Sindromul osului navicular accesoriu – Ce este și cum îl tratăm?

Sindromul-osului-navicular
Glezna si Picior,Ortopedie
Cuprins articol

Osul accesoriu navicular reprezintă un os suplimentar sau o bucată de cartilaj pe care o regăsim pe partea interioară a piciorului, mai exact deasupra arcului. Osul accesoriu navicular se regăsește în aceeași zonă a piciorului ca și tendonul posterior tibial.

Osul accesoriu navicular reprezintă o anomalie congenitală, ceea ce înseamnă că apare încă de la naștere, iar în timp poate să provoace durere, iritații la nivelul zonei afectate și/sau inflamație, toate acestea ca urmare a prezenței osului navicular accesor. Există și pacienți la care prezența acestui os nu creează probleme, ceea ce face ca sindromul să fie asimptomatic în multe dintre cazuri.

Osul Accesoriu Navicular – Ce este și unde îl regăsim?

Un navicular accesoriu reprezintă un os suplimentar, care se regăsește pe arcada centrală interioară a piciorului. Studiile de specialitate arată că peste 2% dintre oameni se nasc cu navicularul accesoriu, care de cele mai multe ori nu prezintă nici un simptom pentru o anumită perioadă de timp, de regulă în perioada copilăriei. În momentul în care navicularul accesoriu începe să se calcifice, la nivelul piciorului (la nivelul feței interioare a arcadei) apare o umflătură vizibilă cu ochiul liber, care poate să provoace durere și disconfort pacientului afectat.

Ce este sindromul osului navicular accesoriu și cum poate să apară?

Sindromul osului navicular accesoriu este o afecțiune a sistemului locomotor mai rară, cauzată de prezența accesorului navicular sau a unei patologii de tendon tibial posterior. Deși este o o anomalie congenitală, sindromul osului navicular accesoriu se poate agrava cauzând simptome mai puternice ca urmare a unui traumatism sau a presiunii mari exercitate asupra acestui os cauzată de încălțămintea neadecvată pe care alegem să o purtăm. Pe lângă acești factori de risc există și:

  • Persoane cu picioare plate (arcuri căzute), care sunt de regulă mai predispuse să dezvolte sindromul osului navicular accesoriu deoarece un picior plat pune mult mai multă presiune asupra tendonului tibial posterior, care poate produce ulterior inflamația sau iritația navicularului accesoriu.

Un studiu de specialitate a demonstrat că de-a lungul timpului, pacienții de sex feminin sau cei cu un unghi mai mare al primului metatarsian sunt mai predispuși să dezvolte o formă simptomatică a sindromului osului navicular accesoriu sau să necesite un tratament chirurgical. În cadrul studiului au fost evaluați 71 de pacienți cu dovezi clinice și radiografice de sindrom navicular accesoriu.

Sursă studiu: https://journals.sagepub.com/doi/epub/10.1302/1863-2548.13.180168

Cum se manifestă sindromul osului navicular accesoriu și care sunt cele mai des întâlnite simptome?

În anumite cazuri, sindromul osului navicular accesoriu este asimptomatic, iar mulți dintre pacienți nu sunt conștienți de prezența acestei afecțiuni până când aceasta nu devine vizibilă (apare o proeminență osoasă vizibilă pe mijlocul piciorului, mai exact pe partea interioară a piciorului, chiar deasupra arcului). În cazul în care sindromul osului navicular accesoriu prezintă simptome, iată care ar putea fi câteva dintre ele:

  • Durere de diferite intensități sau pulsații resimțite la mijlocul piciorului și la arc, care apar de obicei în timpul sau după anumite activități fizice,
  • O proeminență osoasă vizibilă pe mijlocul piciorului, însoțită de roșeață și/sau umflarea zonei afectate.

Cum este diagnosticat sindromul osului navicular accesoriu?

Primul pas care vă conduce către confirmarea diagnosticului este o examinare fizică. Piciorul va fi examinat de către medicul ortoped pentru umflare și semne de iritație. Dacă există incertitudini cu privire la confirmarea diagnosticului, ortopedul va recomanda pacientului o radiografie sau un RMN pentru o vizualizare mai clară și concretă.

Cum se poate trata sindromul osului navicular accesoriu?

În majoritatea cazurilor, tratamentul non-chirurgical reprezintă prima soluție pe care o va recomanda medicul ortoped cu scopul de a reduce simptomele pacientului diagnosticat cu sindromul osului navicular accesoriu. Ce poate include tratamentul conservator?

  1. Aplicarea unor pungi cu gheață ce au ca scop reducerea inflamației;
  2. Imobilizarea, care poate implica purtarea unui aparat gipsat;
  3. Un program de fizio-kinetoterapie la îndrumarea unui specialist cu scopul de a întări musculatura;
  4. Alegerea și purtarea unor dispozitive ortetice;
  5. Administrarea unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a ameliora inflamația și/sau durerea.

În cazul în care simptomele se agravează sau pur și simplu nu se ameliorează, intervenția chirurgicală reprezintă soluția la care va apela medicul ortoped și pe care o va recomanda pacientului. Intervenția chirurgicală vizează îndepărtarea osului navicular accesoriu și repararea tendonului tibial posterior, inclusiv reatașarea acestuia la navicularul nativ. Spitalizarea este redusă, rata de succes foarte mare, iar simptomele sunt reduse cu până la 90% post operator. Imediat după intervenție pacientul va putea călca utilizând un aparat gipsat pe care îl va utiliza timp de aproximativ 4-6 săptămâni.

Recomandat este ca în această perioadă de după intervenție, pacientul să se axeze pe odihnă și elevația piciorului pentru a-și asigura o recuperare cât mai ușoară și eficientă.

Pentru programări la consultații și/sau intervenții chirurgicale puteți apela la numărul 0727366950.

Pentru mai multe detalii legate de afecțiunile sistemului locomotor ma puteți urmări și pe rețelele sociale:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: