul, durerea localizata la nivelul piciorului, o senzatie constanta de arsura, dar si o amorteala la nivel interdigital sunt cateva dintre simptomele pe care le precizeaza multi pacienti in timpul consultatiei de specialitate.
Pot aparea inclusiv furnicaturi (parestezii) la anumiti pacienti in timp ce, o parte dintre ei precizeaza ca simptomele sunt ameliorate pentru o anumita perioada. Chiar si in cazul in care acestea dispar si reapar dupa o anumita perioada, este important sa apelati la medicul ortoped din prima clipa in care acestea isi fac aparitia. In acest fel aveti sanse mult mai mari de a va recupera mult mai usor si intr-un timp mai scurt.
Tratamentul conservator in cazul Neuromului Morton
Si in cazul acestei afectiuni, este indicat ca prima data sa se incerce tratarea acesteia conservator. Ce poate include tratamentul nechirurgical?
- Alegerea unor incaltari corespunzatoare care sa ofere piciorului o pozitie cat mai confortabila. Asta inseamna ca pantofii cu toc inalt trebuie evitati pe cat de mult posibil;
- Aplicarea compreselor cu gheata pentru a ameliora durerea;
- Utilizarea sustinatoarelor plantare;
- Administrarea medicamentelor antiinflamatoare;
- Injectiile locale in anumite situatii.
Daca simptomele nu s-au ameliorat in urma tratamentului conservator, interventia chirurgicala este recomandata si efectuata de catre medicul specialist.
In ce consta tratamentul chirurgical in cazul neuromului Morton?
Tratamentul operator presupune îndepărtarea porțiunii afectate a pachetului nervos și retensionarea ligamentului intermetatarsian. Acest lucru se poate realiza printr-o incizia de mici dimensiuni (cca 2-3cm) efectuată pe fața dorsală a antepiciorului.


Pentru programari la interventii si consultatii ma puteti contacta la numarul 0727 366 950.
Pentru mai multe informatii legate de afectiunile ortopedice ma puteti urmari si pe retelele sociale:
Citeste si: