Sindromul de impingement femuro-acetabular – Ce este și ce variante de tratament există?

Design fără titlu (53)
Sold
Cuprins articol

Sindromul de impingement femuro-acetabular reprezintă o afecțiune a articulației șoldului, cauzată de ciocnirea și frecarea anormală a oaselor coapsei (femurul) și bazinului (acetabulul) în momentul în care pacientul execută mișcări ce solicită articulația șoldului. Sindromul de impingement femuro-acetabular poate apărea în prezența altor leziuni asociate precum rupturi ale labrumului, leziuni ale cartilajului sau coxartroză secundară. Durerea este de regulă primul simptom care apare, iar soluțiile de tratament diferă în funcție de numeroși factori.

Dacă ați fost diagnosticați cu sindromul de impingement femuro-acetabular, iată câteva infomații care vă pot fi de folos și aspecte de care ar trebui să țineți cont.

Ce este sindromul de impingement femuro-acetabular și de câte tipuri poate fi?

Impingementul femuro-acetabular este o afecțiune destul de comună a articulației șoldului, care se manifestă printr-un fenomen de stres produs la nivelul structurilor capsulo-ligamentare ale șoldului. Pe înțelesul tuturor, la nivelul articulației șoldului au loc ciocnirea și frecarea anormală a oaselor coapsei și bazinului atunci când pacientul execută mișcări care implică sau suprasolicită această articulație. Consecința frecării constante dintre oasele coapsei (femurul) și bazinului (acetabulul) poate conduce la degradarea cartilajului articular, provocând astfel durere și disconfort pacientului afectat.

Din punct de vedere epidemiologic, sindromul de impingement femuro-acetabular poate fi de trei tipuri: impingementul cameral, impingementul tip clepsidră și impingementul mixt. Simptomele diferă de la fiecare tip în parte, iar singura modalitate de a afla care este tipul de impingement cu care vă confruntați este să mergeti la un consult de specialitate.

Tipuri de impingement femuro-acetabular

Impingementul cameral – Sindromul de impingement tip „Cam” este reprezentat de o leziune la nivelul femurului, care poate să apară mai des în rândul pacienților de sex masculin cu un stil de viață activ. Mai exact, acest tip de impingement se formează în momentul în care capul și colul femural suferă modificări anatomice, prezentând și un exces osos, fapt ce determină un contact anormal între oase. Impingementul cameral se manifestă prin scăderea raportului cap-col și deformarea capului femural (acesta devine asferic) și poate apărea secundar unei epifiziolize a capului femural.

Impingementul tip clepsidră – Este cunoscut sub denumirea de Sindromul de impingement tip „Pincer” și se formează atunci când cavitatea cotiloida suferă modificări din punct de vedere al dimensiunii sale (aceasta devine mult mai adâncă sau mare). Pe scurt, Impingementul tip clepsidră reprezintă o leziune la nivelul acetabulului, care este mai des întâlnită la pacienții de sex feminim 40+.

Impingementul mixt – După cum este menționat și în denumirea sa, impingementul mixt reprezintă o combinație dintre cele două, respectiv Sindromul de impingement tip „Cam” și Sindromul de impingement tip „Pincer”. Mai exact, capul femural suferă modificări anatomice, iar adâncimea foarte mare a acetabulului determină ciocnirea și frecarea anormală în articulația șoldului.

Impingementul femuro-acetabular – Factori de risc

Impingementul femuro-acetabular este o afecțiune a articulației șoldului cauzată de deformarea capului sau a colului femural, ceea ce înseamnă că articulația șoldului nu este capabilă de a se dezvolta corect, normal. Deși deformarea capului sau a colului femural poate fi influențată de numeroși factori, iată câțiva dintre aceștia:

  • Factori de natură traumatică (accidentări la nivelul articulației șoldului/fracturi);
  • Practicarea sporturilor care pot suprasolicita articulația șoldului precum: atletismul, handbalul, hocheiul sau forțarea articulației în timpul antrenamentelor din sala de forță;
  • Prezența unor afecțiuni congenitale precum malformațiile congenitale de șold sau malformații ale capului femural;
  • Artritele inflamatorii.

Cum se manifestă sindromul de impingement femuro- acetabular? Simptome comune.

În cazul sindromului de impingement femuro-acetabular, simptomele diferă în funcție de numerosi factori și implicit, în funcție de tipul de impingement cu care vă confruntați. La nivel general, pacienții diagnosticați cu această afecțiune pot avea următoarele simptome:

  • Durere ce poate să difere în intensitate, devenind mult mai puternică în timpul activităților fizice ce suprasolicită șoldul, în special în momentul flexiei articulației;
  • Mobilitate scăzută a articulației șoldului;
  • Durere și disconfort în momentul în care pacientul petrece perioade lungi de timp în șezut pe scaun;
  • Cracmente resimțite în momentul în care pacientul execută mișcări ce solicită articulația șoldului;
  • Deformarea mersului (pacientul poate căpăta un mers schiopătat).

Indiferent de tipul de simptomelor resimțite sau intensitatea acestora, primul și cel mai corect pas pe care îl puteți face este vizita la medicul ortoped în vederea obținerii unui diagnostic corect și concret.

Cum poate fi diagnosticat sindromul de impingement femuro-acetabular?

Pentru început, medicul ortoped va efectua examinarea fizică și vă va adresa o serie de întrebări pentru a descopei cauza de apariție a afecțiunii pe care o suspectează. În cadrul consultului, medicul ortoped va ridica genunchiul spre piept și va efectua rotirea în interior spre umărul opus cu scopul de a afla dacă pacientul resimte sau nu durere în timpul acestei manevre. În cazul în care medicul ortoped suspectează și prezența altor leziuni asociate, acesta poate recomanda pacientului efectuarea unor investigații imagistice precum radiografiile, RMN-ul sau Computerul Tomograf (CT).

Cum poate fi tratat impingementul femuro-acetabular?

Tipul de tratament în cazul pacienților diagnosticați cu impingement femuro- acetabular (IFA) este ales doar de către medicul ortoped în funcție de particularitățile fiecărui caz. Pentru început, tratamentul conservator poate reprezenta o soluție eficientă, iar acesta poate include:

  • Repaus de la activitățile fizice ce suprasolicită articulația șoldului;
  • Administrarea medicamentelor antialgice și antiinflamatoare ce au ca scop reducerea durerii și inflamației. Acestea se vor administra doar la recomandarea și în baza recomandarii de la medicul specialist;
  • Un program de fizio-kinetoterapie la îndrumarea specialistului în vederea redobândirii mobilității articulației șoldului;
  • Infiltrațiile intraarticulare ce au ca scop ameliorarea simptomelor. Mai multe despre ce sunt infiltrațiile și câte tipuri există puteți afla citind acest material: https://drahmadalqadi.ro/ce-trebuie-sa-stii-despre-infiltratiile-intraarticulare-si-periarticulare/

Când este recomandată intervenția chirurgicală în cazul sindromului de impingement femuro-acetabular?

În cazul în care tratamentul conservator nu a fost suficient, iar simptomele nu s-au ameliorat, medicul ortoped va recomanda pacientului intervenția chirurgicală. Ce este aceasta și ce tipuri de intervenții se pot efectua în cazul sindromului de impingement femuro-acetabular?

  1. Artroscopia de șold (Această procedură presupune efectuarea unor incizii de foarte mici dimensiuni cu ajutorul tehnicilor minim-invazive. Avantajele sunt reprezentate de timpul scurt al intervenției, spitalizarea redusă, recuperarea mai ușoară și durerea redusă resimțită post-operator),
  2. Osteotomia periacetabulară (Acest tip de intervenție se realizează și recomandă de către chirurgul ortoped în cazul unui impingement de tip clește),
  3. Intervenția pe cale deschisă (În cazul intervenției chirurgicale deschise, capul femurului este dislocat din cavitatea cotiloidă cu scopul de a permite chirurgului ortoped să efectueze toate modificăriile și corecțiile necesare).

Post-operator pacientul va trebui să țină cont de sfaturile medicului ortoped și să respecte în totalitate programul de recuperare pentru a-și recăpăta mobilitatea articulației șoldului și pentru a-și putea relua activitățile fizice.

Ce se întâmplă dacă amânăm tratarea sindromului de impingement femuro-acetabular?

Ca în cazul multor altor afecțiuni, amânarea poate agrava diagnosticul și implicit, simptomatologia. În cazul sindromului de impingement femuro-acetabular poate fi vorba despre:

  • Durere constantă la nivelul zonei afectate atât în repaus, cât și la efort fizic,
  • Apariția afecțiunilor asociate precum leziuni ale țesuturilor moi. De exemplu, labrumul poate avea de suferit, alături de cartilajul articular, ambele suferind degradări odată cu trecerea timpului și amânarea tratării afecțiunii,
  • Instabilitate și slăbiciune musculară,
  • Apariția artrozei.

Pentru a evita astfel de situații vă recomand să nu amânați vizita la medicul specialist și să urmați tratamentul recomandat.

Pentru programări la consultații și/sau intervenții chirurgicale puteți apela la numărul 0727366950.

Pentru mai multe detalii legate de afecțiunile sistemului locomotor ma puteți urmări și pe rețelele sociale:

Sursă imagine reprezentativă AICI

Etichete:
Programeaza-te la consultație
Articole Recente: