Recuperarea dupa ligamentoplastia LIA

Recuperarea dupa ligamentoplastia LIA
Genunchi
Cuprins articol

Ligamentoplastia se numara printre interventiile chirurgicale ortopedice foarte des intalnite, minim-invazive, cu o rata de succes foarte mare. Este recomandata si efectuata in cazul rupturii ligamentelor, scopul sau fiind acela de a obtine un genunchi functional si stabil. Majoritatea pacientilor pe care i-am tratat au fost persoane active sau sportivi de performanta insa, nu exista o regula. Daca urmeaza sa treci printr-o ligamentoplastie sau ai trecut deja si te afli in perioada de recuperare, nu trece cu vederea peste acest material pe care l-am pregatit pentru tine.

Ce este ligamentul incrucisat anterior si unde il gasim?

Articulatia fiecarui genunchi este compusa din 4 mari ligamente, iar ligamentul incrucisat anterior (LIA) este unul dintre ele. Se afla in centrul genunchiului si are rolul de a preveni deplasarea anterioara a tibiei in raport cu femurul si ofera stabilitate genunchiului in timpul mai multor activitati precum: pivotarea, intoarcerea, rasucirea sau in timpul sariturilor.

Ce ai de facut cand are loc ruptura ligamentului incrucisat?

Atunci cand are loc ruptura de ligament incrucisat, durerea este de regula prima care apare si poate conduce catre instabilitatea acestei articulatii, cu limitarea severa sau chiar imposibilitatea de a efectua activitati fizice, in special cele sportive. Chiar daca ruptura de ligament incrucisat anterior se trateaza in functie de nivelul de activitate dorit, eu iti recomand sa iei in calcul interventia chirurgicala, mai ales daca ai un stil de viata activ. In felul acesta, te poti reintoarce la activitatile tale la capacitate maxima, fara ca mobilitatea si stabilitatea genunchiului tau sa fie afectate sau amenintate de o astfel de afectiune.

Ce este ligamentoplastia si cand este recomandata?

Ligamentoplastia este o interventie chirurgicala artroscopica, care se recomanda in cazul rupturii ligamentelor. Este minim-invaziva, implica o perioada foarte scurta de spitalizare, iar rata de reusita este foarte mare.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care medicii ortopezi apeleaza la ligamentoplastie prin artroscopie de genunchi.

Ligamentoplastia, des efectuata in cazul persoanelor active intre 15 si 45 de ani

Ligamentoplastia este des efectuata in cazul persoanelor active intre 15 si 45 de ani. Momentul in care ligamentoplastia trebuie sa aiba loc difera de la un pacient la altul. In anumite situatii, ligamentoplastia se efectueaza imediat dupa accidentare sau pana in maxim doua saptamani de la traumatism. Exista si situatii in care recomand ligamentoplastia dupa 3 saptamani de la accidentare sau, daca vorbim de un pacient cu edem osos sau alte modificari sau leziuni asociate care se pot vindeca cu tratament conservativ, ligamentoplastia trebuie sa mai astepte, neputand fi efectuata foarte devreme.

In majoritatea cazurilor insa, cu cat este efectuata mai repede, cu atat mai bine. Asadar, nu amanati vizita la medicul ortoped. Daca vrei sa afli care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi medicul ortoped, poti citi acest material:

Recuperarea dupa ligamentoplastie

Chiar daca recuperarea nu este tocmai cea mai placuta perioada pentru pacienti, este printre cele mai importante. Abia atunci munca medicului ortoped incepe sa prinda contur, iar pacientul incepe sa vada rezultatele pe care si le-a dorit inca de la inceput. Chiar daca este un proces complex si de durata, rezultatele pe termen lung merita fiecare efort.

Ceea ce mentionez tuturor pacientilor mei este faptul ca intervalul de recuperare depinde de o serie de factori precum varsta pacientului si particularitatile fiecarui caz. Asadar, fiecare se recupereaza diferit si nu trebuie sa se astepte ca rezultatul sau sa fie asemanator cu cel al altui pacient.

Dr. Ahmad Alqadi

Recuperarea dupa ligamentoplastie: zilele 1-3 post operator

Procesul de recuperare dupa ligamentoplastie incepe inca din prima zi dupa interventia chirurgicala, insa totul va avea loc cu pasi marunti. In aceasta perioada, cateva dintre exercitiile pe care pacientul le va executa pot fi legate de: extensia completa, izometria muschiului cvadriceps sau flexie. Iata cateva exemple:

  • 3 reprize pe zi a cate 3 seturi de 10 repetari. Aici se va urmari executarea contractiilor izometrice ale muschiului cvadriceps.
  • 3 reprize pe zi a cate 8 seturi de 10 repetari. Se va pune accent pe flexia coapsei pe bazin la 45-60 grade. Dupa fiecare ridicare pacientul isi poate relaxa musculatura timp de 2-3 secunde pentru a nu forta muschiul.
  • 3-4 reprize pe zi a cate 10-15 minute. Pacientul va trebui sa execute extensia completa.
  • 4-6 reprize pe zi a cate 10 minute de flexie pasiva si extensie activa 0-90 grade.

Dupa ce au trecut aproximativ doua zile post operator, durerile si tumefactia se pot ameliora, iar pacientul poate incepe programul de kinetoterapie sub supravegherea unui specialist. Programul de recuperare din aceasta perioada poate sa difere de la un caz la altul, in functie de particularitatile fiecarui caz.

Recuperarea dupa ligamentoplastie: zilele 8-14 postoperator

In aceasta perioada, pacientul va trebui sa mentina extensia completa si sa continue sedintele de kinetoterapie unde va executa mai multe miscari precum: contractii izometrice, ridicarea membrului la 60 de grade, extensie pasiva, flexie pasiva si activa. Numarul de repetari si timpii de odihna sunt doua elemente foarte importante pe care specialistul le va stabili pentru fiecare pacient in parte.

Recuperarea dupa ligamentoplastie: zilele 15-21 postoperator

Pacientul va continua mentinerea extensiei complete insa, putin mai diferit. Acesta va putea executa atingerea unei flexii de 100-120 de grade. De asemenea, in aceasta perioada se va lucra la tonifierea musculaturii coapsei, astfel incat pacientul sa poata renunta la imobilizare. Acesta poate continua sa lucreze la bicicleta la intensitate mica, iar timpul pe care il petrece pe bicicleta va creste treptat de la 3 reprize a cate 5 minute in prima saptamana, la 3 reprize a cate 20 de minute in a treia saptamana.

Recuperarea dupa ligamentoplastie: zilele 22-40 postoperator

In aceasta perioada, pacientul isi poate recapata mobilitatea, iar flexia trebuie sa atinga 125 de grade. De asemenea, pacientul trebuie sa ajunga sa ridice membrul afectat la 90 de grade.

Cand poate renunta pacientul la carje si cand poate sa conduca din nou?

Doua dintre intrebarile pe care le primesc des de la pacientii care au trecut printr-o ligamentoplastie sunt: „Cand pot renunta la carje?” si „Cand am voie sa conduc din nou?”. Dupa 3 saptamani, pacientul poate renunta la carje si la imobilizare. Masina insa poate fi condusa abia dupa 4-6 saptamani, daca piciorul operat este cel drept, iar dupa 3-4 saptamani daca este stangul.

De retinut: Reintoarcerea la sporturile de contact sau pe partia de ski se poate abia dupa 9-12 luni post operator, in functie de fiecare caz in parte si de modul in care s-a desfasurat recuperarea.

Pentru programari la consultatii si/sau interventii chirurgicale puteti apela numarul: 0723 307 307. Pentru mai multe informatii legate de afectiuni ortopedice, ma puteti urmari si pe celelalte retele sociale:

Urmareste si:

Citeste si:

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: