Ruptura de Ligament Incrucisat Posterior – Ce este si cum o tratam?

ruptura de ligament incrucisat posterior
Genunchi
Cuprins articol

Ruptura de ligament incrucisat posterior se numara printre afectiunile rare ale genunchiului, care este cauzata la cei mai multi dintre pacienti de traumatisme puternice. Indiferent de varsta sau sexul pacientului, ruptura de ligament incrucisat posterior provoaca in general durere si instabilitate a genunchiului afectat, limitand foarte mult activitatile pe care pacientul cu aceasta afectiune le poate realiza.

Ce este ligamentul incrucisat posterior si care este rolul sau?

Articulatia fiecarui genunchi este compusa din trei oase, dintre care femurul, tibia si rotula (patela). Rotula se regaseste in fata articulatiei si are rol protector in timp ce, oasele sunt interconectate prin ligamente. La nivelul oricarui genunchi exista 4 mari ligamente, iar cel incrucisat posterior se numara printre ele. LIP previne deplasarea posterioara a tibiei si este o structura foarte puternica, de aceea este si mai rar predispus la leziuni comparativ cu ligamentul incrucisat anterior.

Cauze frecvente ale rupturii de ligament incrucisat posterior

Desi este mult mai dificil de lezat, exista situatii in care pacientul poate suferi ruptura ligamentului incrucisat posterior. In cele mai multe dintre situatii, traumatismele puternice reprezinta factorul principal. Fie ca va accidentati in timpul activitatilor sportive, fie ca ati suferit un accident rutier, ruptura de ligament incrucisat posterior trebuie tratata intr-un timp cat mai scurt pentru a va recapata mobilitatea normala a genunchiului afectat.

Cate tipuri de rupturi ale ligamentului incrucisat posterior (LIP) exista?

Ruptura de ligament incrucisat posterior se poate clasifica in doua tipuri:

 • Ruptura LIP de gradul 2 (Aceasta reprezinta ruptura partiala a ligamentului si este des intalnita la pacienti. Poate provoca instabilitate a genunchiului, in special cand exista si alte leziuni asociate)
 • Ruptura LIP de gradul 3 (Aceasta reprezinta ruptura completa a ligamentului, care provoaca instabilitate la nivelul articulatiei geunchiului)

Simptome des intalnite in cazul rupturii de ligament incrucisat posterior (LIP)

Desi simptomele difera de la un pacient la altul, precum si intensitatea lor, cei mai multi dintre pacientii pe care i-am tratat de aceasta afectiune au acuzat urmatoarele simptome:

 • Durere insotita de inflamatie in momentul producerii rupturii LIP,
 • Disconfortul in momentul executarii numeroaselor miscari, chiar si in timpul mersului,
 • Instabilitate a genunchiului afectat,
 • Umflarea (tumefierea) zonei afectate,
 • Diverse zgomote (cracmente) resimțite de pacient în timpul rupturii LIP

Protocolul RICE, o prima solutie in cazul rupturii partiale a ligamentului incrucisat posterior

In cazul in care pacientul prezinta un genunchi stabil, tratamentul conservator poate reprezenta o prima solutie. Ce presupune protocolul RICE?

 • REST: Repaus fizic. Pe langa repaus, medicul ortoped poate recomanda pacientului si folosirea unei carje pentru a evita suprasolicitarea membrului afectat si sprijinirea pe acesta.
 • ICE: Gheața. Aplicarea unor pungi cu gheata pe zona afectata poate contribui la ameliorarea durerilor si inflamatiei.
 • COMPRESSION: Compresie. Se recomanda utilizarea unor bandaje/fase elastice ce au ca scop prevenirea inflamatiei.
 • ELEVATE: Ridicarea membrului afectat.

Pe langa protocolul RICE, imobilizarea membrului afectat cu atele gipsate sau orteze,apoi efectuarea unui program de fizio-kinetoterapie pot fi de asemenea alte doua solutii nechirurgicale in cazul rupturii ligamentului incrucisat posterior.

Reconstructia ligamentului incrucisat posterior – Ce este si cand este recomadata?

In cazul in care simptomele nu s-au ameliorat, iar pacientul prezinta un genunchi instabil sau leziuni multiple (de exemplu, alte rupturi ligamentare, meniscale sau de cartilaj), atunci este recomandata interventia chirurgicala. Reconstructia ligamentului incrucisat posterior are ca scop redobandirea mobilitatii articulatiei genunchiului, dand pacientului posibilitatea de a se reintoarce inclusiv la activitatile sportive.

Reconstructia ligamentului incrucisat posterior (LIP) este un tip de interventie artroscopica, minim-invaziva, ce permite medicului ortoped tratarea afectiunii folosind doar incizii de foarte mici dimensiuni. In acest fel, ligamentul incrucisat posterior rupt este reconstruit cu ajutorul grefelor recoltate de la pacient ce au o integrare biologica foarte buna. Cele mai des utilizate si recomandate sunt grefele recoltate din tendoanele muschilor semitendinos si gracilis (Hamstings).

Ruptura de Ligament Incrucisat Posterior/Posterior Cruciate Ligament Lesion – Dr. Ahmad Alqadi

In functie de gradul de afectare, procesul de recuperare poate fi de scurta durata sau mai longeviv.

Pentru programari la consultatii si/sau interventii chirurgicale puteti suna la numarul 0727 366 950

Ma puteti urmari si pe retelele sociale daca vreti sa aflati mai multe despre afectiunile sistemului locomotor:

Sursa imagine reprezentativa aici

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: