Chiar daca ligamentoplastia cu tehnica LARS (Ligament Augmentation and Reconstruction System) a luat amploare si a inceput sa dobandeasca o mare popularitate, nu este o tehnica pe care o recomand in randul pacientilor mei. Motivele sunt nenumarate. In primul rand, tehnica LARS este o tehnica noua, care inca se afla in faza de studii clinice care sa ii demonstreze eficienta. In al doilea rand, LARS iti poate distruge articulatia naturala si te poate plasa in categoria de risc pentru a dezvolta anumite afectiuni. Ruptura grefei in primele 5-6 ani poatoperator, osteoliza tunelurilor, sinovita corpului strain si artroza prematura se numara printre cele mai mari probleme pe care pacientul le poate dezvolta dupa LARS.
Ce este tehnica LARS si de ce este diferita de Ligamentoplastie?
Operația de ligamentoplastie sau „reconstructia ligamentului genunchiului” este interventia chirurgicala bine cunoscuta care este realizata de catre medicii ortopezi in cazul unei rupturi complete a ligamentului genunchiului. Interventia de ligamentoplastie implica inlocuirea ligamentului cu o bucata de tendon sanatos, iar grefa tendonului poate proveni de la persoana afectata sau de la un donator de organe. Pe scurt, tendonul este natural.
LARS in schimb este o tehnica care presupune fix opusul. Mai exact, pacientul va beneficia de un ligament artificial, despre care s-a spus ca ar fi mult mai rezistent decat cel natural, insa nu este asa: ligamentul artificial este mult mai rigid decat cel natural, iar pe termen lung poate cauza probleme deoarece se poate rupe, mai ales in primii 5-6 ani si poate fi respins de catre organism.
Ligamentul artificial (LARS) iti poate distruge articulatia
Chiar daca pe termen scurt tehnica LARS este bine vazuta de anumiti specialisti din domeniu, scopul unui medic si al pacientului ar trebui sa fie acela de a avea rezultate bune pe termen lung, in nici un caz pe termen scurt. Medicul urmareste ca pacientul sa beneficieze de tratamentul potrivit, astfel incat acesta sa se recupereze cat mai usor si corect, nu doar mai repede si sa nu repete experienta unei interventii chirurgicale. Ligamentul artificial iti poate distruge articulatia deoarece este compus din materiale foarte rigide pe care, in multe dintre cazuri, organismul le poate respinge. Rigiditatea ligamentului artificial distruge cartilajul natural pentru ca el nu are elasticitatea necesara pentru a se integra in genunchi precum o grefa naturala.
Sunt multiple studii recente care mentioneaza faptul ca in 1 din 5 cazuri, interventia chirurgicala are efecte catastrofale pe termen lung.
Va invit sa cititi si sa aflati mai multe despre studiile realizate de specialisti: Apasa aici
Cum arata o ruptura de ligament incrucisat anterior? (LIA) Poti vedea in imaginile de mai jos 🔽🔽
Cum arata un nou ligament incrucisat anterior pentru care s-a folosit grefa biologica (recoltata de la pacient)? V-am pregatit cateva imagini.
Tehnica LARS. Dependenta sau nu de vascularizatie?
Raspunsul este foarte simplu. Tehnica LARS nu este dependenta de vascularizatie intrucat ligamentul folosit pentru pacient este unul artifical. In cazul ligamentoplastiei cu grefa recoltata de la pacient, vascularizatia este absolut necesara. De aceea, o parte dintre medici recomanda utilizarea acestei tehnici insa, fara sa ia in calcul si aspectele negative. Chiar daca o grefa recoltata de la pacient se poate rupe in timp in cazul in care are loc un nou traumatism/accident (peste 8-10 ani), trebuie sa luati in considerare faptul ca organismul vostru are sanse mult mai mari de a accepta o autogrefa, fata de un ligament artificial compus din materiale foarte rigide. Un ligament natural nu iti poate distruge articulatia si nu poate afecta sanatatea piciorului tau pe cand un ligament artificial poate fi respins foarte usor de organism si poate degrada articulatia pe termen lung.
Mai rau, in cazul tehnicii LARS, se poate ajunge in situatia in care pacientul poate dezvolta alte noi afectiuni precum:
- Ruptura grefei (In cazul acesta, pacientul are nevoie de o noua interventie chirurgicala prin care grefa afectata trebuie inlocuita cu una noua. In astfel de situatii, recuperarea devine mai lunga, iar pacientul trebuie sa respecte in totalitate perioada de recuperare/refacere)
- Osteoliza tunelurilor
- Sinovita corpului strain
- Artroza prematura
Doar 25% dintre pacientii la care s-a utilizat tehnica LARS s-au acomodat cu ligamentul artificial
Fiind considerata o tehnica inovatoare, numeroase persoane s-au grabit pentru a apela la tehnica LARS in cazul afectiunilor la nivelul ligamentelor. Totusi, studiile realizate in timp si monitorizarea pacientilor pentru care s-a utilizat LARS au demonstrat cateva aspecte negative. Doar 25% dintre pacienti au declarat ca s-au acomodat cu noul ligament artificial si nu simt nici o diferenta. Restul in schimb, au avut pareri total opuse. 75% prezentau o laxitate la evaluarea clinica si mai grav, 100% din pacienti aveau semne de artroza.
Sfatul meu: Documentati-va foarte bine inainte de a apela la un medic ortoped in cazul afectiunilor la nivelul sistemului vostru locomotor. Cititi orice informatie pe care o gasiti despre medicul la care vreti sa apelati, cereti o recomandare. Nu orice material gasit in media contine informatii veridice, motiv pentru care este de datoria voastra de a verifica din mai multe surse. Va recomand sa cititi si acest material pentru a stii la ce aspecte trebuie sa fiti foarte atent atunci cand apelati la un cadru medical.
Daca nu ai timp sa citesti integral materialul, ti-am pregatit cateva concluzii:
Vrei sa afli mai multe despre afectiunile sistemului locomotor? Vrei sa stii daca te afli intr-o categorie de risc pentru a dezvolta anumite afectiuni ortopedice? Ti-am pregatit mai multe articole de specialitate!