Ruptura de menisc, rupturile ligamentelor, gonartroza sau luxatia de rotula sunt doar cateva dintre afectiunile genunchiului care dau batai de cap si provoaca dureri mari la nivelul membrelor inferioare. Indiferent de gravitatea sau intensitatea durerii, aceasta nu este normala niciodata si nu trebuie ignorata. Vino de la primele simptome la un consult de specialitate daca iti doresti o recuperare cat mai usoara si de scurta durata. Fie ca vorbim de o durere care persista constant sau o durere trecatoare, ambele trebuie verificate si tratate in cel mai scurt timp.
Inainte de a vorbi despre afectiuni si dureri ale genunchiului, trebuie sa intelegeti ce este si care este rolul acestei componente a corpului uman. Articulatia genunchiului este compusa din 3 oase: femurul (osul de la nivelul coapsei), tibia (osul mai mare de la nivelul gambei) si patela sau rotula. Aceasta articulatie are rol de “balama” deoarece datorita ei este posibila flexia si extensia gambei, permitand corpului sa execute anumite miscari.

Ruptura de menisc, una dintre afectiunile ce provoaca durere la nivelul genunchiului
Chiar dacă ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului care poate aparea la oricine, afecteaza in special persoanele care practica diverse sporturi, dar si cele care sunt mai inaintate in varsta. Cauzele aparitiei rupturii de menisc sunt multiple insa, cele mai frecvente pot fi: rasucirea fortata, oprirea sau rasucirea brusca a genunchiului sau miscari care forteaza genunchiul precum ridicarile bruste de pe scaun. Cei mai multi dintre pacientii mei imi spun ca se confrunta cu urmatoarele simptome in cazul unei accidentari: durere la nivelul genunchiului, inflamarea și umflarea genunchiului sau chiar rigiditatea genunchiului. In multe dintre cazuri, pacientii imi spun ca simt inclusiv o senzatie constanta de instabilitate si dificultati la executarea anumitor miscari precum indoirea sau indinderea piciorului. Tratamentul pentru ruptura de menisc difera de la un caz la altul insa, ceea ce trebuie sa retineti este ca indiferent de tipul durerii, trebuie sa veniti cat mai repede la un consult de specialitate. Medicul ortoped este singurul care poate pune un diagnostic si poate stabili un tratament corect.

O alta afectiuni ce poate provoca durere si ingrijorare este Ruptura de Ligament Incrucisat Anterior (LIA) sau Ruptura de Ligament Incrucisat Posterior (LIP). LIA este unul din cele 4 ligamente mari ale genunchiului, iar rolul sau principal este acela de stabilizator al articulatiei in plan antero-posterior. Dislocarea, lezarea si ruptura ligamentului incrucisat poate conduce catre instabilitatea acestei articulatii, cu limitarea severa sau imposibilitatea de a efectua activitati fizice, mai ales a celor sportive (imposibilitatea de a pivota, de a intoarce sau de a rasuci membrul inferior). Aceasta afectiune poate provoca simptome precum: durere și impotenta functionala, pacientul poate avea senzatia de scapare a genunchiului, disconfort in timpul deplasarii sau durere constanta la coborarea si urcarea scarilor. LIP pe de alta parte este situat in partea din spate și centrala a genunchiului nostru, avand rolul de a lega femurul (osul coapsei) de tibie. Mai mult, este cel mai puternic ligament al genunchiului nostru. Atunci cand este afectat, poate provoca urmatoarele simptome: dificultati la coborarea sau urcarea scarilor, dificultati in momentul unei rasuciri sau pivotari sau durere mare in partea posterioara sau anterioara a genunchiului. Indiferent de tipul durerii, veniti cat mai repede la un consult de specialitate pentru a avea parte de o recuperare mai usoara si un tratament non-invaziv sau minim-invaziv.

Luxatia de rotula, afectiunea care provoaca o durere severa la nivelul genunchiului
Rotula este osul care acopera genunchiul si care ofera rezistenta acestuia. Mai mult, ii permite sa se indoaie cu usurinta. Atunci cand vorbim de un traumatism sau de o lovire foarte puternica, rotula aluneca in exteriorul genunchiului, provocand dureri foarte mari la nivelul acestuia. Pe langa durerea foarte greu de suportat, pacientii imi spun deseori ca se confrunta si cu alte simptome, la fel de suparatoare: senzatia ca genunchiul pocneste, umflaturi la nivelul genunchiului si dificultati la intinderea lui. Daca simtiti durere in zona frontala a genunchiului in urma unei accidentari, veniti cat mai repede la un consult de specialitate. Este foarte posibil sa fie vorba de o luxatie de rotula care trebuie tratata in cel mai scurt timp posibil.

Artroza genunchiului. Din ce in ce mai dureroasa odata cu trecerea timpului
Artroza genunchiului este cunoscuta si sub denumirea de „gonartroza” si se manifesta prin degenerarea articulatiei genunchiului. Este mai frecventa la pacientii mai in varsta (in general peste 60 ani) insa, pot exista si exceptii ca pentru orice alta afectiune. Gonartroza este mai frecventa la femei si determina aparitia durerii insa, la inceput nu este foarte deranjanta. Odata cu trecerea timpului in schimb, aceasta se intensifica si devine chiar insuportabila. Printre simptomele acestei afectiuni se numara durerea în genunchi care se asociaza în timp cu cracmente (zgomote) in genunchi, tumefactii repetate ale genunchiului, blocaj articular și deformarea vizibila a acestuia. Chiar daca unele dureri prezinta ingrijorari mai mari comparativ cu altele, va indemn sa veniti la o consultatie de la primele simptome, indiferent de afectiune sau gravitatea durerii. Chiar daca si in acest caz tratamentul difera de la un pacient la altul, cu cat este descoperita din timp afectiunea, iar durerea este indepartata, cu atat aveti sansa de a beneficia de un tratament non-invaziv.

Chiar daca afectiunile genunchiului sunt numeroase, iar tipul de durere la fel, indiferent de intensitatea sa va recomand sa veniti la un consult de specialitate. Orice tip de durere se poate amplifica in timp daca nu este tratata si poate agrava diagnosticul. De asemenea, o durere netratata la timp si corespunzator poate naste alte afectiuni sau mai rau, poate conduce la imposibilitatea utilizarii unui membru.
Citeste si: