Totul despre gonartroza – cauze frecvente, simptomatologie si tipuri de tratament

Proteza de genunchi
Genunchi
Cuprins articol

Gonartroza este artroza localizata la articulatia genunchiului. Mai mult, artroza este o boala degenerativa lenta (in cele mai multe cazuri), ireversibila, care presupune degradarea progresiva a cartilajului articular, asociata uneori cu inflamatie sinoviala minima sau medie. De regula, durerea apare la efort fizic, in special in mers sau atunci cand urcati si/sau coborati scarile. Chiar daca aceasta cedeaza atunci cand va aflati in repaus, simptomul nu trebuie ignorat. Durerea nu va trece de la sine si pot aparea complicatii. Netratata la timp poate afecta calitatea vietii pacientului, in unele cazuri putand fi recomandata si protezarea genunchiului.

gonartroza
Gonartroza

Gonartroza – Factori de risc

Printre cei mai des intalniti factori de risc se numara traumatismele si excesul ponderal. Prin traumatisme se intelege orice accidentare, chiar si cauzata in urma unei miscari simple dar executate incorect. Pe langa acestea, practicarea sporturilor (fie de performanta, fie de placere) poate plasa pacientul in grupa de risc. Sporturile de contact fiind cauza principala. Fotbalul, rugby-ul sunt doar doua exemple. Chiar si activitatile sportive pe care le practicati in timpul liber de exemplu, necesita o atentie sporita si o incalzire inainte pentru a nu forta articulatiile. Ski-ul, alpinismul, ciclismul sunt doar cateva dintre ele. Pe langa acesti factori de risc, exista si altii la fel de importanti:

  • Varsta inaintata (Persoanele de peste 50 de ani se afla in categoria de risc deorece cartilajul articular se degradeaza cu trecerea timpului)
  • Sexul feminin (Gonartroza este mai des intalnita la femeile aflate la menopauza)
  • Piciorul plat
  • Prezenta unor afectiuni deja existente precum hipertensiunea arteriala, hiperuricemia sau diabetul zaharat

Gonartroza – simptome frecvente

In cele mai multe dintre situatii, durerea este primul simptom care apare daca va confruntati cu gonartroza. Este resimtita in timpul mersului, la urcatul sau coboratul scarilor, in timpul activitatilor sportive care solicita genunchiul sau atunci cand petreceti foarte mult timp in picioare. Chiar daca poate sa dispara cand va aflati in repaus, ea nu trece niciodata de la sine, iar netratata poate agrava diagnosticul initial. Alte simptome care pot aparea sunt:

  • Prezenta cracmentelor (trosnituri) la mobilizarea articulatiei afectate
  • Dificultate in executarea anumitor miscari precum: flexia genunchiului
  • Tumefierea articulatiei genunchiului
  • Atrofia muschiului cvadriceps
  • Rigiditate articulara resimtita in special dimineata

Gonartroza – tipuri de tratament nechirurgical

Ca pentru orice alta afectiune, exista mai multe tipuri de tratament de care pacientul poate beneficia. De retinut este faptul ca, medicul ortoped este singurul care poate stabili care este cel mai potrivit tratament in functie de diagnosticul obtinut si anumite caracteristici ce tin de pacient (varsta, prezenta altor afectiuni asociate).

Tratamentul medicamentos: Acesta consta in antialgice de tipul Acetaminofenului (Paracetamol), pana la maxim 4gr/zi, iar in anumite cazuri se pot asocia si AINS (Antiinflamatoare non-sterioidiene) in functie de riscul gastro-intestinal sau cardiovascular al fiecarui pacient.

Tratamentul intraarticular: Acest tip de tratament consta in vascosuplimentarea cu acid hialuronic pe o perioada intre 6-12 luni. Infiltratiile cu acid hialuronic la nivelul articulatiei artrozice ajuta la refacerea functionalitatii, ameliorarea durerii resimtite si cresterea calitatii vietii pacientului.

Protezarea genunchiului, interventia chirurgicala recomandata in cazul gonartrozei avansate

Daca tratamentul nechirurgical nu a avut efectul dorit, iar durerile nu s-au ameliorat, interventia chirurgicala este cea mai buna solutie. Mai mult, in cazul gonartrozei in stadiu avansat poate fi chiar prima solutie pe care o recomanda medicul ortoped. Artroplastia totala de genunchi (protezarea genunchiului) presupune inlocuirea cartilajului articular degradat de la nivelul genunchiului cu o endoproteza (piese dintr-un aliaj metalic) care prezinta 3 mari componente: o piesa femurala, una tibiala si un insert (platou).

Pe scurt, artroplastia totala de genunchi sau proteza de genunchi este de fapt operatia de inlocuire a articulatiei genunchiului care contribuie la eliminarea durerii, corectarea deformarii piciorului si care permite pacientului reluarea activitatilor obisnuite imediat dupa terminarea programului de recuperare.

Pentru programari la consultatii si/sau interventii chirurgicale ma puteti contacta la numarul afisat in imagine:

Ma puteti urmari si pe celelalte pagini de social media unde puteti gasi materiale si continut nou saptamanal:

Citeste si alte materiale:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: