Doua interventii chirurgicale ortopedice des intalnite

Design fără titlu (2)
Ortopedie
Cuprins articol

Cand vine vorba de interventii chirurgicale ortopedice, tehnologia de care dispunem in zilele noastre ne permite sa obtinem in urma operatiilor un rezultat cat mai apropiat de cel anatomic si o recuperare cat mai usoara pentru fiecare pacient. Chiar daca exista numeroase tipuri de interventii chirurgicale, in functie de membrul operat, gradul de afectare si varsta pacientului, vreau sa ma concentrez asupra a doua dintre ele: Ligamentoplastia si Sutura de menisc. Le-am ales pe acestea deoarece pentru fiecare in parte utilizez o tehnica de care cu siguranta ati auzit destul de des in ultima perioada: artroscopia. Este o procedura chirurgicala minim invaziva utilizata pentru a trata leziunile din interiorul articulatiilor noastre. Iata cateva lucruri importante pe care as vrea sa le retineti despre aceasta tehnica, pana sa va vorbesc despre tipurile de interventii.

Artroscopia. Tehnica inovativa pentru interventiile chirurgicale ortopedice.

Deseori, operația de artroscopie este aleasa in special pentru urmatoarelor zone din organismul nostru: genunchiul, umărul, şoldul sau glezna. Concret, poarta acest nume deoarece in timpul examinarii clinice, medicul ortoped introduce in articulatie un instrument subtire, de aproximativ 4-5 mm numit artroscop. Apelez foarte des la aceasta tehnica deoarece imi permite sa aflu cu exactitate diagnosticul si sa tratez leziunile intraarticulare printre care:

  • Ruptura de menisc aflata la nivelul genunchiului.
  • Rupturi de ligament încrucişat anterior (LIA).
  • Afectiuni cartilaginoase.

Motivul pentru care aleg aceasta tehnica are legatura si cu recuperarea pacientului care este mult mai rapida. Mai mult, interventia este minim invaziva,  cu cicatrici foarte mici si complicatii mai rare.

Sutura de menisc. O alta interventie ce are la baza tehnica artroscopica

Daca ai suferit o ruptura de menisc, interventia la care trebuie sa te astepti ca vei fi supus este sutura de menisc de regula. Cum va dati seama de acest lucru? Majoritatea pacientilor mei s-au confruntat cu durere la nivelul genunchiului, inflamatie localizata, dificultate in momentul miscarii genunchiului sau chiar o senzatie constanta de blocare a acestuia. Chiar daca recuperarea este putin mai dificila si de lunga durata, o astfel de interventie este preferata mai ales in randul persoanelor foarte active sau a sportivilor de performanta.

Tehnica chirurgicala pe care o folosesc este artroscopie de genunchi si presupune curatarea zonei afectate de tesutul cicatricial. Ulterior pozitionez meniscul rupt la locul sau cu ajutorul unor ancore sau a unor suturi. Dupa interventie, trebuie sa stiti ca mobilizarea genunchiului este limitată la 0-90º in primele 4 saptamani. Pacientii pot incepe sprijinul partial abia dupa 3 saptamani, iar sprijinul total ar putea sa-l obtina dupa 6 saptamani postoperator.

Ligamentoplastia. Interventia chirurgicala des intalnita la persoanele care practica sporturi.

Atunci cand un ligament este rupt, trebuie sa stii faptul ca din start, capacitatea de miscare a genunchiului este cat se poate de limitata. Asta inseamna ca netratat la timp, un ligament afectat nu iti va permite sa executi numeroase miscari precum: pivotarea, rotirea sau rasucirea piciorului. Scopul ligamentoplastiei este acela de a obtine un genunchi cat se poate de stabil care sa-i dea posibilitatea pacientului sa-si reia activitatile de zi cu zi. Astfel, leziunile ligamentare se vor trata prin intermediul unor metode artroscopice pentru ca ligamentul afectat sa poata fi inlocuit cu unul nou, creat din structurile proprii organismului (autogrefa).

In majoritatea cazurilor, recuperarea dupa ligamentoplastie implica si un program de fizio-kinetoterapie pe care pacientul trebuie sa-l respecte temeinic daca isi doreste sa ajunga la forma initiala a genunchiului sau. Dupa 3 saptamani, pacientul poate renunta la carje si la imobilizare. Masina insa poate fi condusa abia dupa 6 saptamani, daca piciorul operat este cel drept, iar dupa 3-4 saptamani daca este stangul. In saptamanile 16-22 de recuperare, pacientul va capata forta maximala si anduranta.

Urmareste materialul pe care l-am pregatit pentru tine⤵

Citeste si:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: