Anterior Ankle Impingement Syndrome (Sindromul de impingement anterior al gleznei)

photo
Glezna si Picior
Cuprins articol

Anterior Ankle Impingement Syndrome (Sindromul de impingement anterior al gleznei)

Sindromul de impingement anterior al gleznei

• Sindromul de impingement (hiperpresiune) anterior este un sindrom caracterizat prin durere la nivelul feței anterioare a gleznei, cu sa fara restricție de dorsiflexie.

• Simptomele sunt cauzate de impingement de parți moi (hipertrofia sinovialei sau hipertrofia / ruptura ligamentelor gleznei ) sau de osteofite (pinteni osoşi).

Sindromul de impingement anterior este mai frecvent intalnit la atleți (ex: jucatorii de fotbal sau balerine ) din cauza mişcarilor repetitive de dorsiflexie.

• Impingementul anterior al gleznei poate fi clasificat conform localizarii in trei tipuri : A- Impingement antero-lateralB- Impingement antero-medialC- Impingement antero-central

• Factorul mecanic este dovedit a fi cauza cea mai frecventa pentru producerea acestui sindrom , cum ar fi tractiunea, microtrauma repetata si instabilitatea cronica de glezna .

• Clinic , pacientul este de obicei tanar , atlet , care se prezinta cu o durere cronica de glezna, cu limitarea dorsiflexiei , cu inflamație locala. La palpare pacientul acuza durere in partea antero-mediala sau antero-laterala a gleznei. Durerea la doriflexia fortata poate fi prezenta . Flexia plantara poate fi dureroasa din cauza presiunii osteofitelor pe capsula articulatiei gleznei .

• Imagistic se pot evidenția osteofitele articulare pe incidențe speciale radiografice. Investigatia RMN poate fi utila pentru a elucida o eventuala patologie asociata ca leziunile osteocondrale sau fracturi de stres. Investigatia CT este utila in evidențirea ostefitelor.

gr2_lrg-1024x743

Tratament sindrom de impingement anterior al gleznei

• Tratamentul conservator al sindromului de impingement anterior al gleznei poate fi incercat ca prima intenție si consta in : repaus, modificarea activitaților , administrarea de antiinflamatoare nonstiroidiene (AINS), fizio-kinetoterapie sau infiltrații intraarticulare cu soluții steroidiene pentru ameliorarea simptomatologiei.

• In caz de eşec al tratamentului conservativ se indica tratamentul chirurgical (artroscopia de glezna ).

Artroscopia de glezna este considerata tehnica de electie pentru tratamentul sindromului de impingement anterior al gleznei , fiind eficienta pentru indepartarea osteofitelor gleznei si a hipertrofiei sinovialei . Artroscopia de glezna are rata de complicatii mai scazute decat tehnica clasica deschisa.

102816563_697097647500391_6621964200262500352_n-768x770
Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: