Ce este sindromul femuro-patelar și cum poate fi tratat?

Design fără titlu (52)
Genunchi
Cuprins articol

Sindromul femuro-patelar se numără printre afecțiunile ortopedice frecvente, localizate la nivelul articulației genunchiului, care este cunoscut și sub denumirile de „sindromul algic femuro-patelar” sau „sindromul alergatorului”, fiind des întâlnit în randul acestora. Cu toate acestea nu este o regulă, iar inclusiv persoanele sedentare sau cei din categoria de vârstă mai înaintată pot avea această afecțiune. Sindromul femuro-patelar apare în momentul în care echilibrul dintre femur (osul coapsei) și patelă (rotula) este destabilizat, provocând pacientului disconfort si durere resimțită cel mai des în partea anterioara a genunchiului.

Articulația femuro-patelară – Ce este și unde o regăsim?

Din punct de vedere anatomic, articulația femuro-patelară reprezintă o structură complexă la nivelul corpului nostru cu un rol esențial: aceasta asigură o bună funcționare a membrului inferior, reușind să absoarbă șocurile de la nivelul articulației genunchiului. Astfel, articulația femuro-patelară asigură o mișcare corectă și fluidă a piciorului la executarea diferitelor mișcări precum flexia sau extensia genunchiului, oferind stabilitate articulației.

De ce și cum apare sindromul femuro-patelar?

Sindromul femuro-patelar se numără printre afecțiunile ortopedice comune localizate la nivelul articulației genunchiului. Aceasta apare de regulă atunci când echilibrul dintre femur (osul coapsei) și patela (rotula) suferă modificări. În cazul sindromului femuro-patelar ambii genunchi pot fi afectați însă în multe dintre situații, doar unul dintre aceștia provoacă simptome mai puternice pacientului afectat.

Ca în cazul multor altor afecțiuni, sindromul femuro-patelar poate să apară din numeroși factori, care au legătură de asemenea cu vârsta pacientului, istoricul medical sau chiar cu stilul său de viață. Iată câteva dintre cauzele comune pe care le-am întâlnit la pacienții diagnosticați cu sindromul femuro-patelar:

 • Un dezechilibru produs la nivelul musculaturii (diferențele de forță dintre mușchiul cvadriceps și mușchii ischiogambieri pot duce către o aliniere incorectă a patelei, în timpul mișcării genunchiului, fapt ce poate determina apariția sindromului femuro-patelar,
 • Suprasolicitarea articulației genunchiului,
 • Probleme de aliniament la nivelul membrului inferior precum genu valgum sau genu varum,
 • Traumatisme produse la nivelul articulației genunchiului,
 • Instabilitatea musculară.

Pe lângă toți acești factori, încălțămintea necorespunzătoare pe care alegem să o purtăm în timpul practicării activităților sportive poate avea de asemenea o influență și poate determina apariția sindromului femuro-patelar. Încercați să optați pe cât de mult posibil doar pentru încălțările ce permit piciorului nostrum să aibă o poziție corectă și implicit confortabilă.

Simptome comune în cazul sindromului femuro-patelar

În majoritatea cazurilor, durerea este prima care apare și care poate fi resimțită în partea din față a genunchiului. Aceasta poate să apară fie în timpul sau în urma unor activități fizice (la urcarea scărilor, atunci când alergați sau în timpul săriturilor), fie atunci când ați petrecut perioade lungi de timp cu genunchii îndoiți. Alte simptome în cazul sindromului femuro-patelar ar putea fi:

 • Durerea după o perioadă mai lungă de repaus în care articulația nu a fost solicitată,
 • Cracmente resimțite la nivelul genunchiului,
 • Inflamație la nivelul zonei afectate,
 • O senzație constantă de slăbiciune sau instabilitate articulară.

Indiferent de frecvența sau intensitatea simptomelor este bine să cereți sfatul specialistului și să nu amânați vizita la acesta.

Diagnosticarea sindromului femuro-patelar

Un prim pas către un diagnostic corect este reprezentat de consultul de specialitate. Consultația ortopedică va consta în examinarea fizică, analiza istoricului medical, iar dacă este necesar, efectuarea investigațiilor recomandate de medicul ortoped. Acesta poate recomanda pacientului realizarea unor radiografii sau a unui RMN, mai ales în situațiile în care acesta suspectează prezența altor leziuni asociate.

Cum tratăm sindromul femuro-patelar?

După ce diagnosticul a fost confirmat, medicul ortoped este singurul care vă poate recomanda tipul de tratament potrivit în funcție de particularitatea fiecărui caz. Prima soluție este de regulă cea non-chirurgicală și poate presupune:

 • Începerea unui program de fizio-kinetoterapie la îndrumarea unui specialist,
 • Administrarea unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene ce au ca scop reducerea durerii și a inflamației,
 • Protocolul R.I.C.E. (Rest, Ice, Compress, Elevate) – Mai multe despre ce implică acest protocol puteți afla din alt material pe care l-am redactat: link către articolul din site
 • Utilizarea unei orteze de genunchi doar la recomandarea medicului ortoped.

În cazul în care simptomele nu s-au ameliorat, iar pacientul acuză în continuare durere, intervenția chirurgicală rămâne cea mai sigură și eficientă soluție.

Când este recomandată intervenția chirurgicală?

Atunci când tratamentul conservator nu a oferit rezultatele dorite, intervenția chirurgicală rămânea cea mai bună soluție la care poate apela medicul ortoped pentru reducerea simptomelor și redobândirea mobilității articulației.

Artroscopia de genunchi este o procedură foarte des întâlnită în chirurgia ortopedică ajutând atât la stabilirea unui diagnostic, cât și la tratarea leziunilor articulațiilor. Este realizată cu ajutorul tehnicilor minim-invazive, care permit medicului ortoped efectuarea unor incizii de mici dimensiuni, obținând astfel rezultate estetice superioare comparativ cu intervențiile deschise. Printre avantajele artroscopiei se numără și disconfortul minim resimțit de pacient post-operator.

Dacă vreți să citiți mai multe despre Artroscopia de genunchi și avantajele sale o puteți face și din acest material mai detaliat: https://drahmadalqadi.ro/10-avantaje-ale-artroscopiei/

Pentru mai multe detalii despre afectiuni ale sistemului locomotor ma puteti urmari si pe retelele sociale:

Citeste si:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: