Concret, ligamentoplastia se numara printre interventiile chirurgicale des intalnite in randul sportivilor, in special in randul celor de performanta. Leziunea de ligament incrucisat anterior sau LIA, asa cum este prescurtata, este intalnita in majoritatea cazurilor la pacientii intre 15 si 40 de ani care fac activitati fizice ce implica pivotare excesiva si decelerarea brusca. De exemplu, astfel de miscari pot fi executate la ski, fotbal, tenis sau chiar baschet. In cazul meu, 90% dintre pacientii care ajung la o consultatie si au leziuni ale ligamentelor sunt sportivi de performanta. Scopul ligamentoplastiei este acela de a obtine un genunchi cat se poate de stabil care sa-i dea posibilitatea pacientului sa-si reia activitatile de zi cu zi sau practicarea sportului. Astfel, leziunile ligamentare se vor trata prin intermediul unei metode precum artroscopie de genunchi pentru a minimiza orice sansa de a aparea complicatii. Pe scurt, ligamentul afectat va fi inlocuit cu unul nou, creat din structurile proprii organismului (autogrefa).

Ce trebuie sa stiti daca treceti printr-o astfel de interventie chirurgicala? Ce presupune prima etapa de recuperare?

ETAPA I: Prima faza a recuperarii incepe imediat postoperator (zilele 1-3) si se intinde pana la aproximativ 4 saptamani. In aceasta perioada, cateva dintre exercitiile pe care pacientul le va executa vizeaza: izometria muschiului cvadriceps, extensia completa, flexie conform protocolului, purtarea ortezei pentru mentinerea mobilitatii si chiar exersarea mersului cu carje. Ceea ce trebuie sa stie fiecare pacient in parte este ca in prima zi si noapte dupa o ligamentoplastie este foarte probabil ca pansamentele sa se imbibe cu sange, lucru care nu ar trebui sa starneasca ingrijorari deoarece este absolut normal! Dupa 2 zile, timp in care durerile si tumefactia s-au ameliorat, pacientul poate incepe kinetoterapia insa, doar la indrumarea unui specialist, fara a executa miscari ce ar putea sa ii puna sanatatea in pericol. De regula, pacientul va avea voie sa execute urmatoarele miscari:
3 reprize pe zi a cate 3 seturi de 10 repetari. Aici se va urmari executarea contractiilor izometrice ale muschiului cvadriceps.
3 reprize pe zi a cate 8 seturi de 10 repetari. Se va pune accent pe flexia coapsei pe bazin la 45-60 grade. Dupa fiecare ridicare pacientul isi poate relaxa musculatura timp de 2-3 secunde pentru a nu forta muschiul.
3-4 reprize pe zi a cate 10-15 minute. Pacientul va trebui sa execute extensia completa. Cum poate face asta? De exemplu, in decubit dorsal, cu ajutorul unui prosop strans sub tendonul achilean (sub glezna), si lasand piciorul sa se relaxeze.
4-6 reprize pe zi a cate 10 minute de flexie pasiva si extensie activa 0-90 grade. Mai exact, la marginea unei mese speciale de kinetoterapie, pacientul isi va lasa piciorul in jos sub actiunea fortei gravitationale, iar ulterior il va ridica prin contractie, ajutandu-se de piciorul care nu este operat.

Ce va face pacientul in zilele 8-14 dupa ligamentoplastie?
In aceasta perioada, pacientul va trebui sa mentina extensia complete si sa continue sedintele de kinetoterapie executand urmatoarele miscari: contractii izometrice, ridicarea membrului la 60 de grade, extensie pasiva, flexie pasiva si activa. Numarul de repetari si timpii de odihna sunt doua elemente foarte importante de care se va tine cont pe toata perioada recuperarii.
Care este protocol de recuperare in zilele 15-21 dupa ligamentoplastie?
Si de data aceasta, mentinerea extensiei complete este absolut necesara insa, pacientul va putea executa atingerea unei flexii de 100-120 de grade. De asemenea, in aceasta perioada se va lucra la tonifierea musculaturii coapsei, astfel incat pacientul sa poata renunta la imobilizare. Kinetoterapia se va continua si in aceasta perioada a recuperarii.
Pacientul poate continua sa lucreze la bicicleta insa, doar cu umatoarele conditii: la intensitate mica, rezistenta se va mari doar dupa 5-6 saptamani de la operatie, iar timpul pe care pacientul il petrece pe aceasta bicicleta va creste treptat de la 3 reprize a cate 5 minute in prima saptamana, la 3 reprize a cate 20 de minute in a treia saptamana.

Cand poate pacientul sa renunte la carje? Dar sa conduca din nou?
Dupa 3 saptamani, pacientul poate renunta la carje si la imobilizare. Masina insa poate fi condusa abia dupa 4-6 saptamani, daca piciorul operat este cel drept, iar dupa 3 saptamani daca este stangul. În saptamanile 16-22 de recuperare, pacientul va capata forta maximala si anduranta.
Recuperarea in zilele 22-40 dupa ligamentoplastie.
Pacientul trebuie sa continue kinetoterapia: contractii izometrice, ridicarea membrului la 90 de grade, extensie pasiva, extensie activa sau flexie activa. De data aceasta insa, flexia trebuie sa atinga 125 de grade. Cu alte cuvinte, pacientul va capata in aceasta perioada mobilitatea mult asteptata. Abia dupa 4 saptamani postoperative, pacientului i se va permite sa mearga cu bicicleta in aer liber. Jogging-ul de exemplu este permis doar dupa 12 saptamani, iar reintegrarea sportiva este cea care se va face cu foarte multa rabdare si atentie, mai exact dupa cel putin 9 luni de la interventie.
In concluzie, accidentarile in sport in urma carora se produc leziuni de ligament incrucisat anterior sunt foarte frecvente si in majoritatea cazurilor necesita interventii chirurgicale. De aceea, sportivul nu trebuie sa amane niciodată consultatia daca isi doreste sa se reintoarca in forta in sala de sport sau pe teren. Cu toate acestea, sportivii nu sunt singurii care pot avea aceasta patologie insa, intr-adevar sunt cei mai predispusi la leziuni ale ligamentului incrucisat anterior.

Citeste si: